Reklama

Reklama

The Legend of Boggy Creek

  • USA Tracking the Fouke Monster (pracovní název)

Obsahy(1)

V tomto dokumentárno hororovom príbehu opisuje skupinka obyvateľov z malého mestečka Fouke v Arkansase svoje zážitky zo stretnutia s monštrom podobnom bigfootovi, ktorý sa v tunajšom kraji sporadicky objavuje už od 50. rokov minulého storočia. (beso74)

Recenze (6)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Netušil som, že skôr než sa vydali filmári do pralesov Amazónie, resp. dávno pred tým než vkročila noha dokumentaristov do Burkittsvillských lesov, niekto sa odhodlal natočiť legendu o bigfootovi od Boggy Creek. Nejde síce o ´´found footage´´, ale hraje na podobnú strunu mockumentov. S tou výnimkou, že dve vyššie spomenuté filmové výpravy zaznamenali kultový úspech, svojím prednesom hrôzy a nechutnosti na hranici únosnosti. Tento ,,výmysel,, o lesnom mužíkovi má všehovšudy dve napínavé sekvencie, pričom zbytok je len až príliš podobný obyčajnému prírodopisnému cestopisu. ()

gazogazo 

všechny recenze uživatele

Pochopitelně s vědomím o pozadí legendy / tvorbě filmu se asi vychutná lépe, ale myslím, že na to jak je film prastarý a levný, tak vlastně v žánru sasquatch filmů celkem exceluje. Remaster verze přináší i celkem hezké záběry na přírodu a charaktery onoho buranského koutu světa. Celkově tedy spokojenost. ()

Reklama

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se Charliemu vážně moc nepovedlo, i když výdělky mluví o opaku. Jeho debut, sledující legendu o Arkansaském Bigfootovi, dnes už nemá šanci zaujmout. Snímek je sice vyprávěn polodokumentární formou, aby působil syrověji a hlavně reálnějším dojmem, ve skutečnosti se však není čeho bát. Mohutný chlupáč se totiž občas projde někomu po zahradě nebo vykoukne zpoza stromu, aby vzápětí znovu zmizel v tmavém lese. Zabíjí maximálně tak kočky. Většinou je to ale o tušené hrozbě. Když už vám začne padat hlava z nekonečných záběrů na tamní faunu a floru, asi třikrát vás probudí úsměvná country vložka, která jinak vážnému tónu nasadí opravdu bizarní charakter. Takže díky, pokračování si nechám ujít, a radši si zopakuju režisérovy The Evictors. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Náramně jsem se bavil. Není pochyb o tom, že Boggy Creek je pro hororový subžánr vydávající se za realitu vlivný film. Moc pěkně zachycuje fascinaci člověkem nepolíbenou přírodou, která se rozkládá přímo před naším prahem a jejíž znepokojivá melancholie přímo vnucuje představu, že tam číhá cosi nepřirozeného a děsivého. Po zhlédnutí nakonec máte pocit, že jestli by měl někde nějaký Sasquatch fakt žít, tak rozhodně v těchhle arkansaských bažinách, které Pierce nasnímal skoro poeticky. Zvlášť úvod spoléhající na zvukovou stránku je super a publikum naladí na to, aby rozebíralo obraz a v jednotlivých zákrutech pátralo po stínu, který tam nepatří. Není to found footage, ale docu dramatizace opatřená exploatačními manýry své doby, které bohužel oslabují napětí. Pár záběrů teleobjektivem na chlupatou bytost má parádní atmosféru, ale čím víc se ten maník v masce na scéně potácí a zahajuje home invasion, tím víc to jde do kopru. I tak je to ale osobitá nezávislárna z období, kdy horor pojímal svou nejatraktivnější formu. A s tím souvisí i to, že občas se u toho i hlasitě zařehtáte – pozdrav „kočce, která umřela šokem“ a také „třináctiletému chlapci, jenž vyrůstal jako zálesák a lovec a nikdy nezmešká příležitost skolit si jelena.“ Potažmo Bigfoota, jste-li z městečka Fouke, které chci odteď jednoznačně navštívit. 70 % ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Film stal niečo cez 100 tisíc dolárov,výnosy boli viac ako 20 miliónov dolárov.Žiadny herci,len študenti a miestny vidláci.Film nakrútil miestny reklamný predavač Charles B.Bierce.Ide tú o miestnu legendu.Domáci obyvatelia tvrdia,že od 50-rokov sa tu zjavuje bigfoot,ktorého nazvali Fouka Monster,pretože tá oblasť sa volá Fouka a leží v Arkansase.Vraj strašne smrdí a je porastený červenohnedou srsťou.Lovci sa snažia chytiť,ale stále im utečie a psi sa ho boja prenasledovať.Film nie je ničím vynimočným,ale nie je nudný.A vidláci a študenti hrajú tiež celkom dobré. ()

Zajímavosti (5)

  • Takmer pre všetkých účinkujúcich je to jediný film v ich filmografii. (beso74)
  • Film mal enormný úspech v autokinách. Zarobil v nich 22 miliónov amerických dolárov, čo z neho vtedy spravilo 7. najúspešnejší film roku. (beso74)
  • Film je natočený na základe publikovaných správ o stretnutiach s Bigfootom, ktoré sa odohrali v okolí Fouke-Boogy Creek v Arkansase v 60-tych a 70-tych rokoch 20. storočia. (beso74)

Reklama

Reklama