Reklama

Reklama

Návrat na Brideshead

  • Velká Británie Brideshead Revisited (více)
Trailer

Romantické drama natočené podle klasického románu Evelyna Waugha vypráví o přátelství aristokrata Sebastiana a Charlese, který do světa privilegovaných nepatří, ale zamiluje se do kamarádovy sestry. Hrají Matthew Goode, Ben Whishaw a Hayley Atwellová.  Klasický román Evelyna Waugha o zakázané lásce a ztrátě nevinnosti dostal vytříbenou filmovou podobu pod režijní taktovkou Juliana Jarrolda. Příběh začíná v roce 1925 v Oxfordu, kde se Charles Ryder (Matthew Goode), mladík ze střední třídy, spřátelí s šarmantním a provokativním aristokratem Sebastianem Flytem (Ben Whishaw), synem lorda a lady Marchmainových. Charles záhy podlehne svodům kamarádova fascinujícího blahobytného světa a nadšeně přijímá pozvání do velkolepého rodového sídla Brideshead. Sebastian si tu sice užívá radostí života privilegovaných, který je mu dopřán, ale zároveň cítí, že mu něco podstatného v životě schází a okamžiky depresí utápí v alkoholu. Charles, jehož vztah k Sebastianovi je hlubší než běžné přátelství, se zamiluje do krásné Sebastianovy sestry Julie (Hayley Atwellová), ale idylické dny na panství končí s příjezdem lady Marchmainové (Emma Thompsonová). Bigotní katoličce, kterou opustil manžel a žije se svou milenkou Carou (Greta Scacchiová) v Itálii, se totiž ani trochu nezamlouvá synův svobodomyslný život... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (36)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Předchozí seriálový epos "Brideshead Revisited" s Ironsem jsem bohužel neviděl a tak nemohu kvalitu jednotlivých snímků vzájemně porovnat. Tento novější počin je však dle ohlasů jistým odklonem a zjednodušením nejen od předešlé minisérie, ale především od knižní předlohy. Vizuálně je film pěkný, oplývá poetickými záběry na sídlo Brideshead a jeho okolí, Oxford nebo také Benátky. Brideshead Revisited je především o sociálních vztazích rozdílných společenských vrstev, katolické víře, které pojí závazky učiněné bohu a v neposlední řadě o spoustě tekoucího vína, cigaretách, lásce, zradě, homosexualitě a tehdejší společnosti. Emma Thompson hraje velice zdařile, Ben Whishaw je trochu zvíře a už v Perfume: The Story of a Murderer se mi jako herec zalíbil, Hayley Atwell je můj ročník a stále přitažlivá mladá dáma, zato Matthew Goode je nevýrazný, snad až nesmělý a bez emocí. Zbytku postav není ve filmu věnováno většího prostoru a je vidět, že na to 133 minut dlouhá stopáž opravdu nestačí a asi nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že některé pasáže byly zcela vynechány. Druhá polovina filmu je děravější než ta první a výsledný dojem ve mně zanechaný je tak slušné britské drama, avšak trochu nedotažené. (6/10) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Rozverná mládež (2003) mi sice moc nesedla, ale díky Návratu na Brideshead si znovu připomínám další románový svět, tentokrát Evelyna Waugha, který bych mohla přijmout za svůj. Tato verze Bridesheadu je nejen pastvou pro oko, ale je velmi atraktivní v mnoha svých polohách. Máme zde vše podstatné, bonvivánství, homosexualitu, alibismus, pokrytectví, katolicismus, krásné kulisy Anglie, Itálie a Maroka... A hlavně ty skvostné róby, které definují krásu osobitě zemité a přesto něžné Hayley Atwell. Ideální materiál pro ty, kteří se chtějí kochat a přemýšlet naráz. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tak v tomto případě velmi váhám s hodnocením. Předně bych rád podotknul, že nemám příliš v lásce filmy, jako je tento, tedy filmy s velkým procentem šlechticů. Zde to však je od začátku do konce velice příjemný film, jehož dokonalost tkví v jeho chladu a odměřenosti. Já jako divák jsem měl jakýsi odpor k zámku Brideshead ihned, jakmile se objevil v záběru. Z tohoto sídla jako by vyzařoval i skrze televizní obrazovku chlad a odměřenost, a za celou dobu na mě tento zámek ani chvilku nepůsobil nějak lidsky, natož domácky. Ale to byla ta správná cesta, jak mě donutit, abych se do tohoto filmu zakoukal a se zaujetím ho dokoukal až do konce. Ztotožnil jsem se totiž zcela s postojem mladého lorda Sebastiana, který nakonec před tímto zámkem a před jeho a matčiným zničujícím vlivem uprchl do Maroka. Naopak jsem nechápal nadšení Charlese ze zámku Brideshead, ale to bylo evidentně o tom, že toužil patřit do těch nejvyšších společenských vrstev a zámkem i jejich majiteli byl fascinován. Jak je mezi zdejšími komentáři uvedeno, tento film končí s tím, že v divákovi zanechává mnoho nezodpovězených otázek, ale asi je to tak dobře. Ono přece jen bude něco pravdy na tom, že na světě i v každém znás převládá více otázek nežli uspokojivých odpovědí. Každopádně tenhle film mi svou chladnou a odměřenou atmosférou připomněl jiný vynikající film z Nizozemska Pokrevní bratři. Taky se odehrává několik desetiletí zpátky, taky je v hlavní roli rozlehlý dům se zahradou a je to stejně chladné, stejně depresivní, stejně odměřené. A proto nakonec své dilema, jestli udělit čtyři nebo pět hvězd, řeším tím, že stejně jako v případě nizozemského filmu i zde uděluji čtyři hvězdy. Ale film to byl opravdu úžasný a převládá spokojenost. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Poriadny ' nášup' aristokracie vznášajúci sa v povetrí nasiaknutým vôňou vína, broskýň, sviecí a zakázanej lásky. I napriek tomu, že to má ponad 2 hodiny, čas letel svižným tempom a ja som sa vôbec nenudil. Avšak... Chcel som toho tak veľa napísať, no v 14. minúte do konca filmu som sa stal svedkom, ako sa jedna dobrá snímka dá naozaj okradnúť o absolútno hodnotenia skrz jediný efekt znamenia. Veľká škoda... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Hayley Atwell s helmou Kazisveta úplne zapadla na skostnatený vidiek a Goode silne podobajúci sa na Ironsa z verzie 1981, čo ťažko považovať za výhru v lotérii. Film o ťažkostiach ateistu v spoločnosti, kde sa od neho žiada veriť. A potom už len trojuholník od hetero až po platonické homo. Film s jasným protikresťanským nádychom, pri ktorom Weinstein od Atwell žiadal, aby schudla, lebo má parametre prasaťa. Nakoniec on sám prasák skončil tam, kde patrí. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Návratu na Brideshead by seděla o něco kratší stopáž, jelikož mi přišel film pocitově delší, než ve skutečnosti byl, protože se snažil pojmout relativně velký časoprostor. Ve filmu se stýkají zejména dvě dějové linie - vztahová a náboženská - které se v průběhu děje navzájem prolínají a ovlivňují. Co se hereckého obsazení týká, tak mě nejvíce zaujaly postavy ztvárněné Emmou Thompson a Benem Whishawem, jejichž pojetí se snad nemohlo více lišit. Vizuálně líbivé, ale příběhově až příliš roztahané romantické drama z historie. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Hysteričtí a nevyrovnaní mladí lidé se zasypávají dialogy, které nejsou určeny pro konverzaci, ale jako citáty pro knihu cynických bonmotů. Všichni děsivě trpí a vyrovnávají se s traumaty těžké výchovy na panství s desítkami služebníků, na krutovládu matky, která je nutila chodit do kostela a celkově na šílenou nespravedlnost světa, kde si mohou dělat co chtějí, protože mají postavení, vliv i peníze. ___ Hlavní hrdina, který pochází z prostšího prostředí, a je životem na zámku okouzlen, mi vždycky připadal, že mu nejde ani tak o lásku k mladému pánovi a později mladé slečně, ale o touhu po stejně privilegovaném životě jako mají jeho známí. Ten by snad opí….l, ehm, navázal důvěrný vztah i se smečkou zámeckých ohařů, jen aby měl pocit, že se dostal blíž k elitě.____ Příběh je natahovaný, děj nezáživný, vše je zobrazeno v pastelových barvách a zejména třeskutě břitké dialogy, které jsou ve skutečnosti nudným plácáním o vlastním egu, ztěžují už tak nepříliš přitažlivou podívanou Akorát ten zámek je fakt hezký. SHRNUTÍ: Nechoď Vašku s pány na led, mnohý případ známe, že pán spadne a sedlák si za něj nohu zláme. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Drama o zakázané lásce a o tom, co může způsobit přehnaná katolická víra, které ale především zaujme krásnými interiéry (zámek Brideshead), exteriéry (Oxford) a kostýmy (ples). Z hereckým výkonů vévodí Emma Thompson. Samotný příběh se mi nezdál být dostatečně hluboký, ale rozhodně ve mně vzbudil chuť si přečíst původní knížku. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Prekvapujúco bezfarebné, nenápadité, nevzrušivé, sterilné. Posledná (retrospektívna) minúta je nápadom akoby z iného filmu - a je geniálna. ()

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Tvůrcům se tímto filmem téměř podařilo zhmotnit palčivost samu, což na mě skutečně udělalo dojem. Někdo by mohl namítat, že jde o snobsky zpracované snobské téma a ano, v jistém smyslu by měl pravdu. Chtě nechtě ale takováto podoba k britským dobovým dramatům zkrátka patří a jelikož já nedám na takovéto snímky dopustit, těžko mohu v tomto směru něco vytýkat. Nechal jsem se unášet atmosférou, podmanivou hudbou, smutným příběhem plným lásky, zoufalství a nepřejícího osudu... Lhal bych, kdybych tvrdil, že jsem se z některých scén skoro nerozpustil. Jediné, co trochu kazilo velkolepý dojem, byla pokulhávající dynamika a konzistence příběhu - tak trochu houpačkový efekt, chvíli strhující sled událostí, chvíli ticho po pěšině a tak pořád dokola. Patrně to bylo způsobenou delší stopáží, ale na druhou stranu - udělal by Návrat na Brideshead stejný dojem i ve zkráceném provedení? Nejsem si tím příliš jist. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Britsky zdrženlivý mnohoznačný film o lásce a náboženství. 1) Základním znakem filmu je ambivalence. Vztah Sebastiana a jeho matky, kterou nesnáší, vyhýbá se jí, ale neustále jí podléhá. Vztah Sebastiana a Charlese, od vzájemné přitažlivosti až k pozdějšímu odcizení. Vztah Charlese k náboženství (zde katolictví), od počátečního radikálního odmítání (Charles se definuje jako ateista) až po explicitně nepřiznanou touhu po víře na konci. Konec konců ambivalentní je i můj vztah k filmu - navzdory nudným pasážím (zejména uprostřed filmu) mě film (i když možná spíše Waughův román, musím si ho ale přečíst) přiměl přemýšlet, diskutovat, zaujímat stanoviska._____ 2) Dalším typickým znakem je nejednoznačnost. Vlastně jasně nevíte, na čem jste, a tento stav trvá i po skončení filmu. Je Charles gay anebo není? Jaké povahy je jeho vztah k Sebastianovi? Jaká je vlastně jeho motivace, pokud jde o Sebastiana, Julii i Brideshead? A jaký je jeho vztah k náboženství? Copak takhle se chová ateista? O čem vlastně ten film je? Určitě není o homosexuálech._____ 3) Spisovatel Evelyn Waugh (navzdory svému křestnímu jménu muž) píše čtivě a zajímavě a v Anglii patří mezi základní školní četbu. V jeho díle jsou zřejmé autobiografické prvky (zde např. pobyt na Cambridge, holdování alkoholu, vztah k náboženství, patrně i homosexuální zkušenost)._____ 4) Nekončící dětství Sebastiana (osmadvacetiletý Ben Whishaw s podmanivým úsměvem) se střetává s požadavky dospělosti, kterou Seb podvědomě nechce přijmout - nabízí se domněnka, že se nachází v jakési zamrzlé homosexuální fázi dospívání (o dominantní matce nemluvě). Ani u Charlese (přitažlivý, třicetiletý, britsky zdrženlivý Matthew Goode) není příliš jasné, jestli více než Sebastiana či Julii nemiluje představu, že sám je na jejich místě. Tehdy vysoce populární Freud (zemřel v Londýně 1939) by měl z koncepce postav určitě radost (knihu napsal Waugh v roce 1945, Talentovaný pan Ripley od Patricie Highsmithové, který možná také divákovi vytane na mysli, je až z roku 1955)._____ 5) Knihu jsem nečetl, neviděl jsem ani britský miniseriál a proto nemohu srovnávat. Zdá se, že nové pojetí dodalo vyznění příběhu nový rozměr jakési nejednoznačnosti, což nemusí být na škodu. Přestože film zřejmě představuje značně seškrtanou verzi románu, je zejména ve své střední části zdlouhavý a nudný. Vrcholnou scénu filmu kazí mizerná latina kněze. Zámek Howard u Yorku je fakt překrásný. Jsem zvědavý, jak se mi film bude líbit při dalším zhlédnutí. ()

Beagle 

všechny recenze uživatele

Na Návratu na Brideshead se mi líbilo obsazení (mám slabost pro Matthewa Goodea, i Ben Whishaw se sem docela dobře hodil a filmy s Emmou Thompson i v sebemenší roli jsou pro mě vždycky lákavé, snad jen ta Hayley Atwell byla trochu nevýrazná...), exteriéry i krásná sídla ať už v Anglii nebo v Benátkách a taky námět společenských hrátek a etikety v rámci jednotlivých vrstev, v nichž se postavy pohybují (taková moje Forsyteovská úchylka). Ale něco mi v tomhle snímku chybělo. Možná trocha té osudovosti, která Charlese pronásleduje deset let života a dovede ho ke konečnému poznání. Ale filmy jako Pokání se dnes a denně bohužel nevidí. ()

Petrasuvicka 

všechny recenze uživatele

Natahovaná a utahaná "pohádka" o tom, jak zarytá a zatrpklá katolička zničila své čtyři děti, zvlášť když jedno je jaksi... jinak orientované. Zpracováním nebo spíš jen těmi podivnými postavami mi to nějakým způsobem připomíná Anglického pacienta... ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

Tyhle kostýmní britská, romantická dramata mě nikdy neomrzí. Obzvlášť s tímto obsazením. Jako vždy okouzlující Matthew Goode, roztomilý Ben Whishaw, sexy Hayley Atwell a dokonalá Emma Thompson. Jako vždy úžasná výprava, hudba, příběh.... Velmi romantický a také smutný. U těhle příběhů to, ani jinak nejde. Ben s Matthewem jsou osudoví hrdinové nenaplněných tužeb, lásek, zklamání a očekávání. Víra, náboženství a předsudky dokáží být, tak silní a krutí, že zničí a zadusí lásku i štěstí a přinesou jen neštěstí, zklamání a zničené životy. ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Obrazově opulentní připomínka společenských mravů meziválečné Anglie a podle mého názoru velmi dobrá adaptace Waughova románu, který patří na Ostrovech k základní školní četbě. Samozřejmě místy kulhá, tak jako téměř každá adaptace literatury, nejslabší je podle mého prostředek. Ale začátek je strhující a konec přinejmenším silný. Jak to jen zhustit do dvou vět? Od víry samozřejmě může kdokoli zběhnout, má-li chuť a potřebu. Pokud se k ní však nevrátí, bude nadosmrti zběhem... ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, romantické, náboženské, tedy spíš o víře × příliš dlouhé. Škoda té délky filmu. Film o přátelství dvou mladých lidí z rozdílných vrstev. Po sléze se z toho všeho vyvine milostný trojúhelník mezi těmito přáteli a sestrou toho nejbothašího. Do toho se kloubí náboženská katolická víra, kterou všichni opovrhují, ale v dalších letech se jim stane oporou a bezpečím. Hodně dlouhý příběh o chtění, o vlastnění, o dokazování. Tento snímek jsem chtěla vidět zvláště kvůli Emmě Thompson a Michaelu Gambonovi, kde oba dva ztvárnili jen silné postavy v pozadí. Film není vhodný pro unavené diváky, dále pro diváky chtějící vidět film s dějem a s akcí, zde se totiž moc akce nevyskytuje. "Jak se vám líbí Brideshead?" "Je nádherný!" ()

marvan 

všechny recenze uživatele

Velmi špatná adaptace Waughova románu. Kouzlo vztahu mezi Charlesem a Sebastianem v knižní předloze spočívá v tom, že jde o hluboké přátelství, teprve později z náznaků vyplyne, že Sebastian byl zřejmě homosexuál. Tohle se například povedlo excelentně zachytit seriálu, kde je Sebastian vylíčený nikoli jako hysterická "vykroucená buzna", ale jako lehce dekadentní, inteligentní mladý muž, tragická oběť své odlišnosti. Jarroldovo pojetí odpovídá stupidním představám o homosexuálech z osvětové brožury. ()

Babous 

všechny recenze uživatele

Ta atmosféra je dechberoucí. 20. léta v plné proudu, gramofony, popíjení vína na terase venkovského sídla za soumraku, plavání ve fontáně. Bomba. Příběh mě tolik nebavil, hlavně od poloviny už mi to přišlo moc natahované. Kdyby to skončilo dramatem v Benátkách, ničemu by to neuškodilo. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Tož taky by mě zajímalo, o co Charlesovi šlo! Sídlo bylo skutečně velkolepé...Nemůžu si pomoct, ale tyhle filmy mám ráda - skvěle odvedená práce s kamerou, dlouhé záběry na exteriéry i detailní zachycení každého úsměvu, báječné kostýmy, příjemní herci, na které se dobře kouká...Bylo to prostě milé. ()

Reklama

Reklama