Reklama

Reklama

Návrat na Brideshead

  • Velká Británie Brideshead Revisited (více)
Trailer

Romantické drama natočené podle klasického románu Evelyna Waugha vypráví o přátelství aristokrata Sebastiana a Charlese, který do světa privilegovaných nepatří, ale zamiluje se do kamarádovy sestry. Hrají Matthew Goode, Ben Whishaw a Hayley Atwellová.  Klasický román Evelyna Waugha o zakázané lásce a ztrátě nevinnosti dostal vytříbenou filmovou podobu pod režijní taktovkou Juliana Jarrolda. Příběh začíná v roce 1925 v Oxfordu, kde se Charles Ryder (Matthew Goode), mladík ze střední třídy, spřátelí s šarmantním a provokativním aristokratem Sebastianem Flytem (Ben Whishaw), synem lorda a lady Marchmainových. Charles záhy podlehne svodům kamarádova fascinujícího blahobytného světa a nadšeně přijímá pozvání do velkolepého rodového sídla Brideshead. Sebastian si tu sice užívá radostí života privilegovaných, který je mu dopřán, ale zároveň cítí, že mu něco podstatného v životě schází a okamžiky depresí utápí v alkoholu. Charles, jehož vztah k Sebastianovi je hlubší než běžné přátelství, se zamiluje do krásné Sebastianovy sestry Julie (Hayley Atwellová), ale idylické dny na panství končí s příjezdem lady Marchmainové (Emma Thompsonová). Bigotní katoličce, kterou opustil manžel a žije se svou milenkou Carou (Greta Scacchiová) v Itálii, se totiž ani trochu nezamlouvá synův svobodomyslný život... (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (11)

  • Román Evelyna Waugha Brideshead Revisited, The Sacred & Profane Memories of Captain Charles Ryder (1945) vyšel česky poprvé v roce 1948 jako Nečekaný návrat: zbožné i méně zbožné vzpomínky kapitána Karla Rydera, k názvu Návrat na Brideshead bylo přikročeno až v roce 1994 (pod vlivem první seriálové verze). (NinadeL)
  • V DVD edícii Simon Howard odhalil, že on a jeho rodina túžili opäť privítať filmové štáby na panstve Castle Howard. Po odvysielaní televízneho seriálu Návrat na Brideshead v roku 1981 sa totiž stal hlavnou turistickou atrakciou a dúfali, že celovečerný film obnoví záujem o nehnuteľnosť. (Arsenal83)
  • Pre oxfordské scény boli prijatí skutoční študenti Oxfordu, aby hrali svojich kolegov z 20. rokov minulého storočia. Na scéne, kde sa Charles a Sebastian prvýkrát stretli, za ním možno vidieť skutočných členov exkluzívneho klubu Bullingdon, ktorí majú oblečené svoje tradičné saká. Niekoľko z nich je možné vidieť aj v scéne s obedom, ktorá sa odohráva nasledujúci deň. (Arsenal83)
  • Natočené v lete 2007, čo bolo jedno z najdaždivejších zaznamenaných liet v Anglicku. Štáb trpel dažďami takmer na každom mieste, pričom časti Oxfordu a Yorkshire boli zaplavené. V jednom čase herci a štáb uviazli dokonca vo vlaku. A keď sa natáčalo v Benátkach, tiež tam začalo pršať. (Arsenal83)
  • Záver filmu bol oproti koncu románu zmenený. V románe Charles vstúpi do kaplnky a pokľakne, aby sa modlil pomocou „starodávnych a novonaučených slov“, čo naznačuje, že nedávno konvertoval na katolicizmus. (Arsenal83)
  • Natáčanie prebiehalo v Castle Howard počas leta 2007 a bolo tu najatých mnoho komparzistov z miestneho obyvateľstva v Yorku a okolí. (Arsenal83)

Reklama

Reklama