Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka na motivy klasické předlohy Boženy Němcové již dnes patří do zlatého fondu České televize a od premiéry na Štědrý večer 1983 zažila desítku uvedení na obrazovku. Vesnická dívka Běla se zamiluje do hlasu, který slýchává o polednách. Ten patří hadovi, do něhož je zaklet princ, který se jen jednou ročně může proměnit do lidské podoby. V den princových narozenin Běla v dobrém úmyslu spálí hadí kůži a princ zmizí. Potom ji čeká strastiplná cesta k záchraně milého. Do hlavních rolí Běly a zakletého prince obsadila režisérka Vlasta Janečková Janu Paulovou a Petra Štěpánka. (Česká televize)

(více)

Recenze (26)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Sametový hlas Petra Štěpánka, který se, jak šel čas, z rolí milovníků pomalu dostal do své druhé škatulkové role, nešťastných princů, v podstatě ovšem také milovníků, vévodí klasické pohádce na motivy Boženy Němcové, každý ale ví, jak to skončí. Nepřekvapí unifikovaná forma televizní pohádky, překvapí živá andulka coby zlatý pták a pseudofolkloristické prvky... ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Zatímco v reálu se každý normální člověk hadů bojí, v pohádkách jsou hadi kouzelní, moudří a zpravidla princové, ať už hadí (O hadím králi) nebo lidští. Cos podivného je vždycky v těch, kdo mají nějakou divnou zvířecí kůži, že si neomylně volí protějšek, který kůži spálí a způsobí tím problémy. Překrásná Vasilisa, resp. její Ivánuška a tady Běla, která nejdřív vyhodí muže svého srdce za dveře, aby se mohla obléknout (proč rovnou do svatebních šatů, by každýho normálního chlapa dost vyděsila) a pak mu spálí kůži. Jak zmiňuje ABLABLABLA, královna je divná. Jak věděla, kam se má vrhnout, jak mohla Běle pomáhat svými radami a hlasem (evidentně taky čarodějka), a proč tedy svému synkovi nepomohla sama? Kovář, který Běle pomáhá, je fešák a sympaťák, zlá královna je (ano, vykrádám cizí komentář, ale můžu já za to, že se realita jinak nedá popsat?) jak dvojče té z Disneyho Sněhurky a velké plus je, že zámek je zámek, louka je louka a na stromě tam běhá opravdová veverka. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Je to sice pohádka, ale ne pro děti. Dívka se zamiluje do příjemného hlasu (!); to přece není láska, ale jen touha po ní, kterou pro ni představuje jí příjemný hlas. Že jde o dívku prostou, to na věci nic nemění. Hlas patří hadovi. Odkdy hadimluví? Had je prý zkaletý princ. Co kdyby nebyl? A zatím neexistujídůkazy, že by se něco takového dělo i reálně - ať už v dávné minulosti, či méně dávné, či nedávné!!!***(8.10.2010) ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Jakože jo, hezká stará česká pohádka, ale prostě jedna z těch béčkových, co se určitě teď vysílá jedině v neděli po obědě na ČT1. Herecké výkony hrozné i od těch lepších jako Štěpánek nebo Paulová. Jediný, čí herecký výkon se mi líbil byla Březinová:) Spousta nesmyslů, co by se ani do pohádek neměly dávat jakože, sotva ten princ zmizel, protože blbka spálila jeho ponožku (no tak jo prý "hadí kůži"), tak se tam zjevila matka královna a všecko ví a všecko zná, protože je asi vědma ne? Nebo když Běla má nají zlaté zrní, tak si vezme šutr a tím šutrem prostě vlastní silou na jednu ránu rozpůlí jiné šutry - asi je Samson bo co. "Hospodáři, řekni něco." - "Eeeee, na to se raději napijeme." aneb jo chlastejme pořád, dobré ponaučení z pohádky:D No a andulka jako zlatý pták mě fakt dostala snad ještě víc než ponožka jako had. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Paní Janečkovou můžeme považovat za královnu televizních pohádek, protože za svůj život jich natočila desítky a mnohé z nich patří dodnes k velmi oblíbeným (jeden příklad za všechny - úžasná "Zlatovláska"). Zrovna tahle se ale podle mého názoru moc nepovedla. Označit ji jako "temnou" dost dobře nejde, ten správný výraz je možná "neveselá". Venkovské děvče několikrát uslyší příjemný hlas (my diváci ho ovšem slyšíme pouze jednou), do kterého se zamiluje a jeho nositele se rozhodne vysvobodit. Živého prince si ale moc neužijeme a scénář jindy sympatickému Štěpánkovi zřejmě předepisoval ospalý výraz a celkově topornější projev. Znovu vidět nemusím. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Paulovou prostě zrovna nemusim a to mi kazí dojem. Asi po všech stránkách spíš k průměru. Hodně pozitivně mě zaujala paní Březinová! ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Oceňuji natáčení v exteriérech jižní Moravy a interiérech zámků, nikoli studií, ale na druhou stranu prostě nemám příliš v oblibě pohádky smutné. Sice tušíme či víme, jak pohádka dopadne, jedná se přece o pohádku, ale když se postavy mátožně plahočí, mračí se, temně promlouvají, pláčí, snižuje se můj vztah k nim. Navíc mě zaráží, že zlá královna k sobě a princi nikoho nepouští, až na obyčejného kováře, naštěstí kámoše Běly :-) Nakonec, když nevíte co se zlou královnou, nelámejte si hlavu, je to mžik a je pryč, až z toho ale bolí uši. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Byt je to psáno jako tv pohádka,přesto je to točené na filmový materiál. Jen je škoda ,že je velice krátká výprava je velice pěkná. Vždy si vzpomenu na to jak Janina spálila hadí kůži. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Celkem depresivní a hlavně naprosto nevtipná pohádka o dívce, která se zamiluje do hlasu, který slyšívá o poledni ve skalách za obcí. Jenže ouha - hlas patří zakletému princi a princ má podobu hada. No zbytek už je jasný - prince je třeba vysvobodit z kletby a to jedině láskou. Mladá dívka Běla se tedy vydává za zlou královnou, aby prince vysvobodila. Zajímavostí je, že pohádka je točena v exteriérech, a to s nádechem lidových krojů a tradic. Ani slivovice nechybí. Bohužel této pohádce ale bude chybět kladnější ohodnocení.Hudbu dělal tradiční autor hudby televizních pohádek Vadim Petrov. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Jana Paulová coby dívka Běla promrhá jediný den v roce, kdy je její had člověkem, fintěním se do lepších šatů, ale nakonec stejně zůstane jen (jako ten křeček) v noční košili. Před tchyní už to zřejmě tolik nevadí.:-) Královna matka zase zřejmě křižuje celé dny a noci v kočáře krajem a číhá, kde její zakletý synek potká nějakou frajárku, jak jinak by se hnedle, jak kluk zmizí, mohla zjevit v Bělině světničce? Trochu (pod)průměrná televizní pohádka, jejímž největším negativem je přílišná patetičnost a absence humoru a pozitivem třeba to, že Běla se při fyzické práci zcela reálně potí:-)) A jen tak mimochodem, já bych třeba na Bělině místě rozhodně namísto melancholického zasmušilého prince zvolila veselého kováře, ale proti gustu žádný dišputát. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Pateticka a vazne se berouci pohadka, ktera je spis asi pro odrostlejsi deti, i kdyz nevim...protoze me, jako odrostlejsi dite, to nebavilo vubec. A Paulova vybihajici pred skalu a prosici slunce o strpeni je snad uplne cistou kopirkou Nastenky...proste, tahle pohadka neni nic pro moji dusi. ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Pěkně děkuju, za takovou šlupku." Televizní pohádka ČST Brno, která opravdu není dokonalá, ale přesto se mi líbí víc, než filmové pohádky od režiséra "Špetky". ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Dva a půl hvězdy by slušelo víc. Na pohádce se dá ocenit hlavně její nestudiové provedení. Umím si živě představit, jak právě tato pohádka by mohla být celá ve studiu. Každopádně její závěrečné vyústění je poněkud jednoduché a trochu nepohádkové, Běla nemusí o prince moc bojovat. Je to přesně jako z knížky moravských pohádek, které vyprávěny v místním dialektu mají své kouzlo, ale vcelku jsou až pitomě jednoduché, v čemž ale spočívá jejich krása. A tady jde navíc to moravské prostředí vidět také na každém kroku. Už mnohokrát použité nenadchne, ale neurazí, se opět hodí. ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Příjemná pohádka s příjemnými herci, trochu moc divadelně hraná, na film se nehodící, naštěstí krátká stopáž z ní dělá koukatelnou pohádku, ničím neuchvátí, ale ani nezklame, příjemné podívání na sváteční odpoledne. Hodnocení: 50 % ()

MartinDrhlik 

všechny recenze uživatele

Je mi trošku líto, že tuto pohádku se sympatickým Petrem Štěpánkem ohodnotím pouze jedním párem hvězdiček. Abych ohodnotil o stupínek víc, musel bych mít pocit, že bych ještě někdy měl potřebu si ji pustit. Jednou ale stačilo. Žádná originalita, žádná scénka nebo dialog, který si po skončení pohádky zapamatuju. Je to jen taková pohádka pro pohádku. ()

Reklama

Reklama