Reklama

Reklama

Horská hlídka

  • Čína Kekexili (více)
Trailer
Čína / Hongkong, 2004, 85 min

Obsahy(1)

Kekexili je rozsáhlá oblast na Čchingchajsko-tibetské náhorní plošině a v současnosti i největší čínská přírodní rezervace. V posledním dvacetiletí minulého století tu však řádili pytláci, kteří snížili stavy antilopy tibetské (čiru) ze dvou milionů kusů pod deset tisíc. Proti nim se postavili dobrovolní horští strážci. V roce 1996 se pekingský novinář Ga Yu zúčastnil sedmnáctidenní výpravy proti pytlákům a jeho článek měl později zásadní vliv na změnu v přístupu státních orgánů. Film v paradokumentární formě zachycuje novinářovo putování s tibetskými strážci, vedenými zkušeným vůdcem Ri Taiem. Vychází ze skutečných událostí, jež se odehrály v letech 1993 až 96. Strohý záznam nebezpečné a náročné cesty v tvrdých klimatických podmínkách ve výšce okolo 5000 metrů kombinuje tvůrce s prvky westernu. (MFF Karlovy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (108)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Žádná drsná poezie krajiny se nekoná, obzvlášť s vědomím toho, že se tyhle věci více či méně opravdu staly. Výpověď o síle charakteru se naopak koná, stejně tak jako tvrdý střet tohoto charakteru s realitou. Nejde se ubránit obdivu k těm několika "bláznům", kteří natolik milovali svoji zem a snad cítili takovou zodpovědnost k její panenské čistotě, že prakticky vše opustili, jen aby jim zůstala zachována. Pak už se můžete jen vysmát těm "ochráncům", co sepisují petice a pořádají kongresy... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Kekexili, Tibet – krajina spíše krutá nežli krásná, stejně jako lidé, jež jsou s ní spřízněni a jež mezi sebou vedou mnohaletou válku: pytláci a členové tzv. horské hlídky. Po jedné tragické události (vylíčené na samém začátku) přijíždí do této oblasti pekingský novinář – právě jeho nezasvěcenýma očima budeme sledovat pravdivý příběh, v němž rozhodně nepůjde jenom o pomstění tisíců pro kůži zabitých antilop. Tématické rozpětí Horské hlídky je vzhledem k její komornosti udivující. Je to příběh o dobrovolném i nedobrovolném splynutí člověka s přírodou, o lidských sociálních potřebách, o ztrátě národní identity, o zoufalém boji se všechny a všechno pohlcujícím režimem, neochotným podat pomocnou ruku, dokud se situace v Kekexili nedostane do středu zájmu zahraničních médií. Kromě toho nechybí akční linie, okázalé záběry monumentálních hor a silný morální podtext. Žádný záběr není delší než je potřeba, žádný nepřebývá, vše je vytvarováno do bezmála dokonalého monolitu. Nebojte se projít písečnou bouří, nepřivírejte oči před nepříjemným pískem a užijte si nádherný duchovní zážitek, založený paradoxně na silných fyzických prožitcích. 85% Zajímavé komentáře: Radko, Jordan, wipeout, uhlajz ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Chuan Lu u mně opět zabodoval. U tohoto filmu mně hodně mrzí, že jsem ho neviděl v kině, to sem fakt kreten, že mně proklouz, protože ty záběry a ta atmosféra to je prostě vysoká filmařská. Působí to hodně realisticky, vlastně člověk má občas pocit že sleduje nějaký dokument a skutečně co my lidi dokážeme vyhubit na této planetě to je opravdu velmi ubohé. Horská hlídka na ochranu antilop určitě podpora, ale tady mně přišlo, že oni se rozeběhli na úplně každýho člověka, kterýho spatřili. Navíc jsem přemýšlel z čeho asi mají ti ochránci zvířat/antilop oblečení. Nicméně to nesnižuje velký význam a důležitý sdělení filmu a už vůbec to nesnižuje filmovou kvalitu, kterou snímek disponuje. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Chuan Lu .. Kekexili, to jest tibetsky „Krásné hory a dívky“. Pro nezúčastněného pozorovatele lze opravdu spatřit v těchto vysoce položených horských planinách určitou surovou krásu, ovšem jinak se jedná o převážně nehostinné a kruté místo, kde především platí zákony přírody. A to i v době, kdy přirozený kolorit naruší člověk a jeho honba po penězích. Polodokumentární formou zahalený konflikt dobra se zlem - skupinou lovců na straně „zlých“ versus samozvanou horskou hlídkou na straně „dobrých“. Vedle nich stojí ústřední postava děje - novinář, následný to zprostředkovatel hrůzných událostí okolnímu světu, který tvoří samostatnou třetí stranu. Ve spojení s neovladatelnou přírodou je vyprávěný příběh krutý a ne ke všem spravedlivý. Rozhodně však zajímavý, nejen pro zapřísáhlé ochránce přírodního dědictví. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Kekexili je náhorná plošina medzi Tibetom a Čínou, ktorá je zároveň domovom aj vzácneho druhu antilop. V roku 1983 ich počet presahoval 1 milión. O desať rokov neskôr vďaka ilegálnemu lovu zo strany pašeráckych bánd, ktoré antilopy zabíjali kvôli ich vzácnej srsti, klesol počet antilop na necelých 10.000 kusov. Preto bola v roku 1993 zostavená dobrovoľná "horská hliadka", ktorá si za cieľ vytýčila boj s ilegálnymi lovcami. A práve o tomto boji je aj príbeh filmu vychadzajúci zo skutočných udalostí, ktoré sa odohrali v roku 1996. Lenže pozor! Kekexili našťastie vôbec nie je film v intenciách hollywoodských konvencií akčných orgií. Forma paradokumentu doslova vykosťuje príbeh od zbytočných vedľajších odbočiek a destiluje nám stopovanie pašeráckej bandy zo strany horskej hliadky. Dokonca aj zábery na prekrásne exterierové scenérie nemajú slúžiť ako lacný výpredaj exotického prostredia, ale plne dokresľujú príbeh, a umožňujú nám tak pochopiť to hlavné - spôsob života a pravidlá daného územia. Postupne tak spoznávame život jednej aj druhej komunity a zisťujeme, že nič nie je čiernobiele. Tvorcovia filmu sa totiž našťastie vzdali lacného rozdelenia na stranu "dobro" a zlo", ale skôr ukázali že obidve strany majú k sebe v tomto nehostinnom prostredí miestami až príliš blízko. Práve táto snaha o realitu, kde smrť prichádza nečakane a jej zobrazenie je prosté akýchkoľvek pátosových manierov dala nakoniec vzniknúť veľmi silnému filmu, ktorý je rovnako chladný ako tamojšie podnebie, drsný ako život v tejto oblasti ale zároveň aj divácky veľmi "príťažlivý" ako vykúrená horská chata v nedoziernej, vetrom a snehom bičujúcej planine. A "happye-endové" informácie obsiahnuté v záverečných titulkoch emočnú silu filmu u mňa iba podtrhli. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Skutečný příběh, který otřásl čínskou veřejností a pomohl zachránit jeden živočišný druh, založený na osudech neoficiální Horské hlídky z let 1993 až 1996 převedený v syrové a ohromně působivé podobě na filmový formát. Výsledek je taková hraná rekonstrukce s místy skoro až pseudodokumentární formou. Dechberoucí exteriéry do nekonečna se táhnoucí náhorní oblasti Kekexili jsou drsné a přitom zůstávají nevýslovně nádherné. Přesto tohle je snímek především o lidech a jejich krutém souboji s nehostinou krajinou, které však klidně obětují nejen vztahy, ale někdy i samotný život. Ač je snímek silný jako celek, tak přecijen v paměti utkví především scéna s pohyblivým pískem, která nedovolí divákovi dýchat a do paměti se zahryzne na hodně dlouho. Kekexili aka Horská hlídka je jedním z nejlepším čínským snímků (nejen) posledních let. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Smutný a reálný film o lidech co dobrovolně chrání přírodu. Nic za to nemají, žijí v dost drsných podmínkách a nevěděj jestli je zabije tekutý písek, zima nebo pytláci. Herci byli skvěle vybraní a úplně z nich sálalo to odhodlání. Nesmí chybět ani majestátné hory a tibetská hudba. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Co je horší? Vidět umírat lidi, nebo zvířata?..... Ať už je způsob života členů horské hlídky jakkoliv drsný, beru to tak, že si jej vybrali dobrovolně, i když ušlechtilost jejich počínání budiž příkladem všem lhostejným. Za jejich odvahu jim patří velký dík a můj obdiv. Ale k filmu. Jestli čekáte nějaké gradující drama, tak pozor! Jsou to Číňani, s ničím se nepáraj. A už vůbec se zbytečným dramatizováním děje. Autentičnost, to je oč tu jde. Jaké budete mít pocity po skončení si netroufám hádat. Já čekal větší drsňárnu. Ale co je horší? Vidět.... ()

tron 

všechny recenze uživatele

V tomto strhujúcom, atmosférickom, silnom a vôbec po všetkých stránkach vynikajúcom filme, sa stretli dva svety – svet tých, ktorí majú radi zvieratá a tých, čo vyznávajú šikmookú kinematografiu s jej mystikou. Podľa skutočných udalostí. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Nejevidentněji podstatu Horské hlídky vyjadřuje fakt, že ji produkčně a distribučně podpořil National Geographic. Stejně jako fotky a články ve stejnojmenném časopise i tento film záměrně vyvolává obdiv, okouzlení a bojácnou úctu, přičemž spojuje bezprostřední sílu zobrazovaného s vypjatým popularizačním popisem. Po vzoru časopisu i Lu Čchuan prodává své poselství jako divácky vrcholně atraktivní produkt, který sází na osvědčenou líbivost řemeslně precizní formy a účinnost vykalkulovaně dramatického vyprávění. Více v recenzi na Rejže.cz. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Horskou hlídku bych si přál vidět jako dokument. Jako polodokumentární drama pro mě postrádá na jedné straně autenticitu, na druhé nějaký napínavější děj. Každopádně záběry přírody jsou drsně krásné a samotný příběh hlídky zajímavý. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Narozdíl třeba od Deckera jsem si nepočíhal, až bude Kekexili na plátně. K čínskému filmu, uvedenému záslužně v českém kině (děkuji lidem v Aeru a Světozoru), jsem se dostal víceméně neplánovaně. A vůbec jsem nelitoval... Nebudu sem nosit dříví do lesa s plky o mimořádnosti a syrové působivosti snímku. Jen dodám, že při scéně se zapadnutím do písku se dusná atmosféra, jež zahustila prostor kinosálu, dala krájet doslova motorovou pilou. Takové ticho jsem v kině dlouho nezažil... A film formátu Kekexili také jen tak nezažiju. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Podobné spracovania vedia človekom poriadne otriasť a sú často pôsobivejšie ako akýkoľvek dokument, či iná výpoveď. Svinstvá aké sa zvieratách páchajú, spojené s krutými ľudskými osudmi kvalitne zobrazené, to nie je však film pre každého. Ale aj napriek tomu, že dej je krátky, pôsobil na pár miestach spomalujúco. 75%. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Film sa distribuje pod názvom Mountain Patrol, teda Horská Hliadka, ale v preklade tento názov znamená náhorná plošina, resp. jej časť kde sa film odohráva, a ktorá je pre číňanov je akýmsi symbolom (minimálne provinčným, niečo ako pre Slováka Vysoké Tatry). V Tibetštine to znamená hrásna hora, alebo krásna žena. Ja ešte pridám krásny film. Úžasné scenérie nehostinnej krajiny na pozadí skutočných udalostí, sú podávané tak sugestívne, že cítite zimu priamo na pokožke. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Naháňačka v takých výškach (okolo 5000 mnm) spôsobuje zástavu dychu nielen strážcom antilop, ale aj prenasledovaným pytliakom. Príbeh - paradokument, v ktorom sa následkom dlhodobého pobytu v pásme riedkeho vzduchu vykašliava krv, každá zo strán má svoje obete i motívy. Jednoznačnosť postavenia dobra a zla nie je priezračne čistá. Ale ako hovorí jedna z hlavných postáv: "Môžeš mať ruky a tvár špinavú, ale srdce je čisté." Príbeh zachytáva novinár z Pekingu, ktorý fascinovane sleduje dej ako zo špinavého vysokohorského westernu. Hlad nútiaci horalov (bývalých pastierov) k pytliactvu, na druhej strane snaha strážcov zachrániť živočíšny druh. Častejšie ako pobehujúce stáda, ale bezmocne sledujú pláne stoviek supmi vyzobaných kostier tibetských antilop. Minimálne vybavenie (kdeže goretex), mesiace meškajúce výplaty a neustále ohrozenie života. Napriek tomu sa neustále vracajú na náhornú plošinu, ktorú si zamilovali. Autentickosť podporujú vierohodní, vetrom ošľahaní naturščici, miestami roztrasená kamera, časté nezaostrenie záberov. Drsné, prirodzené, pôsobivé, smutné. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Jste v nadmořské výšce okolo 4700 metrů, k dispozici máte zbraň, starou terénní Toyotu, náklaďák, nějaké to jídlo a další vybavení nezbytně nutné pro přežití v těchto extrémních podmínkách. Není toho moc...Odjeli jste od svých blízkých za prací, za kterou vám nikdo neplatí. Za prací, při níž můžete snadno přijít o život. Chráníte vzácné antilopy - váš rajón zahrnuje několik desítek tisíc kilometrů čtverečních. Snažit se vypátrat pytláky v této nelítostné krajině vypadá jako holé šílenství...Jenže vy nemůžete jinak - Kekexili je váším domovem, je součástí vaší duše. A nikdy tomu nebude jinak..."Horská hlídka" za svým nenápadným názvem skrývá fascinující výpověď o nehostinném kraji, v němž se lidé rvou o holé přežití nejen s přírodními živly, ale také mezi sebou. Nic není černobílé - každý se ušpiní, záleží jen na tom, jestli jeho srdce zůstane čisté - v tomto smyslu hovoří jedna z postav "Horské hlídky". Po skončení filmu pocítíte k obyvatelům Kekexili obdiv, a možná si někteří z vás uvědomí, že jim ten jejich drsně jednoduchý způsob života vlastně závidí... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Hory nic zadarmo nedají. Poušť už vůbec ne. Horská oblast Kekexili by možná už brzy byla bez antilop tibetských, nebýt skupiny dobrovolníků, kteří to po svém zkoušejí s dobře organizovanými skupinami pytláků. Z dobrovolníků se stává torzo, které však vydrží až do konce, což pak mladý novinář ve svém článku účinně prodá. Stejně jako tvůrci prodávají autenticitu drsného života. Kašlou na žánrová pravidla, i když je mírně cítit kalkul, který touží upozornit diváctvo na konkrétní problémy. A polodokumentární styl vyprávění k tomu přesně sedí. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Netušil som do čoho sa púšťam, “Horská hliadka” bola pre mňa výstrelom na slepo. Horory (k tým sa už čoskoro vrátim formou “maratónu”), krimi, dokumenty, drámy - to áno, ale pustiť si film o záchrane antilop v divočine? Skutočne neviem čo ma to napadlo, asi mi nadobro jeblo, no v prospech snímku hovoril (asi) fakt: “podľa skutočnosti”, či údajná drsnota prírodných podmienok, počas ktorej sa príbeh odohráva a samotné, vysoké hodnotenie, ktoré môže kadečo naznačiť. Nič som si nesľuboval, len som si chcel snímok “užiť”, respektíve sa vcítiť do postáv, ktoré si dali jasný cieľ. Po dnešku viem, že prírodopisné dokumenty sú rovnako nie pre moju osobu, ako filmy s obdobnou tematikou, i keď bude obsahom akákoľvek akcia medzi dvoma znepriatelenými tábormi. Forma si ma nezískala, emócia žiadna, nie je to klasický snímok, nebodaj dráma, ktorá si Vás získa a následne doslova vypľuje rozžvachlaného. Nič pre mňa, takýto skoro dokument s obdobnou tematikou ide úplne mimo mňa. Odtrpené .. ()

Reklama

Reklama