Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento film vypráví příběh tří dospívajících studentek, které prožívají první lásku a první vášeň a hledají samy sebe. Mary Bradfortdová přichází do privátní dívčí školy, kde se spřátelí se dvěma spolubydlícími, Tori Mollerovou a Paulie Osterovou. Mary, která se snaží sžít s novým prostředím, však brzy zjistí, že dívky jsou milenky a když se Tori pod nátlakem ostatních spolužaček snaží vztah ukončit, Pauli je schopna udělat cokoliv, jen aby ji získala zpět.

Príbeh o dospievaní, prvej láske, hľadaní vlastnej identity, tajomstvách, ale aj o pokrytectve. Plachá Mary prichádza na elitnú dievčenskú internátnu školu. Vďaka svojej miernej a milej povahe sa rýchlo spriatelí s novými spolubývajúcimi Paulie a Tori. Paulie je vášnivá rebelka, ktorá miluje poéziu, Shakespearove hry a vždy nahlas povie svoj názor. Tori je krásne dievča z bohatej rodiny, navyše bystrá a vzorná študentka, ktorú má na škole každý rád. Nováčik Mary s naivitou pozoruje dianie a vzťahy okolo seba, ale len postupne začína chápať, že jej priateľky spoločne prežívajú vášnivú prvú lásku. Situácia sa skomplikuje, keď už Tori nedokáže čeliť tichému tlaku okolia a strachu z prezradenia. Nemá odvahu nasledovať svoje city a vzťah s Paulie ukončí. Paulie je však odhodlaná za svoju lásku bojovať tak, ako za tú svoju bojovali hrdinovia Shakespearových drám. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (65)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Zpočátku velice přijemný film s úžasným obsazením se postupně překlopí v předramatizovanou a přeafektovanou blbost, což mě děsně mrzí. Vesměs všední téma je tu zobrazováno jako největší problém na světě. Předsudky jsou zlo, v americe dvojnásobně a i když je to film 15 let starý, neodpustím mu tu teatrální melodramatičnost v poslední třetině. ()

numi 

všechny recenze uživatele

Lost and Delirious v sobě nese poselství a to je moc dobře. Ve svém tématu je mnohem údernější než do nebes vyzdvihovaná Zkrocená hora, ale natočen je podstatně hůř. Je velká škoda, že tenhle film nebyl oproštěn všech citátů ze Shakespeara. Nic proti jeho kvalitám, to je genialita druhou, ale prostě nevěřím. Nevěřím, že si náctileté holčičky budou pamatovat sáhodlouhé citace z něj a budou si je navíc odříkávat při hektických situacích. Samozřejmě, že Paulie v té době již trochu bláznila, ale ta scéna v lese, kde to po ní ještě Mary opakuje, mi přišla až absurdní. Jen dělána na efekt a minula se účinkem. Škoda. Myšlenkou a obsahem silný film, který ale po vizuální stránce nedokáže zaujmout. PS: Zapomněl jsem vyzdvihnout hudbu, která je podbízivá, skromná a drastická zároveň. [červen 2006] ()

Reklama

Erinye 

všechny recenze uživatele

Další film z dívčí internátní školy. Nejdřív jsem vůbec netušila, v jaké době se to odehrává, až když jsem viděla počítač na stole a padla zmínka o 21. století, tak jsem byla doma..:-) Jinak k filmu - přišlo mi to jako dost povrchní film na vážné téma. Piper Perabo mi po chvíli začala být krajně nesympatická, tou svou sveřepostí a tím, že svou lásku získá za každou cenu, místy tam byl pokus o znázornění posedlosti, řekla bych trochu přitažený za vlasy. Mischa Barton si přezdívku Myš zasloušila právem, nijak zvlášť se ve filmu neprojevila, jen jako tichý pozorovatel. A ten mystický konec, mě taky moc nenadchl. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Perabo, Paré, Barton, to je trojica dnes poloskrachovaných až skrachovaných herečiek, hoci vizuálne mali na kariéry vyšších úrovní. Táto lesbo romanca útočí na základné pudy vystavujúc na obdiv zvrátenosť, aby sa zmenila vo vyšinutú záležitosť. Najhoršie ale je, že tú vyšinutosť predvádza nudne a namiesto toho, aby to postúpila do kvalitnej thrillerovej roviny, vidíme len bláznivú Piper, čo nevie čo od rozkoše. Zaujímavá je tá absurdná línia, ktorá tvrdí, že Paulie nebola lesbička, len sa zamilovala do dievčaťa. Čože? Mne to nejak nejde do ucha. Dajme si to trocha inak. Karol nebol homoš, len sa zamiloval do chalaňa od vedľa. Také niečo existuje? ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Hodně silný film o vztahu dvou zamilovaných děvčat z neutrálníhó pohledu třetí spolubydlící. Film nás zavede do dívčí internátni školy. Celý dějem jemně provází Mary "Mouse" (Mischa Barton), která je tiché, přemýšlivé děvče. Mary pozoruje své dvě zamilované kamarádky Pauline (Piper Perabo) a Tori (Jessica Paré) jejichž vztah však nemůže díky nevhodnému okolí pokračovat, což rozehraje minimalistické, ale bravurní drama. Vyzdvihnul bych v první řadě herecké výkony Paulie a Tori, které jsou jednoduše vynikajicí. Scénář je taky povedený. Režijně z toho šlo asi vytřískat ještě více, ale i tak se povedlo vytvořit atmosférické malé - velké drame, které se mi nadprůměrně líbilo. Navíc i po jeho skončení na mě zanechalo své stopy a to oceňuji - 4 hvězdama a 85%. I could totally give my life for blueberry pancakes. ()

Galerie (32)

Reklama

Reklama