Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér stylových akčních filmů John Singleton (Drsnej Shaft, Rychle a zběsile 2) přichází s dalším drsným a provokativním thrillerem. Čtyři bratři se odehrávají na předměstí Detroitu, v složitém propletenci černé a bílé komunity, jejíž členové se spolu stále ještě učí žít. Dva černí a dva bílí kluci dostávali model správného soužití už od plenek díky lásce své adoptivní matky. V dospělosti se jejich cesty sice rozdělily - tři bratři odešli z města a jeden zůstal doma a "usadil se" - ale tragická událost je zase spojí dohromady. Stačí být v nepravý čas na nepravém místě a celý život se vám sesype jako domeček z karet. Kdyby máma těch čtyř kluků nešla jednou večer nakupovat, nestala by se obětí loupežného přepadení a její život by neukončil výstřel z pistole. Bobby (Mark Wahlberg), Angel (Tyrese Gibson) a Jack (Garrett Hedlund) se proto vrátí do Detroitu, aby spolu se čtvrtým bráchou, Jeremiahem (André Benjamin) svou adoptivní matku pohřbili. Při té příležitosti se začnou nenápadně zajímat o to, zda šlo skutečně o náhodnou střelbu v supermarketu, jak tvrdí policie, nebo zda matčina smrt souvisí s ne úplně čistými podnikatelskými praktikami. Když zjistí, že policejní verze má až příliš mnoho děr, začnou po vrahovi pátrat na vlastní pěst a ospalé předměstí tím promění v peklo... "Film je doslova napěchovaný akcí, obsahuje spoustu nečekaných zvratů a já doufám, že se u něj diváci budou bavit stejně, jako jsme se my bavili během natáčení," říká představitel jedné z hlavních rolí André Benjamin (Buď v klidu). Spolu s ním se po torontských předměstích, která simulovala Detroit, s pistolí v ruce proháněli Tyrese Gibson (Rychle a zběsile 2), Garrett Hedlund (Trója) a v roli nejstaršího z bratrů Mark Wahlberg (Dokonalá bouře, Planeta opic). "Čtyři bratři jsou příběhem o poutu, které nepřirozeně zplodil jeden lidský sen, a které poté, co bylo přetrženo, se ukázalo jako mnohem pevnější než běžné sourozenecké vztahy," komentuje příběh režisér John Singleton. Čtyři bratři tedy nejsou jen akční řežbou, v níž hlavní hrdiny pohání touha po pomstě, ale zároveň přesvědčivým psychologickým dramatem o synovské a sourozenecké lásce, která nemusí nutně být zakódována geneticky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (323)

Cival 

všechny recenze uživatele

Pro mě snad největší překvapení roku 2005. Parádně ostrý, nekompromisní a s kvartetem hrdinů stylově zacházející biják neplněný starou dobrou touhou po vendetě. Singletonova režie mi je docela blízká (2F2F jsem díky bohu neviděl), takže s hodně naštvaným Wahlbergem a několika sekvencemi zpracovanými přesně podle mého gusta (Bobbyho závěrečný nástup nebo "Poděkuj Victoru Sweetovi za to, že zabil moji mámu") to necítím na míň než čtyři propečené hvězdy. Love this shit... ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Tvorba Johna Singletona mě nechává celkem lhostejným a Four Brothers na tom těžko něco změní. Těšil jsem se pouze na Wahlberga, jehož od Boogie Nights zkrátka můžu a ani tady se svým zkrabatěným čelem, věčně nasraným výrazem a macho chůzí nezklamal. Jinak ale nemá tahle story co hodného zapamatování nabídnout. Sem tam nějaké to klišé, hodně fuck a testosteronu, jednu celkem slušně zvládnutou přestřelku, ale už dost ohraný přímočarý a za vlasy přitažený příběh o pomstě, ve kterém se můžete po Detroitu promenádovat s bouchačkou v ruce, či si dokonce zastřílet a policie zůstane v klidu. Takovýhle film by měl mít aspoň pořádného záporáka, ale přehrávajícímu Chiwetelu Ejioforovi (sympaťák ze Špíny Londýna) jsem mu to padoušství nevěřil. Resumé: na zaplácnutí jednoho nudného večera v televizi ucházející, ale návšteva kina by byla zbytečným luxusem. Dvě a půl*. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Výživná drsňácká nakládačka, která potěší zejména ústředním kvartetem hrdinů, jimž střelba ani zapálená cigareta vedle otevřeného kanystru s benzínem není cizí, a jednoduchou, ale údernou akcí. Scénář s hladinou originality na minimu nevadí, mnohem více to získává divácké sympatie díky nekompromisnosti hrdinů a frajerským hláškám. Mark Wahlberg je borec, který si svého času musel jít pro samolibou drsnost snad 3x, jelikož z nasraného výrazu povolí jenom párkrát a pořád nemám problém mu celou dobu věřit. Ideální relax na nudný večer, jemuž k dokonalosti chybí jenom Singletonův cit pro postavy, který zvláště v úvodním „vyšetřování“ vyrobí spoustu zbytečných figur, které sice většinou končí s kulkou v hlavě, ale i tak by zasloužili protřídit už na papíře. Jinak gut. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $45miliónovTržby USA $74,494,381Tržby Celosvetovo $92,374,674John Singleton je klasický rutinér a vážnejšie podanie takéhoto námetu u ňho nehrozí a na tom aj trpí tento film o pomste bratov. Výhodou ostáva že nás dokáže udržať v akom takom napätí a príbeh neskĺza do nejakej povrchnosti, kde by sa nám dlhosiahlo snažil rozpitvať čo sa prečo deje a ide hneď na vec. Vo filme sú badať zaužívané trendy o pomste a rôznych špekuláciách ako s kým vybabrať. Počínanie polície voči zločincom nám predostiera len pocit ľahkovážnosti a tiež nechýba korupčný škandál zafixovaní v deji. Mark Wahlberg a Tyrese Gibson sa herecky v celku snažia ale scenar nie je tak hutný aby z ich postáv spravil konzistenčnejšie postavy. Film sa dá označiť ako lepší nadpriemer, aj keď neponúka čo sa týka príbehu nič nové. Presnejšie hodnotenie 70% ()

imf 

všechny recenze uživatele

Partička big motherfuckerů ve filmu, který je prostší než bulharská striptérka. André 3000 a Garrett Hedlund jen stezi drzi krok s nasteroidovanym Wahlbergem a John Singleton nešetří náboji, aby zakryl logické díry téhle drsňácké historky o pomstě. Čtyři bratři jsou "negerskou detektivkou", nad kterou by Sherlock Holmes kroutil hlavou... vyslýchá se tu jen s kanystrem po ruce, hlavní záporák je klasický truhlík z 80. let a celé to tak nějak nedává smysl, jenže... chybí i jakákoliv učesanost, tak typická pro filmy z posledních sezón... možná je tohle jen slintání nad "starými, dobrými akcičkami", ale někdy je lepší se ohlížet zpátky variací na volné téma (i když tohle je remake), než budovat nové obzory za asistence zmetkařů ala Tim Story. (7/10) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Dobrý snímek s obsazení, kterému jednoznačně vévodí Mark Walhber a Terrence Howard. Příběh bratrů, kterým zabijí matku a oni nasednou do auta a jedou po dálnici s názvem Pomsta 66 je vcelku nápaditý a film rychle utíká. Žádná super jízda plná honiček a stovek vystřílených nábojů se nekoná, ale film je příjemně realistický a stylový. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Bratry jsou jenom díky své adoptivní matce. Po letech se sejdou na jejím pohřbu a když už se tak sešli, rozhodnou se zjistit, kdo ji zabil a proč. A samozřejmě pomstít její smrt. Největším pomocníkem v pátrání se jim stává kanystr s benzínem. Hm, dlouho jsem váhala mezi 2-3*, ale když je vše sudé, tak u sudého čísla taky zůstanu. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Žánrové usadenie v blaxploitation v kombinácii s večným motívom pomsty (tematicky sú Four brothers dosť blízko tomuto westernu s Johnom Wayneom). Aj napriek skratkovitému načrtnutiu modelovo jednoduchých charakterov sú plusom presvedčivé herecké výkony na čele s charizmatickým Wahlbergom ako aj presýtenosť pravou "nigga" a "in da hood" atmosférou. Avšak ani to v kombinácii so schématickosťou príbehu (vyjmúc výrazne "zbielenie" hlavných hrdinov) nepomohlo zbaviť sa u mňa pocitu silného chladu filmu, vychádzajúceho nie z ročného obdobia v ktorom sa príbeh odohráva, ale z réžijného prístupu, ktorý hrá viac ná povrchný efekt a odkaz k známym feelingom, než priblíženiu postáv k divákovi (pričom ani zďaleka nemusí ísť o kladné postavy). ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Scény s tou jejich matkou jsou fakt utrpení, ale matka se tam naštěstí vyskytuje tak asi 3 minuty. Jinak musím ocenit, že konečně přišel film, kdy hlavní hrdinnové v pohodě zabíjej a nedělaj si s tim hlavu. Herci hrajou slušně a je správná atmosféra. Ještě mi utkvěl hlavní hajzl, kterej si libuje v ponižování svejch poskoků. Svěží film. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Sehnala domov stovkám dětí. Narazila jen na čtyři ztracený případy, čtyři delikventy, které nikdo nechtěl. Tak je adoptovala…. Je to (překvapivě) o bratrech a tak rozhodne, jak si Vás právě ONI získají. Jsou drsní a nesmlouvaví a M.Wahlberg není tahounem, ale jedním ze čtyř. Taková kriminálka s velmi dobrou akcí na konci. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack David Arnold: 1. Dancing Machine - Jackson 5 ,2. T Plays It Cool - Marvin Gaye ,3. Shake Me, Wake Me (When It's Over) - Four Tops ,4. Papa Was A Rollin' Stone - The Temptations ,5. Inner City Blues (Make Me Wanna Holler) - Marvin Gaye ,6. I Wish It Would Rain - The Temptations ,7. Smiling Faces Sometimes - The Undisputed Truth ,8. Cloud Nine - The Temptations ,9. Cleo's Apartment - Marvin Gaye ,10. Take A Look Around - The Temptations ,11. Knucklehead - Grover Washington, Jr. ,12. Do It Baby - The Miracles ,13. Trouble Man - Marvin Gaye , ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Škoda přilišné roztahanosti a spletitosti zbytečných vedlejších postav. Když totiž bratři přitvrdí, stojí to za to, zejména honička v autech v první půlce a přestřelka doma jsou parádní. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jo tak tohle me mile prekvapilo. Sice nazev filmu by moh bejt Tri bratri, protoze ten ctvrtej se do akci moc nezapojuje, nicmene nakonec se taky vyuzije. Ta herecka sestava se mi moc nezdala, ale nakonec to bylo fakt v pohode, pricemz nejvetsi drsnak tu je Mark Wahlberg . Jinak drsnejch scen, prestrelek a podobne tu je dostatecne a pribehove to taky neurazi. Misty mi to prislo jak detektivka, akorat, ze misto opatrnejch poldu tu byli drsnaci, co nemaj problem kohokoliv serezat nebo komukoliv vyhrozovat. Sice film do zanru neprinasi nic noveho, ale ja se slusne bavil a film si dobre uzil. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Pokud se všichni šmejdi světa rozhodnou vzájemně postřílet, tak jsem ochoten vynaložit úsilí ke zprostředkování finanční sbírky na uhrazení jejich kremace. A pokud na tu palbu seženu lístky se slušným výhledem, tak budu fandit těm neorganizovaným, mezi které patří černobílí bratři Mercerové. Jejich cesta za pomstou je totiž krásně přímočará a kdyby se jednalo o spravedlivě rozhořčené občany platící řádně daně, tak bych jim ještě jednu hvězdu přihodil. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

od Singletona pořádná podpásovka. Že natočí takhle dobrý film totiž asi nečeal skoro nikdo. Stylově brilantní, jaksepatří nekompromisní a neustále cool. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Čtyři bratři u mě zůstaly tak trochu za očekáváním. Ačkoli se hlavní čtveřice tváři strašně drsně, tak celý film rozhodně až tak drsný neni, je sice pravda, že pár okamžiků a náznaků se tu a tam najde, ale nikdy to neni dotáhnutý do konce, obvzvlášť zamrzí nedotáhnutý scény s kanistrem. Pointa příběhu neni nijak geniální, ale účel splní, možná se to ale dalo zatočit trošku jiným směrem, aby to nebyl, až zas tak okoukanej příběh, ale jak už jsem napsal, tak to účel splní. Hlavní padouch je bohužel chudinka, kterej se zase tváří strašně drsně, ale zase drsnej neni a tak mu tu pomstu čtyř bratrů ani moc nepřejete. No a finálový vyvrcholení filmu je takřka nulový, to už bylo lepších těch pár přestřlek během filmu, který byly natočený celkem slušně. Bohužel jsem v tomhle filmu nenašel nic co by mě donutilo, dát 4*, takže jenom průměrný 3*, což si myslim, že je u tohohle filmu škoda, kór když by stačilo jen trochu přitvrdit a hned by to bylo o něčem jiným ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Detroit…where 'mother' is half a word.. Scéna z koupelny, kdy jeden bratr sere, druhý se sprchuje a třetí žádá o venerologickou konzultaci, dokonale vystihuje celkový charakter, tzn. propojení pitomosti a zábavy. Provokativní hlášky Wahlberga, vznešený fízl Terrence Howard a impulzivní rodinné vyšetřování přinášející ostrou akci dokážou potlačit Singletonovu občasnou nejistotu. Co se týká bezútěšného prostředí zasněženého Motownu, pohodit na zem pár mrtvých ptáků a nějak takhle by mohlo vypadat Victory v Mean Business on North Ganson Street.. ()

Související novinky

Mizera Smith v CIA

Mizera Smith v CIA

23.03.2006

Kdysi mu možná nikdo neřekl jinak než Fresh Prince a jeho poznávacím znamením byl mizerovský kumpán Martin Lawrence, ale dnes je Will Smith v jednom kole s třemi rozdělanými projekty v zádech. Dalším… (více)

Reklama

Reklama