Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér stylových akčních filmů John Singleton (Drsnej Shaft, Rychle a zběsile 2) přichází s dalším drsným a provokativním thrillerem. Čtyři bratři se odehrávají na předměstí Detroitu, v složitém propletenci černé a bílé komunity, jejíž členové se spolu stále ještě učí žít. Dva černí a dva bílí kluci dostávali model správného soužití už od plenek díky lásce své adoptivní matky. V dospělosti se jejich cesty sice rozdělily - tři bratři odešli z města a jeden zůstal doma a "usadil se" - ale tragická událost je zase spojí dohromady. Stačí být v nepravý čas na nepravém místě a celý život se vám sesype jako domeček z karet. Kdyby máma těch čtyř kluků nešla jednou večer nakupovat, nestala by se obětí loupežného přepadení a její život by neukončil výstřel z pistole. Bobby (Mark Wahlberg), Angel (Tyrese Gibson) a Jack (Garrett Hedlund) se proto vrátí do Detroitu, aby spolu se čtvrtým bráchou, Jeremiahem (André Benjamin) svou adoptivní matku pohřbili. Při té příležitosti se začnou nenápadně zajímat o to, zda šlo skutečně o náhodnou střelbu v supermarketu, jak tvrdí policie, nebo zda matčina smrt souvisí s ne úplně čistými podnikatelskými praktikami. Když zjistí, že policejní verze má až příliš mnoho děr, začnou po vrahovi pátrat na vlastní pěst a ospalé předměstí tím promění v peklo... "Film je doslova napěchovaný akcí, obsahuje spoustu nečekaných zvratů a já doufám, že se u něj diváci budou bavit stejně, jako jsme se my bavili během natáčení," říká představitel jedné z hlavních rolí André Benjamin (Buď v klidu). Spolu s ním se po torontských předměstích, která simulovala Detroit, s pistolí v ruce proháněli Tyrese Gibson (Rychle a zběsile 2), Garrett Hedlund (Trója) a v roli nejstaršího z bratrů Mark Wahlberg (Dokonalá bouře, Planeta opic). "Čtyři bratři jsou příběhem o poutu, které nepřirozeně zplodil jeden lidský sen, a které poté, co bylo přetrženo, se ukázalo jako mnohem pevnější než běžné sourozenecké vztahy," komentuje příběh režisér John Singleton. Čtyři bratři tedy nejsou jen akční řežbou, v níž hlavní hrdiny pohání touha po pomstě, ale zároveň přesvědčivým psychologickým dramatem o synovské a sourozenecké lásce, která nemusí nutně být zakódována geneticky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (323)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Detroit je drsné město. Je zde hodně černochů, ale nemyslím si, že to je ten hlavní problém. Zločinnost je zde prostě vysoká a rozhodně se na ní nepodílejí jenom černoši. Ale o to ve filmu nejde, nechce odsuzovat jednu rasovou skupinu nebo druhou, vlastně o rase vůbec není. Film je totiž především o tom, že zločin je zde naprosto běžnou záležitostí, zastřelit někoho, kdo se do vás naváží, to je maličkost. Stejně jako sehnat někde zbraň, kterou by se zabití dalo provést. Film nám hned na začátku ukazuje, že si nebude brát servítky. Vlastě je místy docela pořádně drsný. Hned úvodní scéna nás ale seznámí s tím, jak bude film probíhat. Starší dáma jde nakupovat do samoobsluhy a čirou náhodou - opravdu v tom nehledejte nic víc - se stane, že ji také zastřelí. Jasně, je to šílené, ale v našem světě se podobné věci prostě dějí. Asi by příběh neměl další pokračování, kdyby dáma nevychovávala čtyři adoptivní syny. Bobbyho (Mark Wahlberg), který je jako neřízená střela, Angela (Tyrese Gibson), který se snaží mít rodinu, Jeremiaha (André Benjamin), o němž ani jeho bratři neví všechno, a nejmladšího Jacka, který to se svými staršími bratry, hlavně s Bobbym, táhne. Tihle bratři nechtějí nechat matku jen tak mrtvou, hodlají ji pomstít. Za každou cenu chtějí zjistit, kdo za její smrtí stojí a za pomstou jdou jako honicí psi za liškou. Samozřejmě, že to znamená přinášet oběti, ale všichni jsou ochotni do toho jít. Drsným, syrový film, který si na nic nehraje. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2012/10/ztraceno-v-prekladu-4-bratri-na-dotek.html ()

RAiken 

všechny recenze uživatele

Vskutku přenádherná idylka o tom, v jakém ráji by mohli žíti "bílí" a "černí" podle utopické vize Johna Sigletona. Řemeslná režie je podtržena skvělým výběrem písniček, které vskutku vytvářejí prostředí bílo-černého ghetta v Detroitu. Film však trochu sráží nicneříkající herecké výkony hlavních protagonistů. Akční scény jsou však naprosto vynikající a přestřelky řádně promyšlené, hlavně druhá část filmu výrazně převyšuje kvality té první. Honička, přestřelka, finta a závěrečné rozuzlení se rozjedou v tom správném tempu, aby vás udržely až do konce. Díky Johne, já se bavil... ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Velmi slušný film s Wahlbergem , který po dvaceti minutách dostal slušný odpich. Nechtějte naštvat čtyři adoptované bratry, když jim zabijí matku... ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Klasická akční krimi. 1)  Těžkopádně hravý mačoidní snímek na jednorázové použití._____ 2)  Zaujali mě 21letý Garrets Hedlund (nejmladší bratr Jackie), 34letý Mark Wahlberg (šéf bratrů Bobby) a 34letý Josh Charles (nepoctivý policista). ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

No nebylo to uplne spatne, ale preci jenom ty cernosske filmy jsou porad dokola o tom samem - nasili, luxus, "pekne" baby. Kdyby tam neangazovali Markyho a nepopravili scenar, tak je to jenom dalsi tuctovka, jakych je mozne videt mraky. Cekal jsem vic. ()

Hadža 

všechny recenze uživatele

Celkem ferová klasická akční podivana!Napětí od začatku do konce,nahraje si na žádne velké filozofické dílo!Pro me příjemné překvapení!První film s Wahlbergem ,ktery se mi opravdu líbil!! ()

decouble 

všechny recenze uživatele

Funny nigga film s pár drsnými momenty. Když se na tohle podíváte s lehkým nadhledem (jako na nigga film with two white faces) tak budete vskutku nad míru pobaveni. ()

Derek 

všechny recenze uživatele

slusna pecka v style "vy ste nam zabili mati my vas za to vsetkych pozabijame". je to prijemne jednoduche a priamocare tak ako stare klasiky z 80 rokov, alebo trebars novy man on fire kde sa hrdinovia s grazlami nesrali. natocene je to svizne (ako akcne sceny tak aj kludnejsie pasaze, teda az na flashbacky s mamou, ktore zavanaju trochu trapnostou ) a preto to slusne odsypa a nemate sancu sa chvilku nudit. no a marky mark je vazne cool mothafucka! ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Když se Mark Wahlberg naštve a zamračí se, tak to stojí za to! A spolu s třemi dalšími bratry (Tyrese Gibson, Garrett Hedlund, André Benjamin) se vydává na cestu pomsty! ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Uf, těch stupidních dialogů. Tenhle film je zase jen tak na jedno kouknutí a víc už se k němu nevracet. ()

wipeout 

všechny recenze uživatele

Dalo by sa to charakterizovať ako hranie sa "veľkých" cool chlapcov na veľkých gangstrov a chlapov na piesočku bez akéhokoľvek dohladu. Ale inak je to celkom svižná akcia, teda keď človek zabudne na dve hodinky, že existujú aj nejaké zákony. Z bratov mi najviac vadil Bobi s jeho supervážnym výrazom na tvári pesťami na rozdávanie. Taký slabší Knockaround guys. 2,5* ()

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Je to vlastně docela krávovina, ale spoň krávovina, co si na nic nehraje. Na nasranýho Wahlberga a hezouna Hedlunda (spoiler: umírat ten kluk umí docela přesvědčivě) se náhodou kouká náramně dobře... ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Veľmi kvalitný akčný film, ktorý hrá na city v pravých momentoch. Výborne vybraná štvorica hercov. Nečakaný a dobre premyslený záver filmu. ()

dezorz 

všechny recenze uživatele

Blaxploitation je zaner ultrakrvavych cernoskych gansteriek o bezpravi, pomste a o metode never nikomu a vsetko si urob sam (alebo najdi superhridinu) s vynimkou viddeo uchylov typu tarantina (jackie brownova, biely reziser na zaklade predlohy bieleho spisovatela sa pokusil natocit cierny film) je tento zaner mrtvy. teda, takmer. John Singleton uz v popcornovom nepodarenom remakehu blaxploitatiocneho Shafta ukazal, ze mu je cierno funky krvava gangsterka blizka a 4 Bratia dalej tlacia na pilu. Da sa povedat, ze omnoho lepsie. A to su dvaja zo 4 hl. hrdinov belosi!!! Kto ma rad krivdu, surovu pomstu, strielanie prv nez otazky a mrazivu atmosferu chudobnych strvti, ten si uzije. ()

Petoss1 

všechny recenze uživatele

Štyria bratia sú dosť dobrá kriminálka. Štyria rozliční herci, štyri rozdielne charaktery a zaujímavý príbeh s gradáciou napätia. 75% ()

O´Neill 

všechny recenze uživatele

Solidní akční podívaná, s úžasnými herci, a ještě úžasnějším Markem Wahlbergem. Do toho máme slušný námět, Rkovou záležitost, a dokonce i občasný vtip. Hlavní herci spolu fungují neskutečně dobře, a nebýt dva černí a dva bílí, člověk by je od skutečných bratrů nerozeznal. Suma sumárům, velice šlušná, 80% podívaná. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Nedávno znovu viděno. asi nejlepší film Singletona. Jinak mi přijde dost slabej autor. Tohle se mu ale povedlo natočit dobře. Prostej film o pomstě . 80%. ()

Související novinky

Mizera Smith v CIA

Mizera Smith v CIA

23.03.2006

Kdysi mu možná nikdo neřekl jinak než Fresh Prince a jeho poznávacím znamením byl mizerovský kumpán Martin Lawrence, ale dnes je Will Smith v jednom kole s třemi rozdělanými projekty v zádech. Dalším… (více)

Reklama

Reklama