Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér stylových akčních filmů John Singleton (Drsnej Shaft, Rychle a zběsile 2) přichází s dalším drsným a provokativním thrillerem. Čtyři bratři se odehrávají na předměstí Detroitu, v složitém propletenci černé a bílé komunity, jejíž členové se spolu stále ještě učí žít. Dva černí a dva bílí kluci dostávali model správného soužití už od plenek díky lásce své adoptivní matky. V dospělosti se jejich cesty sice rozdělily - tři bratři odešli z města a jeden zůstal doma a "usadil se" - ale tragická událost je zase spojí dohromady. Stačí být v nepravý čas na nepravém místě a celý život se vám sesype jako domeček z karet. Kdyby máma těch čtyř kluků nešla jednou večer nakupovat, nestala by se obětí loupežného přepadení a její život by neukončil výstřel z pistole. Bobby (Mark Wahlberg), Angel (Tyrese Gibson) a Jack (Garrett Hedlund) se proto vrátí do Detroitu, aby spolu se čtvrtým bráchou, Jeremiahem (André Benjamin) svou adoptivní matku pohřbili. Při té příležitosti se začnou nenápadně zajímat o to, zda šlo skutečně o náhodnou střelbu v supermarketu, jak tvrdí policie, nebo zda matčina smrt souvisí s ne úplně čistými podnikatelskými praktikami. Když zjistí, že policejní verze má až příliš mnoho děr, začnou po vrahovi pátrat na vlastní pěst a ospalé předměstí tím promění v peklo... "Film je doslova napěchovaný akcí, obsahuje spoustu nečekaných zvratů a já doufám, že se u něj diváci budou bavit stejně, jako jsme se my bavili během natáčení," říká představitel jedné z hlavních rolí André Benjamin (Buď v klidu). Spolu s ním se po torontských předměstích, která simulovala Detroit, s pistolí v ruce proháněli Tyrese Gibson (Rychle a zběsile 2), Garrett Hedlund (Trója) a v roli nejstaršího z bratrů Mark Wahlberg (Dokonalá bouře, Planeta opic). "Čtyři bratři jsou příběhem o poutu, které nepřirozeně zplodil jeden lidský sen, a které poté, co bylo přetrženo, se ukázalo jako mnohem pevnější než běžné sourozenecké vztahy," komentuje příběh režisér John Singleton. Čtyři bratři tedy nejsou jen akční řežbou, v níž hlavní hrdiny pohání touha po pomstě, ale zároveň přesvědčivým psychologickým dramatem o synovské a sourozenecké lásce, která nemusí nutně být zakódována geneticky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (323)

RAiken 

všechny recenze uživatele

Vskutku přenádherná idylka o tom, v jakém ráji by mohli žíti "bílí" a "černí" podle utopické vize Johna Sigletona. Řemeslná režie je podtržena skvělým výběrem písniček, které vskutku vytvářejí prostředí bílo-černého ghetta v Detroitu. Film však trochu sráží nicneříkající herecké výkony hlavních protagonistů. Akční scény jsou však naprosto vynikající a přestřelky řádně promyšlené, hlavně druhá část filmu výrazně převyšuje kvality té první. Honička, přestřelka, finta a závěrečné rozuzlení se rozjedou v tom správném tempu, aby vás udržely až do konce. Díky Johne, já se bavil... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Scény s tou jejich matkou jsou fakt utrpení, ale matka se tam naštěstí vyskytuje tak asi 3 minuty. Jinak musím ocenit, že konečně přišel film, kdy hlavní hrdinnové v pohodě zabíjej a nedělaj si s tim hlavu. Herci hrajou slušně a je správná atmosféra. Ještě mi utkvěl hlavní hajzl, kterej si libuje v ponižování svejch poskoků. Svěží film. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Rutinér John Singleton díru do světa nikdy neudělal. Ani jako herec, jako režisér, ani scenárista. I tak si divák většinou odnesl to, co očekával. Na barvu kůže se tady moc nehledí, tahle čtyři individua vychovala postarší dáma, která jim dala jakýs takýs základ do života. Jenže teď to v jednom krámu nemilosrdně koupila. Na vděčný příběh o pomstě je naroubovaná kriminální zápletka, která je sice děravá, ale snést se to dá. Tvůrci si to moc nekomplikují, prostě načrtnou jednoduchou story, kterou hodlají okořenit několika údernými sekvencemi (třeba solidní útok na dům). V tomhle syrovém prostředí mají všichni bouchačky za pasem, cedí hlášky, nemají slitování. Prostě máma byla jenom jedna. Záporáci jsou jen karikatury, žádné překvapení se nekoná (rádoby falešná stopa na jednoho z bratrů tvůrcům nevychází) a vyloženě blbých momentů je tu nemilý přetlak. Bratříčci jsou totiž horké hlavy, kamkoliv přijdou, tak jsou nápadní jak prase na maturitním večírku, případně to podpoří tím, že ukazují na budoucí oběti prstem nebo hned vytahují bouchačky. Anebo mají v záloze šílenou přítelkyni jednoho z nich. Když navíc postřílejí slabou desítku vrahounů, od policajtů dostanou tak akorát tichý souhlas. Holt časy se mění. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Solidní filmařina, skvělé akční scény a čtyři drsní, hláškující týpci. Příběh sice pár překvapení skrývá, ale není nijak zvlášť originální (až na to, že se shoduje s tím, co bych udělal kdyby mámu zabili mě). Taková trochu jiná detektivka, kde je vyšetřování vedeno dost netradičním způsobem :). Herecké kvarteto ničím neurazí a Singleton odvádí parádní práci. Sečteno a podtrženo jsou to ČTYŘI pěkné hvězdičky. ()

ProjectAlice 

všechny recenze uživatele

V tomto filme cítiť chuť po pomste ako skoro v žiadnom inom. Štyria bratia, ktorých vychovala ich adoptívna matka nasadzujú vlastné životy aby pomstili jej smrť. Film, ktorý prevalcoval mnoho mafiánskych filmov si určite zaslúži pozornosť. Skvelý herecký výkon Marka Wahlberga, skvelý scenár, soundtrack a napätie. Záver je bohužiaľ poňatý trocha humorne a stráca a tempe a napätí, ale to nič nemení na fakte, že film dokáže zaujať aj náročnejších divákov. 100% ()

Galerie (68)

Zajímavosti (14)

  • Scéna na zamrzlém jezeře se natáčela na jezeře Lake Simcoe severně od Toronta. (mi-ib)
  • Režisér John Singleton si zahrál brankáře ve scéně hokejového utkání na Den díkuvzdání. (mi-ib)
  • Dům bratrů byl natáčen v Hamiltonu ve státě Ontario, ležící v blízkosti Toronta. Tento dům krátce po skončení natáčení vyhořel. (mi-ib)

Související novinky

Mizera Smith v CIA

Mizera Smith v CIA

23.03.2006

Kdysi mu možná nikdo neřekl jinak než Fresh Prince a jeho poznávacím znamením byl mizerovský kumpán Martin Lawrence, ale dnes je Will Smith v jednom kole s třemi rozdělanými projekty v zádech. Dalším… (více)

Reklama

Reklama