Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka plná písniček vypráví o mladém děvčeti (J. Leichtová), které má doma trápení s macechou (J. Adamová) a nevlastní sestrou (S. Stašová). Vodnické dcerky (D. Veškrnová a L. Termerová), které se na to nemohou dívat, jí darují kouzelnou harfičku. S její pomocí si Anulka může přivolat pana Pětiočka (V. Preiss), který ji má rád. Jenže harfičku jí macecha sebere a nevlastní sestra Anulku shodí do rybníka. Ujme se jí hastrman (L. Mrkvička) a jeho dcerky. Pan Pětiočko musí Anulce pomoci z nesnází a spolu s vodníkem proradné ženy potrestat… (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Příběhů, kde figuruje hodná nevlastní a zhýčkaná vlastní dcera je mezi pohádkami mnoho. Podle tohoto schématu, aby vůbec na světě bylo hodných děvčat, majících potenciál na životní štěstí, měly by matky po narození jedináčka dcery hromadně umírat. Šťastné siroty nikdy nemají sourozence a na prahu dospělosti ještě musí přijít i o otce. Ten navíc musí být natolik zaslepený, aby veškerý majetek přepsal na druhou ženu a vlastní dítě nezajistil. Pominu-li více než ohrané základní schéma, a pominu-li to, že kouzelné bytosti hodným holkám a někdy i mládencům pomáhají vcelku pravidelně, řekla bych v nepřetržitém trojsměnném provozu, je pohádka s účastí dvou hastrmanek, tatíčka hastrmana, kouzelné harfičky a básnicky rozevlátého bohatého a romanticky zamilovaného Amaldóna Pětiočka (Miloslava Knappová, Jak se bude vaše dítě jmenovat, neexistující vydání o pojmenování pohádkových postav) příjemným, dobře obsazeným a sice předvídatelným, ale přesto zábavným, počinem. Zajímalo by mě, kdo zpívá Anulku, protože hlas Anulky při zpěvu nezněl jako hlas, kterým mluvila. edit Podle uživatelky Miggi90 ten zpívaný hlas je Eva Hrušková, to zní pravděpodobně. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Ať se šosy kroutí !!" ;) Opravdu výtečná adaptace Kubínovy pohádky, které však protože jde o jeden z co do formy nejlepších počinů režisérky Simonové, znovu škodí zásahy do stěžejních motivů díla perem scenáristky Turnovské.. Kubínovi totiž šlo především o polepšení pyšného nadutce Floriána Pětiočka, který zde navíc zcela nevyužit skvělým Preissem platí za zoufale plochou a dějově nehybnou postavu.. Nicméně naopak nesdílím nadšení z další přehrávané Simony Stašové, ta totiž ba naopak záporné role vůbec nezvládá.. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Simoně Stašové šly záporné postavy vždycky. Já je beru jako vítané zpestření mezi tím v čem hraje a jsou samozřejmě velkým důkazem toho, že tahle herečka je ohromně talentovaná. Za zmíňku ještě stojí dvě nadpřirozené bytosti v podání Lenky Termerové a Dáši Havlové. Jako vodnické dcerky byly povedené. Anulka mi svým osodem připomínala Popelku, i tady se pak všechno v dobré obrátilo. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Klasická kulisová osmdesátková pohádka s minimální výpravou. Zábavnější navíc v tom, jakou mluvu a slovní obraty používá macecha v podání Jaroslavy Adamové, to jsem kolikrát valil oči! :) ()

otík 

všechny recenze uživatele

Studiová pohádka s námětem poměrně častým u pohádek. Dvě dcery Andulka a Málče vyrůstají u matky, která tu svou má ráda a tu nevlastní snad až nenávidí. Jen jim musí sloužit, nic dobrého ani od sestry, ani od macechy nedostane. Když se jednoho dne ocitne u jezera a potká dvě hastrmanovy dcery, dostane od nich kouzelnou harfičku. Na tu si může vybrnkat vše, co si bude přát. A jejím přáním je, aby si pro ni dojel pan Pětiočko, jakýsi pro diváka neznámý pán. Ovšem jakmile na tento dar přijde macecha se svou dcerou, rozhodnou se jí harfičku ukrást, Andulu hodí do jezera a sami si pro sebe zavolají pana Pětiočka. Jenže spravedlnost si nakonec cestu ke každé osobě najde. Oba záporné postavy jsou opravdu nechutné, snad až moc. Jsou na Anulku opravdu zlé, měl jsem chuť na pořádného headshota. I díky tomuto hodně velkému zlu volím spíše průměr. ()

wictoria 

všechny recenze uživatele

Za Simonu Stašovou. Na téhle pohádce je fakt vidět, že se záporné postavy hrajou líp než kladné, ta Anulka je proti ní naprosto "suchá" a ani Viktor Preiss, ač Pan herec se mi tu moc nelíbil ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Obyčejná papundeklovka která nic nového nepřinesla. V podstatě nudná slátanina. Herci si to odříkali, shrábli peníze a odešli. Ani ty písničky nic moc. Přesto dá pár drobných, protože jsem se občas pousmál některým výrazům. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Ach můj bože, zase ty příšerné papundeklové kulisy. Jinak ale příjemná pohádková hudba. Je to pohádka pro nenáročné diváky. Scéma pohádky bylo už mnohokrát zpracováno jak ve mlýně, na statku...atd. Tady teda s vodníky. ()

smutnySermir 

všechny recenze uživatele

Tuhle pohadku mam opravdu rad. 1) je tu Preiss a jeho postava, ktera je jako z jineho sveta (uz to jmeno - pan Petiocko, no co to je ?), 2) zaporne postavy nemohou byt vyzivnejsi (Adamova jako macecha Anulku neuveritelne zakerne dusi a svoje zlo si proste uziva, zatimco Stasova jako jeji dcera je skvele primocare "holkovska", vulgarni breca - kam se za touhle dvojkou hrabou treba Ruzickova s Blanarovicovou jako "troskovske" carodejnice), 3) je tu uzasna prace s jazykem pohadky. Kdyby to bylo tak o 10 minut kratsi, nemelo by to uz vubec chybu. ()

milos.bradik 

všechny recenze uživatele

Šílená a naprosto hloupá Málče (Simona Stašová) a naivní a prakticky stejně hloupá Anulka (Jana Leichtová). Osobně bych nebral ani jednu z nich. Mrkvička jako vodník se rád zbaví ufňukané Anulky a vymění ji za Málče, kterou chce předělat. Anulka na závěr řekne Pětiočkovi, že s ním chce zobat z jednoho klásku (je to prostě slepice). Takže dvě hvězdičky jen za výkon Mrkvičky a Dášenky Havlovic, kteří tomu dali aspoň trochu zábavy. ()

Reklama

Reklama