Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V době války Angličanů a Francouzů o Kanadu byl náčelníkem indiánského kmene Mohykánů vychován bělošský sirotek, jemuž všichni přezdívali Stopař. Stal se z něj lovec a průvodce bílých tváří, osamělý muž, jemuž osud nedopřál jedinou ženu, kterou miloval. Krásná Mabel se kanadskou divočinou vydala na cestu za svým otcem, velitelem britské pevnosti. Téměř se stala obětí zrádce Angličanů. Naštěstí včas zasáhli Stopař a jeho otec. Než se dívka dostala do bezpečí pevnosti, čekala ji však ještě řada nebezpečných situací. Dobrodružný příběh plný napětí a bojů muže proti muži, ale také romantické lásky, uspokojí všechny ctitele indiánek J. F. Coopera. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Tak tohle samozřejmě není zpracování Posledního Mohykána ale jiné knihy slavného amerického prozaika a romanopisce J. F. Coopera, která na ni (ne ihned ale po uplynutí nějaké doby) navazuje, Stopař. A tady se se Sokolí Oko, na rozdíl od výše jmenované (kde si to do filmu zlovolně přidali) skutečně zamiluje... Příběh samotný, jak tady i ostatní (v diskusi i komentářích) píší, je dobrý, ona taky předloha byla atraktivní a čtivá, zde je zbytečná jen ta druhá časová linie. Horší pak je jeho zpracování, možná ty bojové scény měli zahalit mlhou jako to kdysi udělali tvůrci v Caesarovi. A určitě je film zpracováním horší než všechny zpracování již několikrát zmiňovaného Posledního Mohykána, i když jsem se zase při žádné fázi příběhu nenudila jako v některých částech těch dvou sobě velmi podobných filmů z roku 1936 a 1992. Děj oproti knize zase mírně pozměněn, co se týče věku Stopaře i jinak, ale nevadilo mi to. Také představitel hlavní role byl ze všech dosud viděných nejméně zajímavý a přitažlivý (a to včetně započtení veškerých představitelů mrj. Heywarda, Unkase i Jaspera Sladké vody). Jo, a vidím, že podivný hokej v hodnostech dostal i oficiálního distributora... Otec Mabel je titulován jako major a pak říká na lodi poručíkovi pane, i když ten poručík není kapitánem lodi? Nezdálo se to v dabingu někomu divný? Nejspíš to bude tím, že otec Mabel byl v knize seržant. Celkově je to něco mezi dvěma a třemi hvězdičkami, ale vzhledem ke svým ostatním hodnocením filmů natočených dle Cooperových knih, dávám jen dvě. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Jedna z řady verzí slavné knihy J. F. Coopera. Proti "Poslednímu mohykánovi" s D. Day Lewisem o mnoho slabší. ()

Reklama

Blazin 

všechny recenze uživatele

Příběh docela slušný, ale herecké výkony a některé bojové scény velice naivní až trapné. Celkový dojem nic moc a hlavní postava stopaře snad nejhorší v celém filmu. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama