Reklama

Reklama

Kysuce

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1951, 16 min

Obsahy(1)

Krátký slovenský film o rozkvětu kysuckého kraje, který byl kdysi jedním z nejchudších míst na Slovensku. V kraji chudých, kamenitých políček byla za dob první republiky známa jen bída, která nutila jeho obyvatele, aby si hledali obživu jako drátenici nebo v cizích zemích. Zde bojoval národní umělec Petr Jilemnický proti nespravedlivému společenskému řádu a odtud také čerpal náměty pro svá díla. Dnes je v tomto kraji budován průmysl, a rychlým tempem jsou odstraňovány všechny nedostatky, vzniklé za kapitalistického hospodaření. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (1)

ripo

všechny recenze uživatele

Kysucký kraj byl za první republiky zanedbáván tak jako mnohé jiné slovenské kraje. Nebylo zde žádných průmyslových podniků a obyvatelé kraje živořili na kopcovitých a kamenitých polích, chodili světem jako dráteníci, nebo byli nuceni odcházet za hranice své vlasti. Touto politikou byla záměrně udržována nízká životní úroveň a levné pracovní síly. Když se stal hospodářem v naší republice pracující lid, bylo přikročeno k nápravě průmyslového rozvrstvení, zároveň s intensivním zlepšováním životních podmínek slovenského lidu i po stránce bytové, kulturní, komunikační a j. Boj za lepší budoucnost slovenského lidu, je také bojem spisovatele Petra Jilemnického, jehož život na kysucké dědině film zachycuje. Snímek má velmi dobrou fotografii. Filmový přehled 12/1952 ()

Zajímavosti (1)

  • Dokument sa natáčal v lokalitách Kysúc, Budatín (Žilina), Stará Bystrica, Oščadnica, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Svrčinovec, Vysoká nad Kysucou a Ostrava. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama