Reklama

Reklama

Sluha dvou pánů

(divadelní záznam)
všechny plakáty
TV spot

Miroslav Donutil v hlavní roli Goldoniho komedie o tom, že sloužit dvěma pánům je věc velmi ošidná. Jedno z nejpopulárnějších představení Národního divadla. Děj se odehrává v Benátkách, kam přijíždí Beatrice v převlečení za svého mrtvého bratra. Hodlá ve městě najít svého snoubence Florinda, který naneštěstí v souboji jejího bratra zabil a musel uprchnout. Beatricin sluha Truffaldino se ve městě potká s Florindem, o jehož totožnosti nemá ponětí, a dá se z vypočítavosti do jeho služeb, protože dva platy jsou víc než jeden. A záměny, převleky, komické střety a gagy mohou začít… Premiéra dnes už legendární inscenace Goldoniho Sluhy dvou pánů se konala v Národním divadle v roce 1994 a hrála se s velkým úspěchem přes dvacet let. Titulní roli mazaného a vychytralého sluhy Truffaldina tehdy vytvořil Miroslav Donutil. V průběhu času se hit proměnil ve stálici a v rekordmana v dějinách Národního divadla. A zatímco v mnoha rolích se už změnilo obsazení, Truffaldino byl stále týž. Když Miroslav Donutil se svým Truffaldinem začínal, bylo mu 43, a když po šedesátce končil, stále ho jeho trochu zmatený a trochu vypočítavý sluha nepřestal bavit. Stejně jako diváky. Slavné a divácky veleúspěšné představení skončilo šestistou reprízou v prosinci 2016. V České televizi jej měli diváci možnost poprvé vidět 15. 12. 2001. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (344)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Bezesporu jde o kultovní divadelní představení, které nadchlo tisíce lidí a některé dokonce naučilo chodit do divadla. Přesto se pro mě nejedná o kdovíjaký zázrak. Problém mám již s předlohou. Nesedí mi ztřeštěné Goldoniho taškařice, kdy je humoru docíleno díky banálním zápletkám a všudy přítomnému pitvoření všech zúčastněných. Navíc jsem kdysi na střední viděl Sluhu dvou pánů v divadle ve Zlíně a tam se mi líbil víc. Nakonec dám tři hvězdy, ale ta třetí je vlastně jen za Miroslava Donutila, který dokázal představení svým pojetím pozvednout na slušnou zábavu. Bez něj by to za mnoho nestálo. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Výkon Donutila byl opravdu výjimečný. No ale co ten zbytek? Za prvé, tohle mělo být to naše Národní divadlo? Vrzající prkna, divná akustika? (ano, nikdy jsem tam nebyl a vypadá to, že spíš než o divadelní zážitek tady jde o historickou hodnotu a vlastenectví). Dále celé to zpracování - chabé kulisy, běhání ze strany na stranu, hudební stránka. To všechno mi přišlo takové ledabylé. A pak samotná hra - nevím, jestli to bylo psané tak, aby se divákům neustále sdělovaly vnitřní pochody, myšlenky a vysvětlování souvislostí. Ono vlastně všechno, kde nebyl Donutil, mě nebavilo - výběr ostatních herců docela zklamání. A i ten pitvořící, gestikulující Donutil časem docela omrzel. Na druhou stranu tam byly dobré momenty, kdy se dalo od srdce zasmát. Pudlik a komunikace s publikem, slovní hříčky a jiné vychytávky sedící přesně k Donutilovi. Takže je to pro mě takové poloviční. Z jedné strany na mě kouká Donutil, bez kterého by ta hra byla ztracená, z druhé strany ten zbytek, který to celé umrtvoval. Dám 3, ale vidět to už nepotřebuju. Aspoň jsem konečně viděl, jak vypadá dabér Bruce Willise. ()

Reklama

KafuR 

všechny recenze uživatele

Donutil si to tam vše poctivě odběhá a odskáče, až si chvílemi krade všechen prostor pro sebe na úkor ostatních herců, přesto jsou jeho elán a nadšení obdivuhodné a pro roli Trufladina se hodí skvěle. Jenom se občas zdá, že trochu přehrává. Problém je ale trochu ztrácející se tempo ke konci stopáže (je to pochopitelné, ale přece jen to kazí dojem) a také se nabízí otázka, jestli se z nápadu s takovým potenciálem nedalo vytřískat ještě trochu víc. ()

jenik71 

všechny recenze uživatele

Měl jsem tu čest vidět toto představení v Národním divadle. Že je to komedie jsem samozřejmě věděl, ale že se mi to tak vryje do paměti, to jsem skutečně nečekal. Tak báječný zážitek se opravdu jen tak nevidí. Všichni herci předvedli tak senzační výkony, že jsem na to chtěl jít znovu. Ale sehnat lístek je téměř nemožné. A Miroslav Donutil ? Nedovedu si vůbec představit, že by mu ještě nějaká role v budoucnu sedla lépe. A je rovněž nemyslitelné, aby tuto roli ztvárnil jiný herec, byť by se snažil sebevíc ... Kdo to ještě neviděl, vřele doporučuji. Skutečně famózní !!! ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Kdyby takové byly všechny komedie... Svět by byl hned krásnější... Aneb ať žijou holubi, hodobóžový pudlici a psaníčka voblemcaný chlebem. Tohle nemá chybu, jen kdyby ten konec nebyl tak typicky typický... ;-)) Čímž myslím: "Dej sem ruku. Tak a teď si moje" :-D (proč se to jen točí kolem svateb, lásek? - né, že bych mu ne nepřála, Trufaldýnovi jednomu iteligentně hloupýmu...). Prostě skvělá a iteligentní inscenace. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Premiéra se uskutečnila 22.9.1994, s úspěchem se hraje dodnes a představení se stalo nejúspěšnějším v historii Národního divadla v Praze s více než 500. reprízami. (kosticka7)
  • V představení docházelo během let k častým změnám v obsazení, od samotného začátku až do druhé poloviny roku 2011 zůstal jenom Miroslav Donutil v roli Truffaldina a Jan Novotný jako Brighella. (kosticka7)

Reklama

Reklama