Reklama

Reklama

Sluha dvou pánů

(divadelní záznam)
všechny plakáty
TV spot

Miroslav Donutil v hlavní roli Goldoniho komedie o tom, že sloužit dvěma pánům je věc velmi ošidná. Jedno z nejpopulárnějších představení Národního divadla. Děj se odehrává v Benátkách, kam přijíždí Beatrice v převlečení za svého mrtvého bratra. Hodlá ve městě najít svého snoubence Florinda, který naneštěstí v souboji jejího bratra zabil a musel uprchnout. Beatricin sluha Truffaldino se ve městě potká s Florindem, o jehož totožnosti nemá ponětí, a dá se z vypočítavosti do jeho služeb, protože dva platy jsou víc než jeden. A záměny, převleky, komické střety a gagy mohou začít… Premiéra dnes už legendární inscenace Goldoniho Sluhy dvou pánů se konala v Národním divadle v roce 1994 a hrála se s velkým úspěchem přes dvacet let. Titulní roli mazaného a vychytralého sluhy Truffaldina tehdy vytvořil Miroslav Donutil. V průběhu času se hit proměnil ve stálici a v rekordmana v dějinách Národního divadla. A zatímco v mnoha rolích se už změnilo obsazení, Truffaldino byl stále týž. Když Miroslav Donutil se svým Truffaldinem začínal, bylo mu 43, a když po šedesátce končil, stále ho jeho trochu zmatený a trochu vypočítavý sluha nepřestal bavit. Stejně jako diváky. Slavné a divácky veleúspěšné představení skončilo šestistou reprízou v prosinci 2016. V České televizi jej měli diváci možnost poprvé vidět 15. 12. 2001. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (344)

kajda.l

všechny recenze uživatele

Mám trošku problém jak se k ohodnocení Sluhy dvou pánů postavit. Jedná se bezesporu o výbornou divadelní hru, ovšem pro mě převedením na televizní obrazovku, ztrácí minimálně polovinu prožitku, který bych měl při sledování v divadle. Donutil samozřejmě naprosto vynikající, potěšily výkony Hanky Ševčíkové a Miluše Šplechtové,ovšem..Sluhu dvou pánů chci ještě vidět, ale pouze na divadelních prknech, nikoliv na DVD(kde je zážitek stěží poloviční).. ()

atmen 

všechny recenze uživatele

Toto představení jsem poprvé viděl před léty v tv. Před 14 dny jsem shlédl představení znova, ale v podání Jihočeského souboru na otačivém hledišti v Českém Krumlově. Už v průběhu jsem si uvědomoval chválihodné rozdíly v interpretaci. Předně představení prospělo zkrácení a interakce s prostředím, což v Národním tak docela nejde. Jistě sluha v podání Donutila je nedostižná one men show, ale podobně si ukradl diváky pro sebe v Krumlově pro mě neznámý T. Drápela. Jeho živočišný až akrobatický projev a dikce projevu ho v mých očích řadí před Donutila. Toto jistě kacířské zjištění ve mně nahlodalo touhu vidět opětovně i představení z Národního. A proto teď, kdy jsem právě dokoukal představení do konce, můžu prohlásit. Ano, mě se o pověstný fous líbí více Truffaldino z provinčního Krumlova než oceňovaná verze páně Donutilova... ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na to akú to má fenomenálnu povesť som od toho čakal väčšiu srandu. Donutil je síce fantastický. Celý čas tam poskakuje jak králiček Energizer. Proste vidno, že zo seba vydáva maximum. Ale čakal som od toho vtipnejšiu a prepracovanejšiu zápletku. Ale dobre, stále je to nadpriemer, ktorý som rád videl, keďže mám Donutila rád. Takisto ma potešilo vidieť hrať niektorých hercov, ktorých poznám len z dabingu. S výnimkou Alexeja Pyška, ktorého hlas mám tak silno spjatého s Willisom, že som ho nedokázal vnímať samostatne a zakaždým keď prehovoril, tak to na mňa pôsobilo rušivo, lebo som mal divný pocit, že sa tam objavil Willis. 6/10. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Kdyby takové byly všechny komedie... Svět by byl hned krásnější... Aneb ať žijou holubi, hodobóžový pudlici a psaníčka voblemcaný chlebem. Tohle nemá chybu, jen kdyby ten konec nebyl tak typicky typický... ;-)) Čímž myslím: "Dej sem ruku. Tak a teď si moje" :-D (proč se to jen točí kolem svateb, lásek? - né, že bych mu ne nepřála, Trufaldýnovi jednomu iteligentně hloupýmu...). Prostě skvělá a iteligentní inscenace. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Se Sluhou dvou pánu mám v zásadě pouze dva problémy; styl a představitele hlavní role. Co se týče stylu, tak jde o ukázkového představitele commedie dell'arte. Spousta slovních hříček, záměn postav, vyznání lásky, situačního humoru a samozřejmě znaku nejtypičtějšího v podobě vychcaného sluhy v roli intrikánské šedé myšky v pozadí. V této inscenaci, pravda, spíše v popředí. Doslova. Všechny komedie tohoto stylu jsou na "jedno brdo". Viděli jste jednu? Tak jste viděli všechny. A k tomu Donutilovi. Není zlý, ve své podstatě je opravdu vtipný, ale... Je estrádní, a to nemyslím nikterak pejorativně. Jde o one-man show, která zabíjí a zbytečně upozaďuje ostatní postavy tím, že veškerou pozornost strhává pouze a jen na sebe. Což je špatně. Pokud nevěříte, tak zkuste adaptaci stejné hry v podání jiného souboru či i nějakou jinou od Goldoniho. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • V představení docházelo během let k častým změnám v obsazení, od samotného začátku až do druhé poloviny roku 2011 zůstal jenom Miroslav Donutil v roli Truffaldina a Jan Novotný jako Brighella. (kosticka7)
  • Premiéra se uskutečnila 22.9.1994, s úspěchem se hraje dodnes a představení se stalo nejúspěšnějším v historii Národního divadla v Praze s více než 500. reprízami. (kosticka7)

Reklama

Reklama