Reklama

Reklama

Obsahy(1)

O nelehkém životě kněze premonstrátského řádu a vynálezce bleskosvodu v podání Miloše Nedbala. Od nejstarších dob si bezradné lidstvo v primitivních představách ztotožňovalo hrůznou sílu blesku s hněvem božstev. Katolická církev pak s božími úmysly. Kněží označovali blesk za projev božího trestu. Byl to jeden ze způsobů, jak udržovat věřící v nevědomosti. Proto bylo většině církevních hodnostářů proti mysli přijmout názor, že blesk je slepá přírodní síla, kterou lze ovládnout. Člověkem, který tuto myšlenku dokázal, byl vynálezce prvního hromosvodu na světě Prokop Diviš. Jelikož byl Diviš knězem premonstrátského řádu, bylo jeho bádání, ve srovnání s ostatními učenci té doby, omezené. Výsledky své práce musel předkládat svým nadřízeným ke schválení. Jeho dochované rukopisy jsou dokladem jeho marné snahy smířit světské názory s názory církevními. Hodnotou svých výzkumů bývá Prokop Diviš srovnáván s Benjaminem Franklinem, kterému bývá prvenství vynálezu hromosvodu přiznáváno. Faktem ale je, že uzemněný hromosvod v Příměticích s úspěchem fungoval dříve než Franklinův ve Filadelfii... Prokop Diviš byla badatel velmi mnohostranný. Většina jeho objevů vznikla za jeho působení na faře v Příměticích u Znojma. A právě toto období zachycuje televizní inscenace. V titulní roli si připomeneme herecké mistrovství Miloše Nedbala. Vynálezce Prokop Diviš se narodil 26. března 1698. (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nejedná se žádný hromosvod, nýbrž o bleskosvod! A je mnohem dokonalejší než Franklinův vynález, blesky přímo odrazuje. Např do okolí toho v Helvíkovicích ještě neudeřilo! ()

Bart 

všechny recenze uživatele

Kvalita obrazu této brněnské televizní inscenace je na úrovní kinematografického filmu ze 30. let. Ale když opomeneme materiál, na který muselo chudé brněnské studio natáčet, tak se jedná o další skvost, na který se léta práší v archivu České televize. Inscenace, kde předvádí své kreace Miloš Nedbal, se nedá strhat. Takže za pět. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Každý, ktorému to v minulosti trocha myslelo, bol často zašľapávaný do zeme, nech už aj bol kňaz ako Prokop Diviš. O koľko by sa pokrok zastavil bez boja takýchto osvietených ľudí. A naopak, o koľko by sa pokrok zrýchlil, keby neexistovali zadubenci, čo im kládli pod nohy polená. Toto je dobrá inscenácia, ktorá poukazuje na reálie doby. Avšak v roku 1977 už nemusela byť čiernobiela. A kvalita mala byť tiež podstatne vyššia, mal som pocit, že vidím film o polstoročia starší. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Televízna inscenácia o živote jedného z priekopníkov na poli elektriny a zvlášť blesku. Zaujímavý námet, aj keď spracovaný veľmi jednoducho a čiernobielo (nemyslím doslova) ako v klasických rozprávkach medzi dobrom a zlom. Ako naozaj odpovedá príbeh pravde, netuším. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Běda tomu skrz něhož pohoršení přichází..." Prokop Diviš a jeho "povětrnostní mašina" to ve své době, kdy prim hrály lidská omezenost, pověry a autorita církve, neměly vůbec jednoduché. Aspoň takto vyznívá tahle televizní inscenace s velmi přesvědčivým Milošem Nedbalem v titulní roli. Zaujala mě už úvodní scéna, která poměrně sugestivně ukazuje sílu lidského strachu z destruktivní síly bouřek a blesků.  Stejně tak sugestivně tento televizní film končí a to chorálovou hudbou Karla Mareše. Zajímavé zarámování celé inscenace. ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Máš se na co těšit, Bětko." Diviš P(p)rokop se svým objevem bezpečné cesty pro obrovskou sílu ze světa dešťů a mraků v příběhu, který mě tak dobře uzemnil, až mi z toho zhasla hromnička za oknem. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Ach ta těžkopádná brněnská televize, co ta udělala s chatrným scénářem. To Miloš Nedbal nemohl zachránit, A Bělka už vůbec ne. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Běžná inscenace s několika záběry v exteriérech. Velmi dobří herci, ale celé se to táhne. Přesto je to zajímavý pohled do myšlení tehdejších lidí a na "práci" udavačů. ()

Lish84 

všechny recenze uživatele

Dlouhé a roztahané, povětšinou uspávající. Scéna, kdy naštvaní vesničané boří Divišův bleskosvod, sice hlavně díky hudebnímu doprovodu zapůsobí, ale je to jediná scéna vzbuzující nějaké hlubší emoce. Navzdory zajímavému tématu nemá tato inscenace šťávu… ()

Aniki 

všechny recenze uživatele

Další z poučných tv inscenací, které představují některé české vynálezce a vědátory. Nedbal mne tu přesvědčuje, že ztvárnění kladného hrdiny opravdu není jeho parketou, bohužel. Technické znalosti v tehdejší době jsou až udivující, snímek spíše průměrný. ()

aannemer 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem tuto TV inscenaci viděl jako náctilený klacek, nic mi to pochopitelně neřeklo. Nedávno jsem se k tomuto klenotu TV tvorby dostal znovu a znovu jsem byl utvrzen ve svém přesvědčení, že tzv. "církev svatá" je nesmírné zlo, které tu už 2000 let dusí jiné názory, hází klacky pokroku a nesmiřitelně likviduje všechny, které s nimi nechtějí táhnout káru tmářství napříč lidskými dějinami. Pan Nedbal ale i další herci se tu brilantním způsobem ujali vypovědět tuto málo známou etapu českých dějin. ()

Reklama

Reklama