Reklama

Reklama

Ano

Trailer

Obsahy(1)

Příběh vášnivé lásky mezi vdanou Američankou a mužem ze Středního východu zrcadlí některé z nejpalčivějších konfliktů střední generace, vztahujících se k náboženství, politice i sexu. Ona se jako vědkyně zabývá molekulární biologií. Byla sice vychována v USA, ale s uplývajícím časem se stále těsněji přimyká ke svým irským kořenům. Pragmatický obsah jejího života vědecké konference, služební cesty, přednášky se jí stále výrazněji odcizuje. On muž, do kterého se zamiluje, je libanonský imigrant, lékař, jenž se v Londýně pokouší uplatnit jako kuchař. Důležitou roli ve vyprávění, které je stejně tak intimním příběhem jedné vášně jako vyprávěním o bolestech rozděleného světa, hraje i hrdinčin klamaný britský manžel, politik, který projevuje pramálo pochopení pro manželčino citové tápání. V další ze svých křehkých filmařských studií se Sally Potterová znovu koncentruje na ženské prožívání světa, přitakávající přiznanému citu navzdory nejrůznějším tabu, příkazům a překážkám. (MFF Karlovy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (7)

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Špatné umění v ženském vydání. Jeho veršovaná ukecanost vám udělá díru do hlavy a nechá v ní prázdno. Když se nemanželský vztah ústředního páru – vychladlé americké vědkyně a temperamentního imigranta z Libanonu – dostane do krize, naroubuje na něj Potterová kulturní válku mezi Východem a Západech („Teroristo!“ – „Imperialistko!“). Když jí umírá teta, stará žena se vyznává z obdivu ke Kubě a Castrovi. A celé to rámuje přemoudřelá služka s metaforami o skvrnách, které prostě nevyčístíte. Posuďte sami... ()

Reklama

Linki 

všechny recenze uživatele

Aj keď na to prvá polovica filmu nevyzerala, druhá ma úplne strhla. Akonáhle sa situácia v kuchyni vyostrila na "panvicu proti nožu", film sa začal uberať po dobrej expozícii a kolízii, ku skvelej kríze a peripetii. Záver síce nebol prekvapením, ale ani klišé. Jednoduchý príbeh, ale zvláštna forma a výborný film na premýšľanie spolu s postavami - hľadanie subjektívnej pravdy a jej pravdivosti v objektívnom slova zmysle. Yes je o súčasnej dobe, v ktorej sa mnohé krajiny snažia o multikulturalizmus, resp. sa chvália, že u nich multikulturalizmus funguje, ale i na tomto príbehu vidno, že tá snaha v skutočnosti asi nemá šancu prerásť do stelesnenia idey. A ak si myslíte, že vzťah s človekom z odlišnej kultúry môže byť pokojný, pozrite sa, pre čo všetko nemusí... Klapky dole... Film o tom, aké nespojiteľné sú idey ľudí na zemi a predsa... ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Film je naprosto strhující, spíše však formou než obsahem. Zajímavé je různé využití kamerových inovací a hrátek (záběry jakoby bezpečnostní kamerou či rozostřený obraz). Velmi se mi zalíbilo, že postavy spolu mluví ve verších. Jednak mám ráda, když si mohu poslechnout zvuk, melodii a harmonii lidské řeči (což lze vychutnat i v cizím jazyce - angličtina). A hlavně veršování dodává scénám jistou míru napětí, zvyšuje se tím gradace, se kterou režisérka perfektně zachází. Je tu však místo i pro scény pomalejší, snad až lyrické. K samotnému příběhu se nedá moc co říct, střet kultur (východ-západ, katolicismus-islám, věda-víra) je téma ztvárněné již mnohokrát. Přesto se film obratně vyhýbá klišé (k tomu dojde až na konci, který je snad až zbytečně moc romantický). Téma snímku je prostě dobře rozehrané i zahrané. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama