Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legenda o doktoru Faustovi vypráví o lidské touze po poznání, po naplnění života. Není to pohádka pro děti – autoři televizního filmu jen starý příběh zpřístupnili dnešnímu divákovi. Nepřinášejí však jednoduché odpovědi. Hlavní role dramatu tužeb a vášní obsadil režisér František Filip vynikajícími představiteli: Doktora Fausta hraje Josef Abrhám a jeho ďábelského protihráče Boleslav Polívka. Fausta poznáváme jako znaveného vědce, který však přijme ďáblovu nabídku, promění se v mladíka a odchází v Mefistově doprovodu do světa. Trojici hlavních postav doplňuje Gabriela Ježková z Divadla Husa na provázku, která v roli Markétky debutovala před kamerou. I další role jsou výrazně obsazeny Ladislavem Lakomým, Josefem Karlíkem, Martinem Havelkou či Monikou Maláčovou. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Škoda potenciálu. Podle upoutávky to vypadalo na slušnou atmosférickou podívanou a pak se to potácí odnikud nikam..pomalé, nudné, ukecané. Přitom vyprava slušná, kostýmy rovněž a herci špičkoví. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Když člověk nedokáže být spokojený sám se sebou a neví, co chce, je to peklo. Jak se snaží říct tato spíše balada, než pohádka (ty končí dobře). A často takový člověk s sebou vezme do propasti i ty, které snad miluje. Mám pár drobných výhrad - občas je vidět stín zvukaře, světlo je občas příliš ostré a chtělo rozptýlit (zvlášť ve scéně v jeskyni je to patrné), nu a co si budeme povídat, nakolik mám pana Abrháma rád, tady mu ten mladík už moc nešel. :-) Ale jinak excelentní kulisy, výprava, exteriéry (některé lokace by mě skutečně zajímalo, kde se natáčely, skvělé herecké výkony (Polívka jako Mefisto je k sežrání, Gabriela tehdy ještě Ježková hraje sice trochu divadelně, ale také skvěle, nu a mezi studenty se dokonce dá zahlédnout mladý Pavel Liška ještě když nehrál idioty, který se nedostal ani do titulků) - a nakonec celý příběh, kterému sem tam krapet chybí tah na branku, ale celkově říká přesně to, co je potřeba, co chce a co má říct. O tom, že když si člověk neudělá v sobě jasno, nedokáže se se sebou smířit a být sám sebou bez ohledu na druhé, tak že je to peklo. (Btw, dobrá hláška: „To není lež, ale pouhá informace, která není podložená skutečností.“ ()

Reklama

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Zde zaujal jen mladičký Bolek Polívka, jinak to tedy za moc nestálo. Hlavně ten začátek. Já totiž monology přímo nesnáším. Pak už to jede jak na drátkách, ale je to takové neslané, nemastné. Nevím no. Já tomu dávám jen třicet procent, protože mne to příliš nezaujalo. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Někde mezi pohádkou a pověstí ukotvil svůj televizní projekt přední český režisér František Filip, přičemž král československé seriálové tvorby zručně adaptoval pohádku Kamila Bednáře O Faustovi, Markétce a ďáblovi. Velké faustovské téma je uchopeno netradičně, ale zachovává si tradiční filosofické postuláty zkondenzované i pro nedospělého diváka. Mefistofeles je spíše pokušitel, doktor Faust už neřeší jen gnoseologické otázky, nechce poznávat všechna tajemství Universa, ale chce si užívat radostí života...což je bližší dnešnímu divákovi vychovanému v materiálně orientované společnosti. František Filip natočil pohádku, ale ne tu autorskou pohádku v pravém slova smyslu - je to spíše pohádka dospělá, eticky laděná, možná něco jako křesťanské podobenství... Ozdobou je herecké obsazení - Josef Abrhám i Bolek Polívka předvádějí svůj vysoký standard... Tahle televizní adaptace skutečně neurazí a navíc umně didakticky přibližuje křesťanský kořenový aparát našeho evropského stromu... ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama