Reklama

Reklama

Štědrovečerní noc

  • Sovětský svaz Noč pered roždestvom (více)
všechny plakáty
Animovaný / Pohádka
Sovětský svaz, 1951, 49 min

Obsahy(1)

Sovětský kreslený barevný film "Štědrovečerní noc" byl natočen podle stejnojmenné povídky N. V. Gogola, která vypráví o příhodách čerta na zemi ve štědrovečerní noci. Čert, který se chce pomstit kováři Vakulovi za to, že jej zesměšnil na kostelním obraze, nakonec je nucen dopomoci Vakulovi k uskutečněni jeho štěstí: musí donést kováře do Petrohradu k carevně pro střevíčky, které si vyžádala pyšná Oxana. Kreslený film plně vystihuje všechnu krásu Gogolova vyprávění, jeho humor a lidovost. Film "Štědrovečerní noc" byl uveden na VII. Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech v r. 1952.(FILMOVÝ PŘEHLED 45 / 1952) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Večery na Dikaňce o štědrovečerní noci, tentokráte je příběh kováře Vakuly animovaný a je ještě o malinko půvabnější než jeho hraná verze. Vlezlý poťouchlý čert mi nápadně připomínal ďábla ze Stvoření světa. Koketující čarodějka, rafinovaně uklízející přebytečné nápadníky do pytlů, je velká sympaťanda i tady. I těch do huby létajících pelmení jsem se dočkala. Ovšem jedna záhada zůstala nedořešena, když je celá vesnice na nohou a všichni chodí koledovat k dobrým lidem, kdo je tedy doma a je ten koledovaný? ()

ripo

všechny recenze uživatele

Povídka „Štědrovečerní noc" patří k prvním pracím, jimiž N. V. Gogol získal své literární jméno. Vyšla ve sbírce nazvané „Večery na dědince nedaleko Dikaňky". Již v době prvního vydání povídek zdůraznil kritik V. G. Bělinský jejich vtip, veselost, poesii a lidovost. Z barevného kresleného filmu „Štědrovečerní noc" můžeme si znovu ověřit všechny tyto prvky Gogolovy povídky, které jsou charakteristické pro celou jeho další tvorbu. Filmový přepis povídky staví tedy především na lidové povaze díla, na jemném humoru, v němž místy proniká satira na lidské nedostatky, na životním optimismu a na barvitosti života ukrajinské vesničky. Při zpracování literárního námětu bylo využito všech možností kresleného filmu: pohádkový ráz povídky byl zachován a ještě více zdůrazněn, jednotlivé postavy byly dokonale vykresleny a plně byla zachycena krása štědrovečerní tiché noci nad vesnicí i kouzlo radostných průvodů koledníků. Film je doprovázen vtipným komentářem zpracovaným podle Gogolova textu. Filmový přehled 45/1952 ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Animačne vizuálna pecka, ktorá je u mňa treťou ( 1961, 1913 ) videnou verziou známeho príbehu a atmosférou zrejme najviac oddanou vianočnej chvíli. Toto by sa malo stať tradičnou filmovou pochúťkou na štedrovečernom stole ( teda vlastne TV ). ()

Reklama

Reklama