Reklama

Reklama

Plivník dlaždiče Housky

všechny plakáty
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Komedie
Československo, 1961, 20 min

Obsahy(1)

Loutková adaptace jedné z povídek knížky Karla Michala "Bubáci pro všední den". (oficiální text distributora)

Recenze (3)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Mistrovský příběh s hlubokým morálním poselstvím, jež působí zcela nenásilně a "přesně" tak, jak autor zamýšlel. Film až barokní monumentality obsahu, přesto tak mile a prostě podaného. Dlaždič Houska, nespokojen se svým osudem, po jednom obzvlášť mizerném dni, na sebe přivolá prokletí všech čistých duší - vychytralého ďábla, zakukleného v podobě nevinného černého kuřete - plivníka. Nastává logický sled událostí - humorných, ironických i absurdních... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Docela se divím, že komunista Deyl ml. tuhle satiru na tehdejší byrokracii s dokonce řekněme křesťanským podtextem namluvil. Jinak už sama povídka, nakolik mám celu sbírku Bubáci pro všední den rád, je taková neurovnaná a podobně jako tomuto animáku jí chybí pointa - tedy nějaká údernější. Líbí se mi byrokratické kolečko o schvalování, to je jak dnešní vláda ohledně nouzových stavů kvůli koronaviru, ale i mnohé jiné vlády. Líbí se mi ty plivníkovy sliby, kdy splnil slávu, moc, ženské, zakončené výjevem na hlavy popravených pánů. A samozřejmě mne těší celkové křesťanské vyznění, že aby byl člověk šťastný, tak k tomu nepotřebuje slávu, moc, ženské, ale třeba jen kanárka. Škoda jen, že to tady působí poněkud neústrojně. Na každý pád si myslím, že i současní filmaři by v dalších Michalových povídkách našli inspiraci pro současnost, a je škoda, že nezkusí natočit další povídky, třeba o mrtvé kočce, určitě Kokešovi, to by bylo hodně aktuální, možná i Vikýřník by šel. ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Povídky z knížky Karla Michala Bubáci pro všední den (prvé vydání z r. 1961) byly zřejmě míněny a určitě chápány jako ironické šťouchnutí do tehdejšího režimu. Ne nadarmo byla jedna z nich námětem k scénáři Bílé paní. Ale je zajímavé, že tato animovaná povídka o plivníkovi funguje zrovna tak, tedy jako ironický šťouchanec, i v dnešním režimu. Plivníkovy poznámky o kariéře za každou cenu a o tom, že peněz není nikdy dost, zní dost soudobě. Tomu odpovídá i plivníkův vypjatý a jednostranný racionalismus. Vedle něho ten dlaždič Houska, který je ňouma, v práci se nepřetrhne a občas se opije, vypadá nakonec celkem sympaticky. I toho kanárka si pěstuje pro radost a ne pro zisk. Vlastně, nakonec ho jeho ňoumovitost ochrání od ďábelských rejdů a definitivního zatracení vlastní duše. A byrokratický moloch žije v každém složitějším systému, to nebyla specialita předlistopadového režimu. Celý filmeček je ovšem nádhera a komentář R. Deyla ml. je skvělý. ()

Reklama

Reklama