Reklama

Reklama

Afrika aneb Češi mezi lidožravci

(divadelní záznam)
  • Česko Afrika

Obsahy(1)

V pořadí objevů čtrnáctá Cimrmanova hra nás zavede do nitra kontinentu téměř nedotčeného civilizací. Čeští cestovatelé se tu setkají s podivným kmenem lidojedů a málem skončí na jejich jídelním lístku. Příslušníci tohoto kmene jsou zvláštní ve dvou směrech: svým vzhledem a svou neobyčejnou učenlivostí. Tyto vlastnosti umožnily Cimrmanovi vyřešit jazykové a inscenační problémy s elegancí, jakou mu ostatní světoví dramatikové mohou jen závidět. Kdyby takové téma zpracoval dejme tomu G. B. Shaw, strávili by diváci v hledišti 5 až 7 hodin. Cimrman tu vystačil (nepočítáme-li úvodní vědecký seminář) s pouhou hodinou. Poprvé v historii Divadla Járy Cimrmana vystupuje na jevišti i živé zvíře. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (216)

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Trošičku slabší Cimrman ale i tak to je Nesmrtelné dílo.Někdo by řekl že sou vtípky moc laciné a jednoduché ale i přesto se jedná o humor inteligentní a originální.Ve hře dominuje jako obvykle Z.Svěrák coby vedoucí výpravy.Hodně dobrej je i náčelník afrického kmene J.Kašpar.Opět je zde několik desítek výbornejch hlášek co jen tak nezevšední. Inu Jmelí:-)))) ()

Maq 

všechny recenze uživatele

K čemu tahle hra, když Severní pól již byl dobyt?! Vypadá to jako takový druhý výluh téhož čaje, ale pravda je mnohem horší. Srovnejme si jen zdánlivě opakovaný námět kanibalismu. V Severním pólu se Češi (a Sokolové k tomu!) chtějí sežrat navzájem. To je, panečku, téma! „Neměli bychom zapomínat na ideály lidství. … Víte co? Pojďme ho nechat zmrznout.“ A tady? Jacísi rádoby divoši nemající své reálné protějšky ani v Africe, ani nikde ve vesmíru, zkrátka žerou na co přijdou, například bílé cestovatele. No, a co s tím? Komáři snad lidi nežerou? --- K tomu to nejapné rytí do kněze. Budiž, většině lidí to nevadí, jenže právě proto je to sranda laciná, ano, pokleslá, až kamsi do hlubin, kde potkávat Cimrmana nejsme zvyklí. --- A je to vůbec ještě Cimrman? Není tahle hra nakonec podvrhem zlořečeného prof. Fiedlera? ()

Reklama

W00DY 

všechny recenze uživatele

Bohužel tato hra nedosahuje kvalit ostatních představení DJC, je to takové moc uřvané a trochu primitivní. Takový, že se ten cimrmanovský inteligentní humor po vzoru klasiky Aktu jakoby vynoří a pak se zase zanoří. A znovu vynoří a ponoří a takhle bych mohl pokračovat ještě jednou. Abych jen nekritizoval, "Jmelí", jak v přednášce, tak i aplikované ve hře, patří k tomu nejlepšímu ever. I přes výtky a lehké zklamání mi srdce nedovolí snížit hodnocení. Uděluji tedy 5*, ale s ušoupanýma ušima. ()

Melios 

všechny recenze uživatele

Copak Jmelí,... ALE JMELÍ! Všimli jste si, kolik se letos urodilo jmelí? Strašně, v korunách stromů to vypadá, jako nějaká orlí hnízda. A víte, že jmelí je cizopasník? Ale jděte. No, jo, my na to chodíme se synem, každý Vánoce. A co je pravdy na tom, že přináší štěstí? Jistě, jinak by to lidi nekupovali. Á jak vy to trháte? No syn vyleze na strom s pilkou a já čekám dole. A jak se dorozumíváte? No já takhle stojím dole a zavolám na něj nahoru... HÁZEJ!...Afrika aneb, keď sa dokáže nájsť stred medzi cudzokrajným humorom bez sprostých stereotypov a rasizmu je ďalšou s výborných Smoljakovo / Svěrákových Cimrmanoviek. Nájdu sa tu názory, že od nového tisícročia je vidieť značný pokles kvality, ale ja sa s týmto názorom nestotožňujem. Stále je to značne nápaditá komediálna jednoaktovka plná hlášok, nápadov, gagov a Imela. Tohoto diela som sa práve najviac obával kvôli neprimerane veľkej odlišnosti od jeho predchodcov, no teraz už viem, že to bolo neopodstatnené. Pokiaľ by ste týmto u Cimrmmana začali, vôbec by ste o nič neprišli. Skrátka rovnaká premisa ako zbytok hier zo Žiškovského divadla, ale zase v inakšom prevedení. Nováčika môže zamrzieť len absencia Smoljaka ako účinkujúceho. 90% a Známka: A .... Znám.....znám....Znám křišťálovou studánku, Kde nejhlubší je les, Tam roste tmavé kapradí a vůkol, rudý vřes...A preto deti čítajte povinnú poéziu. Nikdy neviete kedy si vás zoberie do huby nejaký kanibal :) ()

Zik2 

všechny recenze uživatele

Tentokrát budu asi za suchoprda. Čtrnáctá a posléze patnáctá hra byly bohužel velký úpadek. Pár dobrých vtipů (sestřelený sup - aktovka, žraní žab atp.) bohužel zastínilo spousta vtipů poněkud nevtipných a také hodně dost do očí bijících výpůjček z jiných her (jmelí dost připomínalo zvědavého invalidu Frantu Karáska, stejně tak jsme už ve Vyšetřování ztráty třídní knihy viděli nerudného technika; celý námět Čechů putujících do cizích krajin už tu byl v nesrovnatelně lepším Cimrmanovi v říši hudby). Mám takový pocit, že se po revoluci cimrmani snažili až příliš horlivě příbližit „průměrnému českému divákovi“, a možná že průměrného českého diváka trochu podcenili, i když reakce publika byla jako vždy kladná. Řekl bych, že Svěrák tomu dává 50 % zábavy, ale dokonce ani to tentokrát bohužel nestačí. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Miloň Čepelka v této hře nikdy rád nehrál (hrál roli Cyrila Metoděje), a proto se brzy role v této hře vzdal. (mnaucz)
  • Hlas muže, který se během úvodního semináře ptá, zda je možné, aby se porouchalo všech dvanáct válců vzducholodi, patří režiséru Smoljakovi. (MatyM)

Reklama

Reklama