Reklama

Reklama

Afrika aneb Češi mezi lidožravci

(divadelní záznam)
  • Česko Afrika

Obsahy(1)

V pořadí objevů čtrnáctá Cimrmanova hra nás zavede do nitra kontinentu téměř nedotčeného civilizací. Čeští cestovatelé se tu setkají s podivným kmenem lidojedů a málem skončí na jejich jídelním lístku. Příslušníci tohoto kmene jsou zvláštní ve dvou směrech: svým vzhledem a svou neobyčejnou učenlivostí. Tyto vlastnosti umožnily Cimrmanovi vyřešit jazykové a inscenační problémy s elegancí, jakou mu ostatní světoví dramatikové mohou jen závidět. Kdyby takové téma zpracoval dejme tomu G. B. Shaw, strávili by diváci v hledišti 5 až 7 hodin. Cimrman tu vystačil (nepočítáme-li úvodní vědecký seminář) s pouhou hodinou. Poprvé v historii Divadla Járy Cimrmana vystupuje na jevišti i živé zvíře. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (216)

Douglas 

všechny recenze uživatele

DJC budu obhajovat až za hrob, ale to neznamená, že nebudu kritický k tomu, co vidím jako evidentní kvalitativní úpadek... A Afrika bohužel úpadkem je. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoci, ale v této hře se mi zdá, že je větší koncentrace tzv. jednoduchých fórků. Ale jinak docela OK. Zvlášť Josef Václav Sládek-ch! ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"Copak jmelí..."Cimrmani a jejich výprava do nitra černé Afriky! Lidojedi co lidi jedí! Čeština! Ludwig von Úvaly u Prahy! Dobrodružství! Napětí! Divá zvěř! A tisíce slonů navrh! Ehm, tak ne to už je zase odjinud.... A nejhorší Cimrman. Popravdě nebýt jmelí, tak je mé hodnocení ještě nižší. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Je fakt, ze tohle je drobet slabsi, ale jen misty. Uvodni prednaska je tradicne perfektni, obzvlast ukazka ze hry pro indiany a zachrana v podobe Jmeli. Co se tyce hry, tak nez se dostanou do Afriky, je to skvely. Jenze pak je bohuzel prilis velka pozornost na kanibaly, ktery delaj kraval a vyrvavaj a misty je to spis otravny. Nicmene i tady se sem tam najde nakej skvelej vtip. Dost mozna nejslabsi hra DJC ale o fous to na tech 5* precejen bude. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Žádný zásadní kvalitativní úpadek jsem nespozoroval. Neříkám, že Afriku mám od Cimrmana nejradši - Záskok nebo Vražda jsou zábavnější, ale u některých her jsem se naopak bavil méně (Lijavec, Posel z Liptákova)... ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný pokles kvality. Opakování vtipů se jmény a slovy už po tisící není účinné, ale povětšinou trapné. Cimrmany mám vážně rád, ale tohle se krutě nepovedlo. Poznat, kdy je téma opotřebované, je taky umění... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, že někteří tvrdí, že Afrika není tak dobrá jako jiné hry, já osobně ji naopak řadím hned za své nejoblíbenější Dobytí severního pólu. Jmelí, brašna, brífing, Turci, zahoďte Korán, čtěte Bibli, je obrázková. J. V. Sládek, Češi jsou národ prosíravý... ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Moje první zkušenost s divadlem Járy Cimrmana, která nedopadla úplně podle mých představ. A podle toho, jak to na mě působilo, si myslím, že vidět představení naživo a zažít to masové vzrušení publika přináší úplně jiný pohled na věc, než z gauče v obýváku. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

"A věděli jste, že jmelí je cizopasník? Ale jděte!"? Jmelí si dovoluji používat jako součást své normální mluvy (to by člověk nevěřil, při jakých situacích se dá použít). No a nakonec...Josef Václav Sládek-CH! ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Jediná hra, na které jsem byla osobně přítomna a měla jsem to štěstí vidět pana Mistra Ladislava Smoljaka na vlastní oči včetně celého cimrmanovského divadelního souboru. Nádherný zážitek ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Po dokonalých hrách Záskok a Švestka se už dostavuje určitá únava materiálu. Afrika není úplně špatná hra, má plno světlejších okamžiků a určitě bych ji označil za lepší než Němého Bobše nebo Lijavec. Seminář: ****, Hra: **** 75% ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch slabších Cimrmanů, bhužel. Jistě, pořád je to jedno z toho nej, co u nás máme, ale tak nějak tomu chybí napětí děl z doby protikomoušských jinotajů a meziřádkových významů. Bohužel, ač je dnešní doba už stejně debilní a nuzná, tento rozměr postrádá. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Génius schovaný ve Zdeňku Svěrákovi a Ladislavu Smoljakovi (tím nechci ostatní členy souboru nijak shazovat, ale tito dva mistři jsou přeci jen nejzasloužilejší cimrmanologové) se nejvíce projevuje právě při představeních DJC, protože u Cimrmana je dovoleno vše! Každý seminář a každá hra jsou jedním slovem GENIÁLNÍ! Neexistovalo, neexistuje a ani nebude existovat lepšího, vtipnějšího a inteligentnějšího humoru! ()

666teen odpad!

všechny recenze uživatele

Je těžké v dnešní turbulentní době, která prokazatelně směřuje k lepším zítřkům , bez rasového a gender útlaku, hledat lepší důkaz českého RASISMU, než je hra Afrika z dílny hrubě přeceňovaného DJC. Nemá cenu se pitvat v jednotlivostech, takže krátce a stručně, neboli briefly: 1. Do vzducholodi nenastupuje žádná žena, ani nikdo jiný z 56 možných, funkčních pohlaví. Hanba! 2. Všichni cestovatelé jsou BÍLÍ. Není zde zastoupen například nikdo z komunity Romů, kteří v té době již prokazatelně obohacovali české země, potažmo rakouské mocnářství. 3. A to nejhorší teprve přijde. Opravdu je někdo schopen se smát vtípkům o Černoších-albínech?!?! Uku, Lele, Líná Huba, Holé Neštěstí? Vyfabulovaný, neexistující kanibalismus? Máme zapotřebí něco tak levného a sprostého dnes akceptovat? Ne, přátelé. Je třeba se na tuto, nebojím se napsat "šmíru", podívat dnešníma očima a ohodnotit jí nekompromisně ODPADEM! ()

Reklama

Reklama