Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1961 se díky převratu dostal do vedení Jižní Koreje Park Chung-hee a osmnáct let vládl skoro diktátorskou mocí. 26. října 1979 je den, kdy skončilo jeho vládnutí, a datum, které se zapsalo do historie Jižní Koreje. Tehdejší ředitel Korejské ústřední zpravodajské služby (KCIA) Kim Jae-kyu se rozhodl zavraždit Park Chung-heeo, který byl zároveň i jeho přítelem. Dodnes zůstává spousta věcí neodhalených a není jasné či Kim Jae-kyu zabil prezidenta z důvodu patriotismu nebo jestli se jednalo o mnohem osobnější záležitost. Film pomocí satiry a černé komedie podává náhled na události, které se udály ten den a snaží se zobrazit všechny hlavní osoby, které měly na atentátu největší význam. (Jigvell)

(více)

Recenze (11)

Al44... 

všechny recenze uživatele

Film, který před nás předkládá události kolem atentátu na jihokorejského prezidenta v roce 1979. Snímek je velmi dobře - řekl bych až s řemeslnou přesností udělaný. Je z něj doslova cítit snaha v celé nahotě ukázat zkaženost tehdejšího politického režimu. Je ale škoda, že zde chybí (alespoň v krátkém intru na začátku filmu) širší osvětlení celé situace nebo postav, které do příběhu zasáhnou. Bez alespoň základních znalostí o jihokorejské historii tohoto období se bude divák v celém filmu značně ztrácet. Právě proto dávám 60%. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Při sledování snímku jsem měl pocit, že se dívám na politické drama, které je šmrncnuté filmy jako "Kmotr" a hlavně "Zjizvená tvář". Je to mafiánské, je to drsné, ale navíc je to zasazeno do skutečných reálií. Dejte člověku moc a budete toho litovat. Alespoň ve většině případů tomu tak je. Korejci to podaly výborně. ()

Reklama

Baerdeller 

všechny recenze uživatele

Komedie to není - vtipných momentů je tam opravdu naprosté minimum. Jde o typické korejské drama. Bohužel pro většinu nekorejců velmi těžce stravitelné, protože se nesere s vysvětlování a prostě jede furt kupředu. Pokud se tedy alespoň trochu (ale spíše hodně) neorientujete v tom co se dělo 70-80s letech v Jižní Koreji, tak máte smůlu a film pro vás není, protože nebudete znát souvislosti a film nebude dávat smysl... A tady jsem měl problém i já. Film se kolikrát neobtěžuje ani představit jeho postavy. Takže i když teoreticky něco o dějinách Koreje vím, tak jsem kolikrát tápal "za kým to kua teď dojeli a s kým teď zrovna vůbec mluví". Dlouho jsem se rozmýšlel jestli za 3* nebo za 4*. Jako nekorejce se mě film nijak zvlášť nedotkl, takže mi zbyla jen taková příjemná historická sonda, takže nakonec dávám jen 3* silné hvězdičky. PS: Adrianuv koment je excelentni shrnutí. Jen si dovolím rýpnout k menší drobnosti: "Navyse film ukazuje aj dalsiu nechvalne znamu stranku jeho osobneho zivota - silna zaluba a obdiv k japonskemu sposobu zivota, ich folkloru" Na "posedlostí" Japonskem nevidím nic zlého. Kromě jiného jde stejně jen o myth, kterému sice věří spousta Korejců, ale pravda to není. Ve skutečnosti to bylo právě naopak a Park Japonce nesnášel (jako ostatně spousta Korejců). Je to zaviněno jeho účastí v okupantské japonské armádě. Jenže to nebylo z lásky k Japonsku, nýbrž jenom jako žebřík ke vzdělání a výcviku + v pozdějších letech prováděl ekonomické reformy podle Japonska a směřoval obchod právě k Japonsku, ale to znovu bylo výsledkem chladného kalkulu a ne tím, že by Japonce miloval... Doporučuji si přečíst výpovědi lidí z Parkova okolí. ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Relativně dost nadlehčeně a často i komicky podané události r. 1979. Bohužel divák, jež nemá o korejské historii bližší znalosti, bude celé to dějství dosti nepochopitelné. Já, i přestože už jsem několik snímků na téma r. 1979-80 viděl, jsem ani tak úplně nadchnut nebyl, o špatný kousek se ale též nejedná, jen jeho komediálnější pojetí mi zcela nesedlo. ()

balone 

všechny recenze uživatele

Ani jsem netušil co mam od tohoto filmu očekávat, za klady mu dávám, že nám ukázal další střípek z historie Koreje, kterou nám bohužel české školství nedalo ani základy. Avšak bohužel musím hodnotit pouze za 3, hudba a občasná zbrklost ve střídání scén mi spíše ubralo na náladě. Hudba mi velmi často nesedla svým žánrem do filmu. Komedie se mi moc nezdá, ale samozřejmě jsem se tam párkrát pousmál. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (1)

  • Kontroverzně proklamovaný snímek svým tématem satiricky pojednávající o plánované vraždě nechvalně proslulého prezidenta Jihokorejské republiky, Chung-hee Park (박정희, 1917 - 1979), byl před svým oficiálním vydáním na úkor příkazu Nejvyššího jihokorejského soudu ze své původní délky sto sedmi minut o necelé čtyři minuty zkrácen. Vystřižené záběry prezidentova pohřbu byly později nicméně použity, a to v rámci krátkého dokumentaristického snímku. V roce 2006 byla nicméně jihokorejská filmová společnost MK Pictures, komplexně financující výrobu snímku, rozhodnutím Nejvyššího soudu nucena rodině zesnulého prezidenta uhradit bolestnou částku činící celých sto milionů korejských wonů. (Conspi)

Reklama

Reklama