Reklama

Reklama

Plačící pěst

(festivalový název)
  • Jižní Korea Jumeogi unda (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Boxerský snímek korejské provenience ctí pravidla žánru a doplňuje je moderní vyprávěcí formou. Po poněkud hektickém začátku paralelně sleduje osudy dvou protagonistů. Čtyřicátník Gang Tae-shik byl medailista na Asijských hrách v roce 1990 a po krachu rodinného života si vydělává na ulici: za peníze do sebe nechává bušit frustrované lidi. Mladík Yu Sang-hwan je vcelku zdatný a bezohledný gangster. Ocitá se ve vězení, kde začne více méně z donucení boxovat. Oba muži míří rychle ke dnu a východisko z tíživé situace nacházejí právě v boxu a v blížícím se amatérském šampionátu? Poměrně drsný snímek s řadou rvaček a bitek, s dlouhými sekvencemi tréninku i ringových zápasů doplňuje melodramatická linie: oba tak rozdílní borci se upínají na rodinu. Tae-shik na synka, Sang-hwan na těžce nemocnou babičku. V roli mladšího hrdiny se objevuje režisérův bratr Ryoo Seung-bum. (MFF Karlovy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Nikterak světoborně vygradovaný a stejně podaný příběh o dvojici boxerů, toužících získat divácké sympatie a vlastní uvědomění prostřednictvím zaběhaných dějových schématů a netradičně pomocí dvou paralelně vyprávěných linií. Outsideři, jež musí najit sami sebe, tradiční rodinné hodnoty a sport je pro ně prostředek vykoupení, tu už několikrát byli. Stejně jako klasická témata filmů, jejichž hybným motorem je budování fyzické stránky člověka. Sebetrýznění jako očista, nutnost ztráty všeho blízkého k objevení sama sebe atd. Vynikající úrovní oplývají samotné zápasy zúčastněných, které působí naprosto autenticky. Naproti tomu je kamera v mnoha jiných scénách zbytečně neposedná a na sebe upozorňující, což nabourává jinak precizní technickou stránku, která si s hraje barevnými filtry, světlem a podobnými záležitostmi. Závěrečná snaha autorů o nutnosti přerozdělování diváckých sympatií bohužel vychází naprosto vniveč, stejně jako drtivá většina vězeňských pasáží, kterým by slušelo silné prostřihání a zkrácení. Agresivitu a hloubku Zuřícího býka tu nenajdete ani náhodou, snímek o chudém italském chlapci s geniálně jednoduchou dějovou linií o americkém snu by se na korejské poměry našroubovat snad dal, ale nebylo by to zapotřebí a tak celá tahle podívaná nejvíce připomíná (zejména svou formální stránkou) promrhaný potenciál Aliho, který se stal labutí písní Michaela Manna. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Po formálnej stránke detailne "vymazlený" film, od ktorého som dostal zase raz emociálne KO :-) - z veľkej časti aj preto, ako prevracia jednu zo zabehaných žánrových formuliek drámy zo športového prostredia (konkrétne boxu). Filmy daného razenia väčšinou celý svoj dej využívajú iba ako "prípravu" na finále, v ktorom je hlavný hrdina fyzicky konfrontovaný s najväčšou výzvou svojho života (čo samozrejme platí aj v prípade Crying Fist). Lenže zatiaľ čo vo väčšine týchto filmov máme v záverečnom dueli nášho hlavného hrdinu, ktorému skrz podrobne budovanú identifikáciu v predchádzajúcom deji držíme palce o to viac, o čo beztvárnejšie a často až negatívne je vykreslený jeho oponent, tak v Crying fist nič také nie je z dôvodu, že hlavní hrdinovia sú tu dvaja. Pre obidvoch je ich vzájomný duel životná šanca zmeniť sa z ľudskej trosky na NIEKOHO. Obidvaja nemajú duelom čo stratiť, iba získať. Obidvaja sú nám v priebehu fimu citovo veľmi priblížený. A tak, keď nadíde záverečný duel, neviete komu máte držať palce a hlavne neviete, či to chcete. Zaangažovanosť je v tomto prípade oveľa intenzívnejšia, pričom box tu metaforicky slúži na konfrontáciu vo viacerých smeroch: mladosť vs. zrelosť, rodinné zázemie vs. vyvrheľ spoločnosti, rokmi viac menej tlmené správanie (dané únavou životom) vs výbušná povaha, atď... . Prepracované charaktery postáv dané už samotným scenárom sú ešte umocnené hereckými výkonmi ústrednej dvojice. Min-Sik Choi je ako vždy bezchybný, ale potešujúce je to, že tentokrát má minimálne vyrovnáneho konkurenta - Ryoo Seung-beom (pozn. je to mladší brat režiséra filmu, s ktorým spolupracoval už na jeho predchádzajúcich projektoch; zaujímavosťou je aj to, že meno postavy, ktorú stvárňuje - Yu Sang-hwan je identická s menami postáv stvárnených práve v spomínaných predchádzajúcich bratových filmov - Arahan a No Blood no Tears). Crying Fist na milimeter presne charakterizuje jeden z jeho sloganov "Blow-straight to your heart" ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Bohužel se nemohu připojit ke svým kolegům pějícím chválu na tento film. I přes dobré ( možná i vynikajicí ) výkony obou hlavních herců a dobře vykreslenému psychologickému zázemí jsem se nemohll do příběhu více emocionálně položit. Nevím proč, ale je to tak. Prvních dvacet minut je nadějných, ale ve druhé polovině začíná film ztrácet tempo. Nedokázal jsem nějak výrazněji s hlavními postavami sympatizovat a jejich jejich osud mě příliš nezajímal ( a rozhodně není problém v tom, že si nemůžu vybrat s kým sympatizovat, na stejném principu je stavěn i Dům z písku a mlhy a tam to fungovalo lépe ), jinak co se boxerských scén týče nenabízí film nic nového, nebo strhujícího. Líbilo se mi, že byly točeny v delších záběrech, což muselo být pro oba herce náročné, ale jak říkám, nechaly mě poměrně chladnými. Nějaká ta tréninková montáž je samozřejmě povinností. A v závěru se neodbytně vkrádá sentiment ( nijak příšerný, ale je tam ). Příjemné drámo, podruhé bych ho vidět nemusel. 70%. Takže nejlepším boxerským filmem zůstává Rocky a nejlepším filmem o boxerovi Zuřící býk + Million Dollar baby. -- -- Adrian, májofka: I'm sorry :) ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to nadpriemerná športová dráma. Má celkom dobrý príbeh o dvojici úplne odlišných mužov, bývalom uznávanom boxerovi v stredných rokoch, ktorý sa kedysi dostal takmer až na vrchol, ale nakoniec padol až na úplné dno a musí si zarábať ako ľudské boxovacie vrece, aby mal aspoň na jedlo a problémovom mladíkovi, ktorý skončí vo väzení, no tu ho dozorca privedie na správnu cestu a začne sa venovať boxu, ktorý ho neopúšťa ani po prepustení. A obaja vidia v práve nadchádzajúcej súťaži svoju životnú šancu stať sa konečne niekým. Spracovanie nie je zlé, ale ani s ním nie som až tak veľmi spokojný. Na jednu stranu chválim podanie tejto klasickej zápletky trochu inak, teda cez dve dejové línie venujúcim sa až dvom hlavným postavám, pričom obe postavy sú úplne iné, majú odlišné motivácie a spoločný majú jedine cieľ, vyhrať, takže kvôli tomu ani táto výrazne nadpriemerná dĺžka nie je žiadny problém. Obe línie obsahujú viacero zaujímavých prvkov a sú aj približne vyrovnané, ale nanešťastie si ma to nedokázalo až tak moc získať. Hlavným problémom je rozhodne to, že obe hlavné postavy si ma svojou povahou rozhodne nezískali, obzvlášť správaním k svojej rodine a aj keď každá má aj nejaké dobré chvíle, nefandil som im a tak mi vlastne bolo úplne jedno, ako dopadnú a ani záverečná fáza na tom nič nezmenila. Samotný box tu tiež nepôsobí až tak zaujímavo, celkovo tento šport moc nemusím, ale niekedy ho tvorcovia vedia podať pomerne atraktívne, no v tomto prípade mi to prišlo len také obyčajné. Herecké obsadenie je na tom dobre, výborný Choi Min-Sik a ani Ryoo Seung-Bum nie je zlý, obe postavy sú zahrané veľmi dobre, len ako som spomínal, ich charaktery si ma nezískali. A poteší aj viacero plno známych tvárí vo vedľajších postavách, pričom viaceré z nich ma aj dosť zaujali, či už dozorca, priateľ staršieho boxera, mafián a pár ďalších. Réžia a technická stránka sú len bežným štandardom, väčšina stránok je na tom dobre, ale mrzí ma, že som nepocítil žiadne emócie. Takže na lepšie hodnotenie by som potreboval vylepšiť charaktery hlavných postáv, takto im nedokážem fandiť a to je pri filme s touto tématikou celkom problém, ale celkovo som aj tak pomerne spokojný, Crying fist je slušný film, na ktorý sa pozerá dobre. 63% ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Muz v strednych rokoch na pokraji rozvodu, mladik nevaziaci si rodinu smerujuci z ulice rovno za mreze.....co noveho nam vlastne prinasa tento film? To nieje vsak spravna otazka. Otazka znie : Ako korejci z tak doslova otrepanych prvkov dokazu vykuzlit tak putavy a silny pribeh? Tazko odpovedat. Mozno to netreba riesit a staci si ten film pozriet. Ludia moji, take K.O som dostal naposledy pri pozerani Brotherhood of war, a to uz je co povedat. (10/10) ()

petero 

všechny recenze uživatele

Príbeh dvoch odlišných ľudí, ktorý sa stretnú len vo finálnom zápase a navzájom si rozbijú držky a pritom by si vedeli toho toľko povedať. Jeden ako bývalí starší boxer, ktorý si zarába na živobitie tým, že si nechá na sebe vybiť zlosť okoloidúcich ľudí a chopí sa poslednej šance. Druhý ako malí gangster ale veľký bitkár sa čoskoro dostane do vezenia a tam sa pripojí k boxerom. Obaja chcú celou silou dokázať svojim rodinám, že predsa majú na niečo viac, a tak aj finálny zápas vizerá. Obaja neústupný, bijú sa do posledných síl. Po vinikajúcom Million Dollar Baby opäť skvelí film z prostredia boxu. Síce je jasné že ani jeden z nich nie je boxer, ale ich herecké podanie je bravúrne. Musím opäť vyzdvihnúť herectvo Min-sik Choia (Oldboy), ktorý akoby sa pre túto úlohu narodil. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Nepodceňuj ho kvôli jeho veku..." Boxerský film v kórejskom podaní. Máme tu dva príbehy, ktoré spočiatku nemajú okrem boxu spoločné nič. Obidva dostávajú striedavo približne rovnaký priestor a záleží iba na sympatiách ku tomu ktorému predstaviteľovi. Myslím, že u viacerých to bude ten starší boxer. "Zoznamka" trvá akosi dlho a aj po hodine my nebolo úplne jasné ako slávny boxer spadol na dno. Boxerský duel v závere je motiváciou pre obidvoch boxerov a aj sympatie sú šikovne rozdelené. Za mladým boxerom prichádza jeho chorá babka a brat, za druhým - starším zase jeho žena sktorou je tesne pred rozvodom a malý syn. V tej chvíli divák vôbec netuší kto vyhrá... Vo finále vidíme podstatne uveriteľnejší box než sme zvyknutí vídať v boxerských filmoch. Žiadne spomalené zábery, žiadna vypľúvaná krv do hľadiska a boxeri vedia čo znamená slovo kryť sa. Spomalené je iba celé záverečné kolo, ktoré je skôr umeleckým vyvrcholením s originálnym hudobným doprovodom. Dôjde aj na kórejské slzy ale sú v norme. Celkovo veľmi dobrý kórejský počin, ktorému by som vytkol jedine nedostatočne rozobratú minulosť obidvoch boxerov. Na záver trailer. 80%. ()

balone 

všechny recenze uživatele

I když osud obou je téměř identický v ringu stojí proti sobě. Ale spíše, než bojují jeden s druhým, každý z nich bojuje sám se sebou. Kde už jsem to jenom slyšel? Trošku předramatičtělá hudba, ale jinak fajn příběh u kterého se člověk nenadře se sledováním. 65% ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Na Crying Fist jsem se těšil hodně, asi především kvůli Choi Min-shikovi (samozřejmě je opět úžasný). Prvních pár minut jsem viděl ještě doma na PC několikrát a byl jsem nadšen. Bohužel, film cca po 40 minutách ztrácí tempo (nebo alespoň já bych celou vězeňskou část docela prostříhal), občas nabídne skvělý moment (především s Tae-shikem), ale na intenzitě začně nabírat až poslední půl hodiny, která smeřuje k nevyhnutelnému zápasu, IMHO velmi silnému vrcholu filmu. Jak box vůbec nemusím a i ty nejuznávanější boxerské filmy mě tolik nebraly, Crying Fist se mi líbila více, asi proto, že o box jde až v druhé, třetí řadě a upřednostěny jsou postavy a jejich psychologie, i pro které není box to hlavní. Ovšem zde je závěrečný souboj lahůdka, protože každé kolo je točeno jiným způsobem, velmi příjemné. ___ Číselné hodnocení se v průběhu filmu měnilo od 100 % pro začátek, přes 80 % za střední část a konečně k závěrečným 100 %, tedy průměr za 90 %. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Sledujeme osudy mladého kriminálníka a bývalého boxerského medailisty z olympiády. Dva různé lidské životy a jejich střetnutí v boxerském ringu. Oba dva jdou za svým cílem, aby si na konci uvědomili, co je pro ně v životě nejdůležitější. HODNOCENÍ 70% ()

Kmotr 

všechny recenze uživatele

Nejde o zas tak moderní vyprávěcí formu, která by v první řadě zaujala, ale o filmařské řemeslo, jenž ve filmu hraje prim. Není tak decentní, že by v poklidu plynulo s příběhem, naopak, strhává na sebe pozornost brutálně neokázalou kamerou a neokoukaným střihem. Divák, který miluje zajímavý vizuál, si konečně může pochrochtat blahem a být podstěn, že filmový tvůrci točí snímky pro náročné publikum, které potřebuje o něco víc, než jen dobrý příběh. Korejský film je velkou výzvou, ve které není poražený. Ve které hráč i divák pouze získávají. ()

Hogun 

všechny recenze uživatele

Už som začal strácať nádej, že niekedy uvidim film z prostredia boxu, ktorému nebudem mať čo vytknúť. Naštastie som sa dostal ku tomuto snímku a musim zvolať: "Konečne". Konečne som uvidel film, kde sa snúbi silný emocionálne ladený príbeh s reálnymi (samozrejme v rámci možností) ukážkami tréningu a samotného zápasu. Boxeri sa nachádzajú v rovnakej váhovej kategórii, postupne strácajú silu, presnosť, koordináciu pohybov a dokonca používajú obranu! A čo sa týka dejovej línie, konania postáv a konfrontácie ich životných príbehov, tak ku Adrianovej obsiahlej a veľmi výstižnej štúdii už nemám čo dodať :) 10/10 ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Skvele herecke vykony, ale pribeh je o nicom. Nevedel som komu drzat palce. Nie pretoze by si ma obidve hlavne postavy ziskali, ale prave naopak. Síce som ich dôvody chapal, ale nejak extra ma ich pribeh nedojal a tak mi bolo jedno kto vyhra. 6/10. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Boxerských filmov je veľa a tento je výnimočný len tým, že v ňom nesledujeme príbeh jedného hrdinu, ale dvoch, ktorí sa stretnú v záverečnom súboji. Je to zaujímavý krok, no práve kvôli tomu záverečný súboj už nemá taký náboj, keďže nie ste na strane ani jedného a tak to neprežívate, ako záverečné súboje v iných filmoch, kde hlavný hrdina zastupujúci dobro bojuje proti zlu v podobe jeho súpera. Pästné súboje sú natočené fajn, ale nijak výnimočne, príbehy oboch hrdinov sú zaujímavé, ale nie natoľko, aby vás extra chytili za srdce. Kvalitný film, no z boxerského prostredia som videl možno 5 možno 10, ktoré boli o dosť lepšie. ()

jondzavid 

všechny recenze uživatele

Silný príbeh dvoch outsiderov - skôr sociálna dráma ako boxerský film. Je to prvotriedne zahrané (najmä ústredná dvojica Min-Sik Choi a Ryu Seung-beom sú skvelí) a zaujímavo vedené k záverečnému emočne nabitému súboju. Najsilnejšie je na filme, že obe postavy sú veľmi dobre prekreslené (žiadne čiernobiele figurky) a prostredníctvom konfrontácie ich vzdialených, ale rovnako aj blízkych charakterov je dosiahnutá neobvyklá zainteresovanosť na ich ďalšom osude. ()

Wolodja 

všechny recenze uživatele

Velmi problematicke hodnoceni. Film jsem chte nechte musel srovnat s Million Dollar Baby. MDB mi prislo jako o neco lepsi film, ale zas me nedostalo tak, jako Crying Fist, jehoz nejvetsi problem je jeho prilisna delka. Ale vypraveci schema, ktere bori klise obvykle u sportovnich filmu (zde nemame jednoho spatneho a jednoho dobreho, ale dva ruzne lidi, jejichz pripravu na zaverecny souboj po dobu celeho filmu sledujeme, a komu budeme fandit je ciste a jen na nas) me dostalo. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Takový trošku korejský Rocky, s dlouhou stopáží, ale to jsou prostě Korejci, aby vás neseznámili s každou titěrností za doprovodu pečlivě zvolené hudby.Min-sik Choi, čtyřicátník, bývalý reprezentant, stříbrný na olympiádě v Pekingu, a poněkud drsný mladík, jenž po střetu se zákonem skončí ve vězení, kde ho zlanaří k trénování boxu. Mezitím stárnoucí olympionik, jemuž se hroutí manželství, dělá ze sebe na ulici boxovací pytel kolemjdoucím frustrovaným občanům. Film je živý spoustou vedlejších postav i postaviček, které nám lépe pomohou v zorientování pohnutek obou hlavních postav, které byly ztvárněny velmi dobře. A my jen čekáme, zda je osud někde svede dohromady.-) ()

Petfruf 

všechny recenze uživatele

Crying Fist by rozhodně prospěla trochu kratší stopáž. Jinak film začíná svižně, ale tempo zhruba po první třetině ztrácí, aby ho v poslední části zase nabíral zpět a dovedl nás ke krásnému konci. ()

Reklama

Reklama