Reklama

Reklama

Obsahy(1)

70. léta 20. století. Patrick Braden je mladý muž, který je ve společnosti oblíbený, ale marně si hraje na drsného chlápka. Již jako dítě si byl vědom si toho, že je jiný než ostatní kluci. Trpkým urážkám ze svého okolí čelí pomocí důvtipu a šarmu a nedovolí, aby jeho vlastní život kdokoliv nebo cokoliv změnilo. Nový film Neila Jordana, oscarového režiséra snímků Hra na pláč, Interview s upírem a Hranice lásky. Film obnažující svět transsexuální proměny mladého muže v reáliích Londýnských undergroundových kabaretů v období, ve kterém sexuální revoluce hippies už ovládla i konzervativní britskou kulturu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (247)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Forrest Gump orientovaný do krajek a Irska v božském podání Cilliana Murphyho, který je pro Snídani na Plutu tím, čím je obrovský kus šťavnatého ovoce na už tak senzačním dortu. Jeho Patrick je"jiný" - na šedivou školní uniformu si našívá flitry, kvůli lechtivým slohovým cvičením pak na koberečku osvětluje s výrazem mrkací panny motivace, rtěnku nebo kus růžového pštrosa nenechává ladem. S odzbrojující image se vydá hledat svoji biologickou matku do Londýna, přičemž se mu dějí věci, že se to nedá na první podívání ani pobrat. Film je prošpikován dobovou atmosférou, sexem, hudbou, politikou, sociálnem, fantastikou, melancholií a jemným humorem a všechno dohromady skutečně FUNGUJE! A to je ještě našlapán písničkami mého mládí, které - věřím tomu - potáhnou kdykoli. Příklad: Murphy jako uhrančivá blondýna v klobouku veze kočárek s malým černouškem, z lešení pokřikují nadržení dělňasové a do toho se rozjíždí Sugar Baby Love od Rubettes!!! Uuuu ! Niel Jordan má ode mě už několik pětek, ale Snídaně na Plutu je z těch filmů, kterým věřím, že mi při dalším a dalším shlédnutí odhalí a nabídnou zas něco nového. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Dechberoucí soubor životopisných fragmentů s úžasným Murphym a tak velkou dávkou života, že by si o ní mohla nechat zdát půlka hollywoodských dramat. Smutné i vtipné, lehce podané, přitom myšlenkově mířící do závratných hlubin. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Originální již tím, že hlavní hrdina nehledá otce, nýbrž matku (a sebe samého). K tomu preferuje ženské šaty, nadužívá zdrobněliny a volí zásadně nenásilné řešení konfliktů. Logicky tak padá srovnání se všemi těmi drsnými filmy o severoirské problematice (Ve jménu otce, Zvedá se vítr). Snídani na Plutu oproti nim nechybí také hravost a nadsázka, obsažená už v názvech jednotlivých kapitol (a dovedena ad absurdum závěrečným citátem Oscara Wildea). Ony a výběr songů kontrastujících s děním nejlépe vypovídá o Patrickově bezelstném vnímání světa. Ze strany režiséra šlo o velmi šikovný tah, neboť není třeba vnitřního monologu, k němuž každá adaptace knihy psané ich formou svádí. Být celý film našlapaný jako začátek a konec, možná bych z něj měl nejen chvilkovou radost, ale dlouhodobě dobrý pocit. Třeba dojem vylepší druhé zhlédnutí bez odfláknutého českého dabingu. 75% Zajímavé komentáře: kleopatra, Morien, Mahalik, dzej dzej ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Neil Jordan, Pat McCabe .. Ah...Ah...Ah...Ah...La...La La La... ___ 36 kapitol neuvěřitelného životního bloudění a hledání. Neil Jordan (tématem poté, co jsem viděl Crying Game, již nezaskočil) výborně nakombinoval zajímavý osud hlavní postavy s osobními i Irskými politickými problémy, nepochopením sexuální orientace v řemeslně působivém zpracování. Murphyho kočička je k sežrání, ideálně herecky ztvárněná. Guláš tématicky i žánrově zvláštní přesto perfektně fungující. Za výběr dobových hudebních vypalovaček velký dík. Neil Jordan umí překvapit, zaujmout, okouzlit, pobavit. Love you baby love. Sugar baby love. Love her everyday... 85%. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Vážná "pohádka" s tím vůbec nejrozkošnějším irským koťátkem. Tvůrčí rozsah Neila Jordana vskutku nezná mezí. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ackoliv od Jordana jsem videl jen Interview, ktery me moc nezaujalo a tema filmu me taky nebere, tak jsem byl na film zvedavej. A nakonec jsem byl spokojenej. Film sice nema zadnej poradnej pribeh, v podstate to je pribeh teplouse a jde jen o to, do jakejch situaci se dostane a z jakejma lidma se potka, ale i tak me dokazal zaujmout. Cillian Murphy v hlavni roli fakt exceluje, skoro az oskarovej vykon. Z ostatnich potesi treba Rea nebo Gleeson, ale proste jelikoz tu je Cillian celou dobu, tak vsechny zastinuje. Film je vypravenej takovou lehkou, milou, sviznou a vtipnou formou, za kterou je schovany drama a spolu s paradni hudbou to dava dohromady fakt kouzelnou atmosferu. Za ty dve hodiny jsem se ani na minutu nenudil, jen skoda, ze se toho misty skutecne deje az moc malo, proto jen pekny 4*. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Začínám věřit, že s Neilem Jordanem se vlním na stejné myšlenkové kmitací frekvenci. Jeho Interview s upírem je jeden z nejlepších filmů, co jsem kdy viděla, a o Snídani na Plutu se dá říci totéž. Na film jsem se velmi těšila, neboť jsem toužila zahlédnouti svého oblíbence Cilliana Murphyho v netypické roli transsexuála, a výsledkem jsem byla tolik ohromena, že jsem se skoro nemohla zvednout ze sedačky (v téměř prázdném kině - nechápu). Jednotlivé epizody byly tak silné, že jsem div nekřičela, slzičky se dostavily několikrát - ale za tyhle jsem se vůbec nestyděla. O hlavní postavu Patrika jsem se celou dobu nevýslovně bála - zkrátka to vypadalo, že to s ním nijak dobře dopadnout nemůže. Cillian ze sebe opravdu dostal, co jen mohl, a vyčítat mu přehrávání v případě této role je myslím nemožné - vždyť onen způsob vyjadřování a jednání by byl myslím pro tento typ postavy "nutný". Ostatní epizodní roličky zahrané taky skvěle, byť v Cillianově stínu, ale musím zmínit aspoň Gavina Fridaye, jež mě velmi pobavil svým podáním zpěváka Billyho Hatcheta. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Sugar baby love.. Někteří herci čekají na životní roli celý život a nikdy se nedočkají, ovšem Cillian, ten již má splněno. Těžkopádnější rozjezd se zvrtne do skvělé druhé poloviny, v níž bezelstné irské koťátko Paddy začne v Londýně poznávat, kam se mu vlastně z domácího pelíšku zakutálelo klubíčko zvané život.. Perfektní soundtrack a na konci hřejivý pocit, že lišit se znamená být konečně normální. "I love to talk about nothing. It's the only thing I know anything about." Oscar Wilde si asi často pročítá komentáře na čsfd.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Je to normální chlapec, který má zkrátka jiné touhy a musí za to místy trpět nebývale moc. Ale přes to všechno se dokáže zmátořit a dosáhnout svého cíle, objevit svou vytouženou Lady a především odkrýt své pravé já. Nádherná podívaná, která peláší k finiši bez jediného zaváhání, s božským Cillianem Murphym, na kterého nedám dopustit. Společně se Skandálními zápisky nejsilnější dramatický zážitek roku, nekecám. ;) ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, který patřil na seznam těch, jež jsem chtěla zhlédnout. Když jsem jej pak viděla v TV programu, byla jsem zaplavena radostí. Mé dojmy ze Snídaně na Plutu jsou však značně rozporuplné. Herecké osazenstvo jednoznačně vévodí, příběh je poměrně poutavý, scénář a hlavně dialogy příjemné. Možná na tom všem měl svůj podíl dabing Cilliana Murphyho. Filip Jančík se moc hezky poslouchá, ale tento jeho hlas v jiné poloze se mi moc nezamlouval. Pokud si jej však odmyslím, vyjde mi zajímavý film, který však úplně má očekávání nesplnil. ()

mysicka 

všechny recenze uživatele

navzdory všemu a všem.. aneb doba bývá tak zkurvená, že by se člověk neměl nimrat v tom, co normální je a co normální není.. to nechte prosím na každém jednom z nás.. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

There was a boy. A very strange enchanted boy. They say he wandered very far, very far. Over land and sea. A little shy and sad of eye. But very wise was he. And then one day. A magic day he passed my way. And while we spoke of many things. Fools and kings. This he said to me. "The greatest thing you'll ever learn Is just to love and be loved in return." ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Velmi roztomilý Neil Jordan, jehož filmy jsou vždy silné. Někdy hravé, někdy kruté, ale nikdy vás nenechají pasivními. Milý soundtrack hraje prim a Cillian Murphy je v hlavní roli skutečná kočička. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Divný film. Zvláštní. Má nicméně v čele úchvatného herce. Zdrobněliny nadužívající Cillian Murphy je sladce koketní, řečí těla přesný, energický i zranitelný. A vlastně moc nevíme, co vůbec (od života) tenhle transsexuál chce. Ano, hledá matku, hledá sebe samého, jenže… Líčí, jak přišel na svět, jak to (ne)má s rodiči, jak to má s ženskými šaty. Jeho kreace si minimálně nominaci na Zlatý glóbus zasloužila. Během svého hledání a bezelstného vnímání světa potkává spoustu bizarních postav, ať už jde třeba o barového kouzelníka nebo teroristy z IRA. Výsledek je místy nápaditý, místy jízlivý, ale také překvapivě odtažitý a bez emocí. Přitom režisér Neil Jordan je nejen v Irsku pojmem, tohle jeho zastavení je stejně jako kdykoliv předtím (i potom) tlumočené velmi silnými hereckými výkony i formální hravostí, jen je škoda, že jsem měl touhu ponořit se do jeho příběhu hlouběji. A to se mi nepodařilo. Za mě JEN dobré. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Ve středu jsem Snídal na Plutu. Se Cillianem Murphym. Člověkem, který vytvořil jednu z nejobdivuhodnějších filmových postav. Patricka zahrál naprosto fantasticky (dlouho mě nikdo takhle nestrhl svým talentem), jeho přirozenost hraničí až s představou, že je opravdu poloviční žena. Z počátku mi Kotě přišlo až moc přehrávaný. Prostě pochybuju, že někdo může být až tak prapodivný. Jenže při bližším pohledu, se do něho/ní zamilujete. Záporné vlastnosti přetváří v kladné, to co vás na něm zprvu odpuzovalo se stává kladivem pro vaše city. Jeho rozbouřený život mě chytil za srdce a aniž jsem si to vlastně uvědomoval, tak ke konci jsem skoro brečel. A to je úžasný, poněvadž přesně tohle na filmech obdivuju. Jordan mě na dvě hodiny vytrhl z mého života, který v tu chvíli nebyl tak úžasný, jak jsem si v danou dobu představoval. Vhodil mě do naivního světa. Světa, kde lidé pozorují život z pod těch růžovejch brejlí, které jsou někdy opravdu ku prospěchu. Patrick věřil, že pesimistický pohled na svět je totální blbost a podle toho se taky choval.__ Snídaně na Plutu mě zkrátka dostala. Stala se pro mě filmem, který budu mít zaškatulkovaný jako jeden z nejlepších, které jsem doposud viděl (a to neříkám často). Je to spíš film pro bláznivý lidi, kteří chtějí od života něco víc a možná ještě víc. A ještě jednou obrovský potlesk pro Cilliana!!!!!!!!!! ()

A_FISH 

všechny recenze uživatele

Neil Jordan ukazuje, že i filmy o "těhle lidech" ; P se dají natočit vtipně a bez křeče. Kočičáckej příběh bohužel občas ztrácí dech. 3,5* ()

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama