Reklama

Reklama

Komedianti

Trailer

Obsahy(1)

Hoteliér Brown (Richard Burton) se v USA neúspěšně pokoušel prodat svůj haitský hotel. V poslední době se mu do něj turisté příliš nehrnou, a to především kvůli totalitním režimu, který v zemi nastolil diktátor Duvalier se svojí tajnou policií Tontons Macoute. Kromě ekonomických problémů se situace na Haiti Browna zdánlivě netýká, je to totiž cynický samotář, který se zajímá především o atraktivní Marthu Pineda (Elizabeth Taylor), ženu jednoho jihoamerického velvyslance (Peter Ustinov)... (Pohrobek)

(více)

Recenze (10)

Faye 

všechny recenze uživatele

Graham Greene mistr slova napsal skvělou knihu a hvězdný pár E.Taylor a R.Burton dokázali jeho hlavní hrdiny, přesvědčivě a skvěle zahrát. Mnohdy mám pochyby jestli film odpovídá knižnímu zpracování tady se zase nedokážu rozhodnout, jestli byl lepší film nebo kniha. Kompromis obojí za ***** ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Graham Greene je i autorem scénáře této adaptace svého slavného románu, takže bděl na tím, aby především jeho atmosféra a myšlenky byly na plátno převedeny v co nejvěrnější podobě. Příběh několika velmi rozdílných postav, které jsou konfrontovány s Duvalierovým totalitním režimem, každý z jiného důvodu, každý se s nastálými problémy vyrovná jinak. Film je natočen bez přílišného sentimentu, dost pravdivě a je velmi zajímavou ukázkou toho, jak to končívá, když člověk odmítá registrovat krutou realitu zdánlivého tropického ráje. Peter Glenville se po svých divadelních adaptacích zdatně vypořádal i s velkorysejší románovou předlohou. Herecky se jedná o skutečný koncert, co také čekat od čtveřice Burton, Taylor, Guinness, Ustinov. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nádherný román na plátně. Graham Green je sám o sobě zárukou a Richard Burton a Alec Guinness tomu dodali všechno, co nelze vypsat, protože je to v pohledu, gestu, hnutí oka... Elizabeth Taylor je přesně tak protivná, jak měla být. ()

dopitak odpad!

všechny recenze uživatele

Haiti. Burton s fajn hlasem Němce připlouvá na ostrov, cestou se potkáme s Přeučilem, několika černochy, z nichž jeden mluví hlasem Vladimíra Čecha. Nikdo netuší o co tam jde, všechny postavy se chovají jako magoři. Neexistuje napětí, nejde nikomu fandit, nedává to smysl. Elizabeth nevypadá dobře. Jestli to mělo být politické, proč nebylo? Jestli dobrodružné, nějak to to dobrodružství zapomněli. Na thriller moc roztahané a jako historický film nepřesné. Dvě a půl hodiny promarněného života hodnotím jedinou možnou. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Konkrétne na Komediantov si nespomínam, možno som práve tých ani nečítal, každopádne ducha Grahama Greena to má že až, všetko sedí a klape (veď vlastne písal aj scenár, dědek jeden ambiciózny). Pre milovníkov tohto autora preto povinnosť, ale nakoľko to môže osloviť ostatných (zvlášť mladšie ročníky) netuším, pretože je to dosť až príliš poctivé a chce to nie len spoluprácu ale aj kontext. Osobne nemám výčitky, akurát inak milovaný Richard Burton mi tu s tým jeho typickým portrétom zo seba samého zatrpknutého chlapa - slabocha a predsa stále chlapa (pretože vie) - akosi nesadol, nechcel zapadnúť do universa "greenovských" postáv, i keď sú to často práve aj ich vlastnosti. TAKTO som si ich nepredstavoval (neprišli mi napriek všetkému až takí sympatickí?). Ale možno práve túto postavu takto napísal. Idem čítať. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Scénář je velice kvalitní, herecké obsazení hvězdné a režie solidní, zkrátka výborný film. Stopáž je poměrně dlouhá a mírné prostříhání by možná neškodilo, jinak ale bez výraznějších chyb. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Příběh o korupci, odboji a špinavé politice na Haiti, která překvapí především naivní americké návštěvníky. Velice dobře obsazený snímek by byl mnohem zajímavější, kdyby se tolik nezabýval vztahem Burton/Taylorová. ()

Rimland 

všechny recenze uživatele

Poněkud přemrštěnou stopáž naštěstí dostatečně kompenzují herecký koncert pánů Burtona (šarmantní cynismus) a Guinnesse (šarmantní politováníhodnost), atmosféra karibské diktatury, dobrý scénář, kamera, hudba a výborný dvojsmyslný/nejednoznačný závěr. Jo a ta scéna z Duvalierville je za všechny prachy. Tu bych pouštěl povinně ve školách během přednášek o totalitních režimech. ()

Reklama

Reklama