Reklama

Reklama

Recenze (4)

fragre 

všechny recenze uživatele

"Nebyli jsme stvořeni jako dobří lidé či zlí lidé, byli jsme stvořeni jako lidé", říká zde v kázání otec Brown, ale sám se této moudrosti příliš nedrží a počítá s tím, že lidé jsou spíše dobří, i když jde o zločince. Alec Guiness svého otce Browna zvládl excelentně, připadá mi, že se hodně přiblížil Chestertonově představě (snad jen ten výcvik v boji muže proti muži je moc modernistický). Ale jemný humor, umění paradoxu a vážný zájem o bližního, ten tu tento otec Brown osvědčuje . Film se předlohy drží jen volně, aniž by to vadilo, a je mile starosvětský. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"I když nosím legrační obleček a složil jsem pár slibů, jsem v kontaktu s reálným světem víc než vy." Ano, zdánlivě roztržitý a bezelstný farář otec Brown má hříšníky tak prokouknuté, že je pro něj hračkou dopadnout mezinárodního lupiče uměleckých artefaktů. Film adaptuje první Chestertonovu povídku s otcem Brownem, Modrý kříž, a zákonitě se potýká s problémem, jak ji natáhnout na celovečerní metráž. I když by mi připadalo logičtější děj obohatit motivy z jiných povídek, myslím, že zvolené řešení je docela úspěšné. Cílem není odhalit zlodějovu identitu - ta je poměrně brzy jasná; ambicí otce Browna je atakovat jeho svědomí. Dá se říct, že Brown zločinci sám dopřeje několik šancí na útěk před spravedlností, ale před každou z nich mu v malých dávkách nahlodá sebevědomí. To, co by se snadno mohlo zvrhnout v otravnou klerikální moralitu, podává film s jemným chestertonovským vtipem a v tradičně výborném podání Aleca Guinnesse. Jeho Brown se pohybuje na samé hranici karikatury, což nemusí vyhovovat těm, kteří čekají tradiční detektivku. Já jsem naopak komediální ladění uvítal a dost mě mrzí, že neexistuje žádné pokračování. Chesterton jich napsal desítky. 70% ()

CSSML 

všechny recenze uživatele

Slovy doktora Vlacha ze seriálu Saturnin: Vždycky, když jde na mě splín a mám nutkání předepsat lidstvu projímadlo, podívám se na tento film. Je jedním slovem milý, více slovy pohlazení po duši protkané jemným humorem. Filmařům patří má poklona, jelikož valná většina děje je jejich invencí. Z Chestertonovy povídky Modrý kříž, která otce Browna odsouvá do pozadí, je vzat pouze otec Brown, Flambeau, policie a kříž. Navíc oproti povídce je otec Brown posunut na zcela jinou úroveň tím, že se na prvním místě snaží vzdor policii zachránit duši zloděje pro Spasitele. Hledá ztracenou ovci, dokud ji nenalezne. – Za zajímavosti patří dík mé milované, které se film též hodně líbil. ()

Zajímavosti (2)

  • Otec Brown (Alec Guinness) při svém prvním kázání domněle cituje proroka Jeremiáše: „Kdo chvatně chce zbohatnout, neujde trestu", ve skutečnosti se jedná o citát z knihy Přísloví (28, 20). (CSSML)
  • Otec Brown (Alec Guinness) vypráví Flambeauovi (Peter Finch) zcela stejné podobenství o ženě, která udělala jediný dobrý skutek, že darovala žebrákovi cibuli, jako vypráví Grušeňka v Dostojevského "Bratrech Karamazových" (kap. Cibulka). (CSSML)

Reklama

Reklama