Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dobrodružný příběh pro milovníky historických válečných lodí, naplněný dřinou a utrpením prostých námořníků. Tento příběh o kapitánovi anglické válečné lodi, intrikách jednoho z vyšších důstojníků a jeho nepřiměřené přísnosti vůči posádce, graduje vzpourou posádky a uvězněním velících lodních důstojníků. Film přibližuje divákovi tehdejší možné způsoby nabírání nových členů posádek válečných lodí i jejich následný osud v rolích námořníků, kteří se nedobrovolně musí zúčastňovat dramatických lodních bitev a nasazovat své životy ve jménu své vlasti. (Kimon)

(více)

Recenze (15)

majo25 

všechny recenze uživatele

Čistokrvný a atmosférický dobrodružňák, ktorému nechýba vieryhodná akcia, nejaké tie dramatické prvky a samozrejme, všetko postavené na kvalitných britských hereckých výkonoch. Od podobných amerických filmov ho odlišuje iba slabšie herecké obsadenie a absencia humoru. Inak je príjemné poobedie zaručené. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Perfektní záležitost. Milovníci admirála Nelsona a britsko - napoleonských válek na moři jistě ocení tento snímek. HMS Defiant je válečnou fregatou britského námořnictva na sklonku anglicko-napoleonských válek. Má poslání doplout na Korsiku, kde se má připojit jako eskortní válečná loď ke konvoji nákladních lodí vezoucích dřevo na stavbu lodí do Anglie. Již cestou vzniká na palubě napětí mezi kapitánem (skvělý Guiness) a jeho prvním důstojníkem. Ten neváhá trestat členy posádky za sebemenší nedbalost a jelikož fyzické tresty námořní právo důstojnictvu umožňovalo ukládat, je každý den někdo z mužstva za něco bit rákoskou či dokonce bičován před nastoupenou posádkou. Kapitán však zastává názor, že disciplínu lze získat od mužstva i úctou a ne jen hrůzou. Jelikož na Korsice k setkání s konvojem nedojde, loď pluje zpět. Cestou se utká s francouzskou Fregatou a kapitán je těžce raněn. Velení převezme první důstojník, kterému teď v udílení trestů již nic a nikdo nebrání. Na Defiantu dojde ke vzpouře, protože se mezi námořníky rozkřiklo, že se hodlají vzbouřit i další lodi flotily vzhledem k otřesným podmínkám v jakých mužstvo žilo. V dalším boji s Francouzskou lodí je zajat Napoleonův důstojník a stratég, který věděl vše o plánované invazi do Anglie. Již zajatý kapitán apeluje na bývalou posádku, že je nutno tohoto muže v zájmu vlasti předat admiralitě. Posádka se nakonec rozhodne plout k flotile se zajatcem s příslibem kapitána, že se za vzbouřence u vedoucího admirála přimluví. Během předávání zajatce se navíc posádka dozví, že vzpoura na ostatních lodích byla úspěšná a admiralita přislíbila odpuštění všem a výrazné zlepšení podmínek na válečných lodích. Dojde však k útoku Napoleonova loďstva a Defiant se chrabře bije. Během boje posádka zaujme svá původní místa a kapitán se znovu vrátí k velení této fregaty Jejího Veličenstva. ---- Perfektní válečný film, který věrně zpracovává život na palubě válečné lodi. Mužstvo mohlo prakticky jen dřít, prát se s oceány, bez diskusí poslouchat důstojnictvo a kapitána, jíst zkažené potraviny a v případě boje se hrdě bít u děl či šavlí. Za to vše nabízelo námořnictvo případný podíl z kořisti za obsazené či vydrancované nepřátelské lodi a nepravidelný žold... ()

Reklama

Kimon 

všechny recenze uživatele

Na své si jistě přijde při sledování tohoto filmu ten, kdo má rád dobrodružné filmy naplněné "filmovou romantikou" námořních bitev válečných plachetních lodí. Celý příběh se odehrává z velké části na válečné lodi anglického loďstva někde uprostřed Středozemního moře v 19. století, kdy dvě mocnosti, Anglie a Francie, bojovaly o nadvládu moří. Podobný film: Captain Horatio Hornblower R.N (1951) s Gregorym Peckem. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Scénář je velmi volně založený na skutečných událostech, a první polovinu filmu se tváří realisticky. Spitheadská vzpoura vznikla právě kvůli sadistickým důstojníkům, které zde zastupuje postava hraná Bogardem. Anthony Quayle je zase vymodelován podle vůdce vzpoury v Nore. Jenže místo eskalace konfliktu se v druhé půli dočkáme vlastenecké pohádky naroubované na přemíru akce. Zvrat stíhá zvrat, ale realističnost filmu mizí pod námořními bitvami. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Příběh kapitána gentlemana, který během své plavby musí bojovat na třech frontách. Krom Francouzů jsou mu nepřáteli i odvedená posádka chystající vzpouru, které říká petice a první důstojník, za kterým stojí mocní v Londýně a libuje si v trestání posádky bičem, případně rákoskou. Bohužel film je dosti statický a Alec Guinness je nemastný neslaný. K tomu podivné finále, kdy se vzbouřená posádka vlastně zasadí o to, že není zničena celá britská flotila. ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama