Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dobrodružný příběh pro milovníky historických válečných lodí, naplněný dřinou a utrpením prostých námořníků. Tento příběh o kapitánovi anglické válečné lodi, intrikách jednoho z vyšších důstojníků a jeho nepřiměřené přísnosti vůči posádce, graduje vzpourou posádky a uvězněním velících lodních důstojníků. Film přibližuje divákovi tehdejší možné způsoby nabírání nových členů posádek válečných lodí i jejich následný osud v rolích námořníků, kteří se nedobrovolně musí zúčastňovat dramatických lodních bitev a nasazovat své životy ve jménu své vlasti. (Kimon)

(více)

Recenze (15)

mortak 

všechny recenze uživatele

Scénář je velmi volně založený na skutečných událostech, a první polovinu filmu se tváří realisticky. Spitheadská vzpoura vznikla právě kvůli sadistickým důstojníkům, které zde zastupuje postava hraná Bogardem. Anthony Quayle je zase vymodelován podle vůdce vzpoury v Nore. Jenže místo eskalace konfliktu se v druhé půli dočkáme vlastenecké pohádky naroubované na přemíru akce. Zvrat stíhá zvrat, ale realističnost filmu mizí pod námořními bitvami. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Na své si jistě přijde při sledování tohoto filmu ten, kdo má rád dobrodružné filmy naplněné "filmovou romantikou" námořních bitev válečných plachetních lodí. Celý příběh se odehrává z velké části na válečné lodi anglického loďstva někde uprostřed Středozemního moře v 19. století, kdy dvě mocnosti, Anglie a Francie, bojovaly o nadvládu moří. Podobný film: Captain Horatio Hornblower R.N (1951) s Gregorym Peckem. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Dirk Bogard se tímto definitivně posouvá do mé TOPky. Smrt v Benátkách, Victim, Darling, Servant, a teď jako poručík Scott-Padget v další dokonale promyšlené postavě. Už jako Sluha mě přesvědčil, že herecky se mu dá věřit, ale jeho bravurní výkon v roli nemilosrdného pomstychtivého lodního důstojníka je možná ještě cennějším (i když zdaleka ne tak zábavným jako ve Sluhovi) výstupem. H.M.S. Defiant nepostrádá napětí, milovníci námořnické vojenské historie zajásají, příznivci sira Guinnesse zajisté taky. Filmů o lodních vzpourách je celá řada, ale ne každý lze označit za takto povedený. Z ostatních účinkujících se sluší vyzdvihnout ještě sympatickou postavu Wizarda, nedobrovolného vůdce vzpoury, herce Anthony Quayla. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Příběh kapitána gentlemana, který během své plavby musí bojovat na třech frontách. Krom Francouzů jsou mu nepřáteli i odvedená posádka chystající vzpouru, které říká petice a první důstojník, za kterým stojí mocní v Londýně a libuje si v trestání posádky bičem, případně rákoskou. Bohužel film je dosti statický a Alec Guinness je nemastný neslaný. K tomu podivné finále, kdy se vzbouřená posádka vlastně zasadí o to, že není zničena celá britská flotila. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Žádná tuctová podívaná, ale ve výsledném dojmu zatraceně dobrý film. Přičemž Alec Guinness v roli kapitána Crawforda je sympaťák od pohledu. Bezcitný nadporučík Scott-Padget (Dirk Bogarde) je výborný protiklad. Nezbývá než napsat, že oba se role zhostili úspěšně. V oblasti tehdejších filmových vymožeností jsou bitevní scény vynikající. Děj odsýpá víc než u jiných filmů. Opravdu pozoruhodný film. Na závěr připomenu, že zobrazované bičování devítiocasou kočkou, nebylo až tak ničím výjimečným. Protože tvrdá kázeň byla tehdy u anglického námořnictva v osmnáctém století zcela běžná. Ač je téměř jisté, že dnes se točí výpravnější filmy, a patříte-li k těm, komu se líbí historické příběhy, tak doporučuji. ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama