Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvoudílné historické drama. Léta páně 1578. Šest let po masakru na svatého Bartoloměje. Vypjaté osudy, náboženská válka, politické intriky, ambice a nezkrotné emoce - tolik o francouzském království, které je v této neklidné době rozpolceno. Katolíci vedou, v zájmu zachování svého privilegia na božské právo, občanskou válku proti protestantům usilujícím o větší uznání. Jako vládce země se král Henry III., k velké nelibosti dvora, snaží usmířit obě náboženské frakce. Když se hrabě de Monsoreau, velitel královských loveckých psů, setkává na plese s mladou Dianou de Meridor, okamžitě se do ní zamiluje. Ta do svých 23 let žila šťastný život na venkově pouze se svým otcem.

Rafinovaný a bezohledný hrabě přesvědčí jejího umírajícího otce, aby mu dal ruku Diany za ženu. Tak se z ní stává Diane de Monsoreau a žije rezignovaným životem až do dne, kdy se setká s proslulým protestantem hrabětem Bussy d´Amboisem. Od té doby se lásce, kterou cítí k Bussymu, vyrovná pouze nenávist, již cítí ke svému manželovi. U dvora je napjatá atmosféra. Král chystá edikt, zaručující protestantům svobodu vyznání. Vévodkyně de Guise, manipulátorka, které není rovno, spojuje králova bratra a vlivné katolíky v rámci Svaté Ligy, tajné organizace, která plánuje sesazení krále z trůnu. V nejvyšších státních vrstvách vznikají dvě frakce a napětí se stupňuje. De Monsoreau se přidává ke stoupencům Svaté Ligy, zatímco Bussy d´Amboise stojí na straně krále. A mezitím se rozpoutává válka na dvou frontách. Jedna kvůli lásce a druhá kvůli ideálům.

Toto dílo kombinuje dobrodružné scény, překrásné scenérie (Chateau de Chambord) a romantické intriky. Bratrská nenávist, odloučení lidí, touha po moci a naplnění ambicí: Stále moderní témata ve fiktivním, volném přepisu novely La Dame de Monserau od Alexandra Dumase. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tímto dvoudílným filmem jsem navázal dějově na nedávno shlédnutého Jindřicha IV. Navarrského (2010). Bohužel je z filmu na sto honů cítit že je pro TV. Přitom výprava byla velmi velkorysá. Renesanční kostýmy, interiéry i exteriéry někdy braly dech. Začátek filmu je lehce rozpačitý, protože divák neorientující se ve francouzské šlechtě a náboženských sporech katalíků a hugenotů šestnáctého století je na TV film zavalen velkým množstvím jmen a postav. Jakmile se však s nimi v průběhu děje blíže seznámí začne narážet na klasický dějově jednoduchý historický dobrodružňák. Knižní předloha je ze scénáře velmi čitelná díky velkému množství zápletek točících se stále kolem hlavních hrdinů. V tomto případě je to hrdinka Diane de Monsoreau, která se vždy vyskytne jakoby náhodou uprostřed jakéhokoliv dění ať už se jedná o spiknutí proti králi, nebo jiné pikle kující druhý o trůn usilující rod .... Nesedl mi moc ani český dabing a přes zvučná jména (a jejich hlasy) Čech, Trojan, Cibulková atd.. působil neprocítěně a jaksi nezůčastněně. V souhrnu se na to kouknout dá, ale žádné velké umění od toho nečekejte ani dech beroucí filmové zážitky. Jednou vidět stačí. Zkáza zámku Herm (2007) se kterou bych tento dvoudílný film srovnal byla o třídu výš ! * * ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Další televizně instantní, divácky lehce stravitelná adaptace, dlužno však přiznat, že zjevně nešetřící rozpočtem, s působivými exteriéry a interiéry, úžasnými kostýmy, romantizující hudbou a notnou dávkou soubojů a násilí, spiknutí a intrik, dobrodružství a lásky (včetně lehce erotických scén, nepochybně vzrušujících prudérní divačky z vilek na předměstí... ;-), zkrátka a dobře rutinně zručně namixovaný koktejl na jedno použití. Dobře a víc zase nic... - - - - - (Poprvé viděno 7.3.2010 na dvd, v původním znění s č. titulky, hodnocení a komentář zde jako první - 7.3.2010) ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Romantický příběh, který prostě servíruje to, co se od něj již jaksi obvykle čeká, dobrodružství, lásku, zradu, intriky a šerm. Celkový dojem z filmu je ten, že děj není nezajímavý a přes kolísající momenty má spád. Na rozdíl od Dumasova originálu ztrácí tohle historické drama ve svém průběhu tak malinko čtenářský šarm. I když při čtení jeho románů jde spíše o fikci na pozadí historických skutečností. Tvůrce si s hlavní postavou krásné Diany de Monsoreau asi moc hlavu nelámal, možná bych si tam dovedl představit trochu jinačí herečku. Přičemž rytíř de Bussy se mi jevil herecky skvělejší. Na jedno zhlédnutí docela spokojenost. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Nadmíru kvalitní předloha Alexandra Dumase je naštěstí zárukou docela obstojné zábavy a sázkou na jistotu, přesto tomu hodně schází. Nemá to spád i výběru hereckých představitelů by se dalo leccos vytknout. Troufnul bych si tvrdit, že dějovou gradaci pohřbil i sterilní český dabing, přestože jsou tu slyšet dobře známí herci. Starší stejnojmenný seriál ze 70. let byl pro mě exkluzívním zážitkem, tohle jsem odzíval. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Kostýmy i kulisy jsou dostatečně nákladné a patrně i odpovídají historickému období, o němž snímek pojednává (pokud se tu vyskytují nějaké drobné nepřesnosti, stejně to jako průměrný divák nepříliš zběhlý v dějepise nepoznám). Ani na scénáři nevidím nic závadného - naopak, poskytuje solidní základ pro romanticko-dobrodružný příběh plný vášní, intrik, lásky i nenávisti. Bohužel tím výčet kladů končí, protože zpracování je poloamatérské, mdlé a postrádá jakýkoli náboj - podprůměrná režie prostě hercům neumožní, aby své postavy přivedli k životu. Druhý díl se sice urputně snaží napravit si reputaci a hraje si na velké, takřka shakespearovské drama, ale celkový dojem nijak výrazně nevylepší ... 2,5* ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Je to prostě román od Dumase - spousta intrik, historie jako kulisa a typický závěr, kdy autor nechá vyvraždit polovinu hlavních postav, což se mu podaří na pouhých několika stránkách celé často několika set stránkové knihy. Je to prostě Dumas jeden z prvních typicky historicky románových autorů a buď ho tak přijmete a nebo ne. V tomto televizním zpracování dost překvapivě vévodí zejména okázalá výprava a kostýmy. Rozhodně to není žádný filmařský průšvih, na druhou stranu ani lahůdka, kterou byste chtěli vidět vícetkrát, ale důstojná adaptace to bezesporu je. 60% ()

vickeyek 

všechny recenze uživatele

Televizní zpracování známého románu bylo působivě protkáno zajímavými hereckými výkony, krásnými kostýmy i hudbou. Český dabing také ušel. O hvězdičku méně snad za trochu málo prostoru pro romantiku a spiknutí, příliš mnoho zbytečných scén... ()

PavelZava 

všechny recenze uživatele

Dumasova převyprávění historie mám rád, bylo to příjemné dívání. Tentokrát nebudu opěvovat oči a jiné přednosti krásných dívek. Viděli jste, jaký byli král a jeho bratr divní, že by vliv sňatků brantranců a sestřenic ? ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

Na poměrně neznámého režiséra velmi slušně zpracovaná Dumasova předloha. Příjemně jsem se bavil a paní z Monsoreau byla opravdu krásná a králův bratr odporný padouch. Prostě romantika jak ji mám rád. ()

xxlch 

všechny recenze uživatele

Snad nejhůře natočený historický filmík na dvou DVD,který je možno skouknout Jediné co stojí za povšimnutí jsou kostýmy a interiéry,nicméně ani toto nezachrání nízkou úroveň.Je to skoro odpad.Nedoporučuji nikomu,kdo má historii rád!!! Pan Dumas zaslouží větší úctu a lepší autentičnost zpracování. ()

Idealista 

všechny recenze uživatele

3* já 5* má matka = 4* . Svižně , moderně natočená adaptace historického románu ( takže nevhodné pro milovníky historie , s filmu je poznat Dumasové dílo a to je hlavní ) . Milovníci a hlavně milovnice starých Francouských snímku si příjdou na své . Zámky , kostýmy , inriky, krásné dámy , opravdoví chlapi ( a žádné emo-buzny ) souboje to vše tvoří kompaktní , přehlednou pro všechy smysly výživnou podívanou . ()

Reklama

Reklama