Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o tom, jak ukrást milion liber ve zlatě.  Henry Holland je solidní bankovní úředník, který dostane geniální nápad. Rozhodne se propašovat zlaté cihly v ceně milionu liber z Anglie do Francie v podobě Eiffelovek prodávaných jako suvenýr. Jednoduchý plán ovšem, jak už to bývá, ztroskotá na úplné maličkosti. Náhodou se šest těžítek z ryzího zlata dostane zpět do Anglie a jedno z nich dokonce do rukou policie. Lupiči podniknou všechno možné, aby se jich znovu zmocnili a zahladili stopy. Zpočátku realisticky působící příběh se pomalu přemění v absurdní frašku, která si zachovává typicky britský tón. Holland okrádá banku, v níž pracuje a vodí za nos celý Scotland Yard, ale dělá to s vlídnou zdvořilostí anglického gentlemana. V dnes již klasickém snímku září v hlavní roli Alec Guinness (Hvězdné války, Most přes řeku Kwai), jenž s oblibou střídal vážná dramata s lehkým žánrem. Kromě Oscara za nejlepší scénář získal film dvě ceny Britské filmové akademie (nejlepší film a nejlepší scénář). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (91)

Sawy 

všechny recenze uživatele

"Však ho naučíme!" Zábavná,dost nahláškovaná a originálně pojatá lupičská komedie,kde místo drsných a zkušených zlodějů kradou dva angličtí gentlemani,kteří si chtějí zajistit luxusní důchod.Alec Guinness je přímo výtečný,Stanley Holloway mu skvěle nahrává a scéná úprku po Eiffelovce je natočena vskutku excelentně.A že má ten film na krku už skoro šest desetiletí? Řeknu vám,není to na něm poznat ani trochu.A to je pro mě vůbec to nejpříjemnější překvapení. 85 % ()

Toj 

všechny recenze uživatele

Hold takový příklad z žánru heist movie, zřejmě ještě předtím než se žánr zrodil. A je to svižné, chvílemi i zábavné, občas v práci s napětí připomíná Hitchcocka. Ovšem je tu obsažený jakýsi lidský rozměr, komediální prvky a padající klobouky s kabáty. A nelze říct, že by to bylo v něčem špatné. Jenom to není asi film, který bych chtěl vidět znovu, bez kterého bych neobešel, nebo který by mi něco zásadního dal. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Docela jsem byl na tenhle snímek zvědavý, na to, jak je tenhle film s chytrým a oceňovaným scénářem vtipný, ale nemůžu si pomoct, já jsem se u něj prostě nebavil. Nenacházel jsem zde humor, který bych dokázal ocenit, spíše honičky mi přišly zajímavější a z hlediska akčního mě snímek bavil o něco více. ()

Krissty 

všechny recenze uživatele

Tak tento snímek se mi do vkusu trefit nedokázal.. Bylo to pro mě nudné, příšerně zdlouhavé a ke konci už jsem to měla puštěné spíše jako kulisu.. Já vlastně ani nemám co vytknout, jen mě to nebavilo a popravdě ani nezajímalo, jak to dopadne :) Ale aspoň už můžu říct, že jsem viděla první film Audrey Hepburn ;) ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nebýt toho, že mě v jednom okamžiku začalo štvát, že plán nevychází, a od té stejné chvíle se celá akce dětinsky hroutí, užil jsem si to náramně. Oldřich Nový v jedné ze svých pouhých čtyř dabingových rolí, a je pochopitelně geniální, skvěle mu ale sekunduje Václav Vydra starší ve své jediné (opravdu?) dabingové roli - jeho hlas je zabarvený tak, že připomíná Svatopluka Beneše. Potěší i Sid James, kterého jsem poprvé slyšel mluvit česky, v originále má hodně specifický hlas, a ještě specifičtější smích. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (9)

  • Film vznikl v ateliérech Ealing Studios v západním Londýně.. (M.B)
  • Ealing Studios požiadalo samotnú Bank of England, aby prišla na spôsob, ako ukradnúť milión libier. Bola vytvorená špeciálna komisia na vytvorenie plánu prepadu, ktorý bol nakoniec použitý vo filme. (TheRoller)
  • Audrey Hepburn (Chiquita) sa mala objaviť vo väčšej role, no natáčanie nestíhala kvôli práci v divadle. Alec Guinness (Holland) bol mladou herečkou očarený a vybavil jej aspoň malú rolu. (TheRoller)

Reklama

Reklama