Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o tom, jak ukrást milion liber ve zlatě.  Henry Holland je solidní bankovní úředník, který dostane geniální nápad. Rozhodne se propašovat zlaté cihly v ceně milionu liber z Anglie do Francie v podobě Eiffelovek prodávaných jako suvenýr. Jednoduchý plán ovšem, jak už to bývá, ztroskotá na úplné maličkosti. Náhodou se šest těžítek z ryzího zlata dostane zpět do Anglie a jedno z nich dokonce do rukou policie. Lupiči podniknou všechno možné, aby se jich znovu zmocnili a zahladili stopy. Zpočátku realisticky působící příběh se pomalu přemění v absurdní frašku, která si zachovává typicky britský tón. Holland okrádá banku, v níž pracuje a vodí za nos celý Scotland Yard, ale dělá to s vlídnou zdvořilostí anglického gentlemana. V dnes již klasickém snímku září v hlavní roli Alec Guinness (Hvězdné války, Most přes řeku Kwai), jenž s oblibou střídal vážná dramata s lehkým žánrem. Kromě Oscara za nejlepší scénář získal film dvě ceny Britské filmové akademie (nejlepší film a nejlepší scénář). (Česká televize)

(více)

Recenze (91)

Matty 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem si to myslel – tady je konečně důkaz: v Anglii se distingovaně i krade. Smíchem u této komedie nejspíš slzet nebudete, ale je to film svižný, úžasně zahraný, formálně jednolitý (ok, až na to honičkové finále jako z němé grotesky) a zanechávající tak nějak povšechně dobrý pocit. 80% ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Krimikomedie o geniálně jednoduchém plánu, jak ukrást zlaté cihly a propašovat je z Británie do Francie. Na dnešní dobu je možná příliš pomalá a prostá, ale na druhou stranu tak... britská. Realistický příběh se pomalu a nepozorovaně zvrhne v absurdní frašku, aniž by přitom Guinness a Holloway hnuli brvou. A v tom je to kouzlo! Sprostě okrádají banku a vodí za nos celý Scotland Yard, ale dělají to s vlídnou zdvořilostí anglických gentlemanů. U nás je to zachováno díky dobovému dabingu zasloužilých frakmenů Oldřicha Nového a Václava Vydry nejstaršího. 80 % ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Když to bude sypat, jdem třeba s Armádou spásy." Zbohatnout je jednoduché. Stačí se dvacet let tvářit jako poctivý idiot, pak sehnat gang a pak už jen tavit, lít a prodávat. Já bych to tedy asi po osmnácti letech přetvařování vzdal, ale dva solidní gentlemani a dva zblblí kasaři do toho šli. Mě přitom svým krátkým štěkem potěšila Audrey Hepburn, rozesmál mě konkurs na kasaře, zatočila se mi hlava z kroužení po schodišti Eiffelovky a pobavilo mě oblbování školaček i závěrečná policejní taškařice. On to vlastně nakonec žádný zázrak nebyl, ale mělo to styl a jako černobílého nostalgika mě to naprosto uspokojilo. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Doplňuju resty. Loupež století, která však nespočívá v řízné akci, pyrotechnických schopnostech a adrenalinových honičkách. Taková věc se dá provést poanglicku inteligentně, s grácií i trošku nemotorně, ale vždy na úrovni a nevyteče při ní kapka krve. Přestože jsou hrdinové starší pánové, kteří nepatří mezi lvy salonů, já jim držel palce od samého začátku pro jejich originální a gentlemanský přístup. Pochvalu si zaslouží i vynikající dabing, v němž mimo jiné zaslechneme Oldřicha Nového. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) -"Edgar." -"I beg your pardon?" -"Isn't one supposed to say that when one's being briefed? On my rare visits to the cinema..." -"The word is -roger-." -"Oh, roger. How silly of me." Takové velmi něžné pohlazení po tváři naplněné velmi dojemnými pány. Vypadá to trošku jako příprava na Pět lupičů a starou dámu, ale mému srdíčku jsou Zlaté věže možná ještě o trochu dražší, a to samozřejmě kvůli opojení na Eiffelovce. Humor dialogů i situací je takový, že kdybych je někomu popisovala, tak asi nebude chápat mé nadšení, ale kdyby se ten dotyčný sám díval, tak bude jistě pobaven. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Takový příjemně starosvětský film do dob, kdy zločinci nepotřebovali high-tech výbavičku nebo celý arzenál těžkých zbraní k uskutečnění loupeže a filmaři nepotřebovali bombastický rozpočet a smršť digitálních triků k vytvoření zajímavého bijáku. Zlaté věže představují chytrou a milou komedii na téma jak dva britští gentlemani naplánují a uskuteční loupež století, aby se zabezpečili na stará kolena. Už jen způsob, jakým dají dohromady svůj gang, je originální a velmi vtipný. Vůbec celá ta atmosféra Crichtonova filmu připomíná Sekvencovy Hříšné lidi města pražského s tím rozdílem, že tady jde o komedii, která v několika momentech, jako je pronásledování obou hrdinů policejním sborem, přechází do grotesky. Navíc potěší slušný dabing v čele s Oldřichem Novým. Příjemně krátká stopáž a nečekaná pointa. Celkový dojem (nebudu škudlit): 90 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Úsměvná britská krimikomedie, která mě mile překvapila. Hlavní part zde hrají přesní Alec Guiness a Stanley Holloway v rolích zlodějů-sympaťáků, kterým nelze nefandit. Zlaté věže jsou pohodovou jednohubkou, která sice zezačátku ubíhá pomaleji, ale od okamžiku, kdy se dá dohromady "zločinecký gang", chytne slušné tempo, a přestože je to spíš detektivka než komedie, divák se baví. Příjemná je také účast Audrey Hepburn v pidiroličce Chiquity. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Vynikající podívaná, nádherně elegantní, roztomile starosvětská a příjemně černobílá. Takový gentleman na poli kriminálních komedií, jehož v našich končinách navíc zdobí excelentní dobový dabing pánů Nového a Vydry, jejichž podání se směle vyrovná originálu. 90%. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Film, ve kterém britští zloději gentlemani okrádají školačky, snad ani nemůže být špatný. Navíc když jednoho z těch lumpů zcela kouzelně hraje Alec Guinnes. Od začátku do konce se ve Zlatých věží něco děje, mnohdy je to dění vyloženě skvělé (útěk z eiffelovky, závěrečný zmatek) a divák nemá na výběr, palce prostě držet musí. Kdyby tak na DVD vyšla ještě Titfieldská raketa... ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Viac milý a príjemny filmík než bránicutrhajúca klasika. Veľmi svižné a vtipné s pár parádnymi scénami (eiffelovka je fantasticky natočená), super hercami a asi 15 sekundovým debutom Audrey Hepburn (nevedel som, že tam bude a keď sa zjavila tak mi od prekvapenia zabehli chipsy :) ) 8/10 ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Pekná a svižná stará loupežnická komedie. Alec Guiness opravdu skvělý. Konec už dnes očekávatelný. Ale asi největším plusem je, že se hned v první scéně (která trvá několik minut) mihne v pidiroličce Audrey Hepburn! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zpočátku mi přišel Crichtonův snímek rozvláčný a strnulý, avšak posledních dvacet minut stálo za to, neboť se rozjel správný mix humoru, akce a napětí, což zvýšilo i můj výsledný dojem na 4*. ()

burina 

všechny recenze uživatele

Úvod je trochu pomalý, ale so samotnou lúpežou to dostáva konečne ten správny šmrnc a až do konca vôbec nenudí. Alec Guinness a Stanley Holloway tvoria výbornú a sympatickú dvojicu zlodejov. V jednej zo svojich prvých rolí sa tu mihne na pár sekúnd aj mladučká Audrey Hepburn. ()

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

Výborný film o největší krádeži zlatých cihel v historii britského království aneb krást se dá i s noblesou a šarmem. Filmu, jenž je naplněn klasických anglickým humorem, vládne v hlavní roli skvělý Alec Guiness, jehož českého hlasu se skvěle ujal Oldřich Nový! Za zmínku stojí debut mladičké a krásné Andrey Hepburn, která se ve filmu asi na minutku mihla. Jestli máte, stejně jako já, rádi loupeže a britský humor, není nad čím váhat! ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Není nad to mít všechno perfektně naplánováno aneb aneb jak ukrást zlato s typickým britským šarmem. Skvělá kriminální komedie s neodolatelným dabingem Oldřicha Nového a Václava Vydry staršího. P. S.: Malé cameo si zde střihla tehdy ještě neznámá Audrey Hepburn. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je čirá radost. Neteče krev, přitom celou dobu je udržováno napětí, kterému nevadí stále přítomný úsměv. Vtipné dialogy, chytře vedený příběh s naprosto nečekanou zápletkou. Tak jako ve staré Anglii to potom už uměl málokdo. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Poměrně nenápadný film, který není vybaven příliš nápaditou zápletkou na téma krádeže zlatých cihel, vstoupil v širší povědomí a uznání především díky obsazení a hereckému výkonu Aleca Guinnesse. Snímek pracuje s řadou menších zápletek a náhodných setkání, které samozřejmě vůbec náhodné nejsou, protože podpírají dějovou kostru. Divák dostává na podnose klasický britský humor ve stylu PĚT LUPIČŮ A STARÁ DÁMA (stejný producent M. Balcon). Klad filmu jednoznačně je ke konci stupňukící se tempo. V době, kdy vychytralým lupičům začne téct do bot a plány selhávat. Památná je například honička na Eiffelově věži. Kamera zde jakoby opisuje šroubovité trajektorie při seběhu po točitém schodišti. Tyto záběry kameramana (Douglas Stocombe) považuji za stejně významné jako záběry závrati v Hitchcockově VERTIGU. Zajímavostí je obsazení Audrey Hepburn v jedné z prvních scén, v době, kdy byla ještě v Hollywoodu neznámou herečkou. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Praví britští gentlemani na dráze zločinu, žádná krev, žádný sex, krásně starosvětské heist movie, které navíc má ohromný bonus v podobě českého dabingu v čele s Oldřichem Novým. ()

Reklama

Reklama