Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o tom, jak ukrást milion liber ve zlatě.  Henry Holland je solidní bankovní úředník, který dostane geniální nápad. Rozhodne se propašovat zlaté cihly v ceně milionu liber z Anglie do Francie v podobě Eiffelovek prodávaných jako suvenýr. Jednoduchý plán ovšem, jak už to bývá, ztroskotá na úplné maličkosti. Náhodou se šest těžítek z ryzího zlata dostane zpět do Anglie a jedno z nich dokonce do rukou policie. Lupiči podniknou všechno možné, aby se jich znovu zmocnili a zahladili stopy. Zpočátku realisticky působící příběh se pomalu přemění v absurdní frašku, která si zachovává typicky britský tón. Holland okrádá banku, v níž pracuje a vodí za nos celý Scotland Yard, ale dělá to s vlídnou zdvořilostí anglického gentlemana. V dnes již klasickém snímku září v hlavní roli Alec Guinness (Hvězdné války, Most přes řeku Kwai), jenž s oblibou střídal vážná dramata s lehkým žánrem. Kromě Oscara za nejlepší scénář získal film dvě ceny Britské filmové akademie (nejlepší film a nejlepší scénář). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (91)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Takový příjemně starosvětský film do dob, kdy zločinci nepotřebovali high-tech výbavičku nebo celý arzenál těžkých zbraní k uskutečnění loupeže a filmaři nepotřebovali bombastický rozpočet a smršť digitálních triků k vytvoření zajímavého bijáku. Zlaté věže představují chytrou a milou komedii na téma jak dva britští gentlemani naplánují a uskuteční loupež století, aby se zabezpečili na stará kolena. Už jen způsob, jakým dají dohromady svůj gang, je originální a velmi vtipný. Vůbec celá ta atmosféra Crichtonova filmu připomíná Sekvencovy Hříšné lidi města pražského s tím rozdílem, že tady jde o komedii, která v několika momentech, jako je pronásledování obou hrdinů policejním sborem, přechází do grotesky. Navíc potěší slušný dabing v čele s Oldřichem Novým. Příjemně krátká stopáž a nečekaná pointa. Celkový dojem (nebudu škudlit): 90 %. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Když to bude sypat, jdem třeba s Armádou spásy." Zbohatnout je jednoduché. Stačí se dvacet let tvářit jako poctivý idiot, pak sehnat gang a pak už jen tavit, lít a prodávat. Já bych to tedy asi po osmnácti letech přetvařování vzdal, ale dva solidní gentlemani a dva zblblí kasaři do toho šli. Mě přitom svým krátkým štěkem potěšila Audrey Hepburn, rozesmál mě konkurs na kasaře, zatočila se mi hlava z kroužení po schodišti Eiffelovky a pobavilo mě oblbování školaček i závěrečná policejní taškařice. On to vlastně nakonec žádný zázrak nebyl, ale mělo to styl a jako černobílého nostalgika mě to naprosto uspokojilo. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Ctižiadostivá brilantná britská komédia s bohémskym Alecom Guinnessom,ktorý sa profiluje v mimoriadne všestranného herca v takej dobrej zábavnej veci o pláne na zbohatnutie,ktoré trvá chvíľočku,pokiaľ nepríde metropolitná polícia Scotland yardu,aby vyriešila záhadu s neoprávneným obohatením sa pracovníka banky,ktorý zinscenuje mega podvod so zlatými tehlami,jednak ako obeť,pracovník,ktorý sa stal obeťou kriminálnikov,či neskôr ako hlavný podozrivý spolu s komplicmi utekajú,čo im nohy stačia,aby sa vyvliekli z poriadneho prúseru! Problémy nenechajú na seba dlho čakať,a veru aj napriek tomu,je to kráľovská vyšperkovaná kultová zábava,ktorá graduje a graduje... Dynamický film,ktorý nenudí ani na sekundu so scenáristickými premyslenými nápadmi,ktoré herci vedia zúžitkovať v parádnych výkonoch,vedľa Aleca je ďalším expertom v obore Stanley Holloway ako nový sused Hollanda Pendlebury,ktorého smelý Holland zasvätí do plánu ako zatočiť so systémom...Ostatní dvaja majú minimum priestoru. V jednoduchosti je krása! ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Úsměvná britská krimikomedie, která mě mile překvapila. Hlavní part zde hrají přesní Alec Guiness a Stanley Holloway v rolích zlodějů-sympaťáků, kterým nelze nefandit. Zlaté věže jsou pohodovou jednohubkou, která sice zezačátku ubíhá pomaleji, ale od okamžiku, kdy se dá dohromady "zločinecký gang", chytne slušné tempo, a přestože je to spíš detektivka než komedie, divák se baví. Příjemná je také účast Audrey Hepburn v pidiroličce Chiquity. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Parádní komedie, hlavně však jeden z prvních základů "heist" žánru. Co je na tomhle anglickém počinu tak silného? Tak v první řadě detailně narativní scénář (tak jak by v heistech měl být), který nenabízí žádné odbočky a hlídá si všechny důležité momenty. Co ho však odlišuje od ostatních je několik zásadních (a většinou velmi vtipných) zvratů. Pravda, na začátku se film trochu hledá, aby se však kousek před půlkou (kdy už netřeba dál budovat základní premisu) vykrystalizoval do opravdu groteskní zábavy. P.S. jasně že Guinness citelně pŕehrává. Tady to byl ale evidentně záměr, proto hodnotím jedině kladně :) "Byl jsem potencionální milionář. Prozatím jsem se však musel spokojit s osmi libry padesát" ()

Galerie (68)

Zajímavosti (9)

  • Audrey Hepburn (Chiquita) sa mala objaviť vo väčšej role, no natáčanie nestíhala kvôli práci v divadle. Alec Guinness (Holland) bol mladou herečkou očarený a vybavil jej aspoň malú rolu. (TheRoller)
  • Ve filmu si svůj debut odbyla Audrey Hepburn. (Krissty)
  • Pendlebury (Stanley Holloway) říká: „Ze všech smutných slov jazyka nebo pera jsou ta nejsmutnější – Mohlo to být!“. Citát je převzat z „Maud Muller“, básně Johna Greenleafa Whittiera. (sator)

Reklama

Reklama