Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sidney Stratton (Alec Guinness) je skromný, ale zapálený vynálezce, který po mnoha peripetiích objeví zázračné nezničitelné vlákno, které se nedá ušpinit a ani zničit. Z tohoto revolučního vynálezu však nejsou nadšeni ani vlastníci velkých textilních závodů ani prostí dělníci. Obě skupiny se pokusí ze strachu o svou holou existenci nevyzpytatelného vynálezce lapit za každou cenu. (KmK)

(více)

Recenze (18)

Eodeon 

všechny recenze uživatele

i přestože se velké množství pozdějších britských sci-fi bude pokoušet imitovat žánrové trendy amerického filmu padesátých let, toto sci-fi ještě stále stojí nohama pevně na půdě ostrovního království a to i nehledě na původ jeho režiséra. staví ho tam především typicky britský sociální rozměr filmu. zároveň jej lze považovat i za lehkou formu sociálně-ekonomické satiry, ironizující postoje jak zástupců dělnictva (záměrně se vyhýbám užití sousloví "dělnická třída"), tak jejich zaměstnavatelů a majitelů kapitálu (záměrně k jejich označení nepoužívám slova "vykořisťovatelé"). společensko-kritická sci-fi samozřejmě nejsou ničím výjimečným ani v této, ani v žádné jiné éře kinematografie. žánrově se však jedná o snímek přeci jen o něco pestřejší, což jsem bez jakékoliv apriorní znalosti zjistil až během sledování, a přeci se žádná žánrová frustrace nedostavila. řemeslně velmi zručně natočený snímek nemá ani tolik vtipu jako Mackendrickovi pozdější Ladykillers, ani tolik konfliktu a napětí jako jeho ještě o něco pozdější Sladká vůně úspěchu, samé skvělé filmy. divákům však nabízí dobře vybalancovaný poměr obou poloh, komedie a dramatu. téma této dramedie je typicky vědecko-fantastické, ale pojaté velmi originálně. není jím samozřejmě již zmíněná sociální kritika. na mysli mám situaci vědce, který objeví cosi potenciálně převratného. všichni jsme už tolikrát měli možnost vidět sci-fi o vědcích, jejichž strašlivého vynálezu se každý toužil zmocnit, ale oni sami se ho nakonec ve strachu z ničivých důsledků rozhodli zničit. v Muži v bílém obleku hraje Alec Guiness pravý opak této stereotypní figury. jeho Sidney Stratton přijde na vynález, o který naopak nestojí nikdo, a snaha ho prosadit jde proti vůli všech lidí. tématem filmu je pak univerzální pravda o tom, jak tragicky nevděčná často bývá úloha vědců v dnešním světě a s jakým nepochopením se vždy budou střetávat ze všech stran. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Muž v bielom obleku neobsahuje scény, pri ktorých by sme sa dnes válali smiechom po zemi. Film už trochu zostarol, ale ak ho budeme brať čisto ako celok a nie hodnotiť vtipnosť jednotlivých gagov a situácií, dostaneme vo výsledku veľmi chytrý satirický film. Guinness sa drží celkom pri zemi, hrá tu koniec koncov iba jednu postavu a aj tie ďalšie sú veľmi dôležité a fungujú ako typologické dieliky puzzle so svojim významom v celku. Pointa ma slušne prekvapila, nevedel som ani v tretej tretine odhadnúť, ako tvorcovia z toho zmätku vykorčuľujú a podarilo sa im to veľmi elegantne. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Příjemná dobová komedie, která stojí, běží a padá se skvělým Alecem Guinnessem v hlavní roli, či-li v prvních dvou třetinách úspěšně stojí a běží, naopak v poslední třetině, kdy se už Guinness ocitává častěji mimo scénu, než před kamerou, padá až do průměru. Z toho ho pak nevyhátne ani ta jednoduchá zápletka se satirickým přesahem ve stylu podaném mnohokrát jinde. Směs bláznivých honiček, které mě spočátku bavily, se stávala v posledních minutách už otravná. Na druhé straně z podobných crazy sci-fi komedií vycházejících z postavičky svérázného vynálezce a groteskních situacích, do nichž se kvůli svému objevu dostane, se mi britský Muž v bílém obleku líbil výrazně víc, než jeho další následovníci v podobě francouzského Blázna z laboratoře 4 či sovětského Ivan Vasiljevič mění povolání. Americké variace těchto filmů v podobě Zamilovaného či Roztržitého profesora jsem neviděl a ani mě to nemrzí. [65%] ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Nevtipná komedie o lidské hlouposti završená závěrečnou honičkou, kdy mladého vědce pronásleduje pitomá lůza, které jde pouze o žvanec. Už jen ze samotného vyznění snímku prostě nemůžu být spokojený, ten sociální rozměr - prostí lidé budou mít práci - jde naprosto mimo mě, nepřál jsem jim to. Technicky je film natočen slušně, prostředí textilek a laboratoří je řádně bezútěšné, člověk si fakt připadá jako bezvýznamné kolečko v mašinerii - ale sakra, to měla být komedie! A komedie bez vtipu prostě moc nefunguje. Za zmínku tak stojí pouze nádhernej hrdinův bílej oblek, který bych fakt chtěl, a "White Suit Samba", pekelně návyková melodie v laboratoři, která po vydání filmu vyšla i na desce a fakt stojí za to. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Ako v každej komédii aj v tejto je bláznivý nápad či vynález odsúdený na smiech... Možno toho humoru mohlo byť viacej, určite by to filmu pomohlo. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Komedie studia Ealing byly vždy velmi zábavné svým celkovým, většinou pořádně absurdním, nápadem, ale nikdy nebyly přeplněné hláškami anebo bláznivými situacemi, u kterých bych se svíjel smíchy. To platí i pro tento film. Zábava je to dobrá, nápad výborný, ale přeci jenom to mohlo být trochu vtipnější. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Tento, až príliš britský snímok sa javí ako inšpiratívny zdroj k disneyovkám z rokov 60tych ( ROZTRŽITÝ PROFESOR a ZAMILOVANÝ PROFESOR ). Lenže pokým tie spomínané filmy mali detský a mládežnícky nádych, tento sa snaží silou mocou presadiť izmus zvaný kapitalizmus. Áno, pri večnom prádle ( či inom infinitnom produkte ) by zanikli mnohé pracovné miesta, ale tu je to tak okato zamerané na vykorisťovanie, že to nemá s odľahčeným žánrom nič spoločné. Jednoducho povedané vedľajšie robotnícke postavy si prajú byť, práve s ohľadom na stratu práce, ožobračované. Toto nieje sci-fi, toto je aktuálne reálne. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Ještě po téměř padesáti minutách jsem si myslel, že pro sebe tento film ocením jen kvůli roztomilým drobnostem - sympatická roztržitost Aleca Guinnesse, rozkošná melodie, kterou hraje jeho přístroj, sípavý smích přestárlého Ernesta Thesigera... Intro je dlouhé a nepříliš zábavné. Když ale vynálezce Sidney svoji zázračnou látku objeví, nastane mazec připomínající Bílou nemoc naruby: Vědec objeví převratný vynález, ale namísto vděku a uznání se doslova ze všech stran z různých důvodů setkává jen s žádostmi, prosbami a výhrůžkami, aby své dílo zničil. Zajímavý film, který v komediální nadsázce klade řadu kousavých otázek o pokrytectví, kapitalismu, komunismu, politické manipulaci (zleva i zprava); o smyslu a etice vědeckého pátrání... Je vůbec dobré pořád něco vymýšlet, objevovat a zlepšovat? Není to kolikrát spíš ke škodě? ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vynalezca vynasiel vynalez , o ktory nik nema zaujem - ani kolegovia ani robotnici - a  on ide proti prudu. Dobre ze to behom dekad neskutocne zostarlo, dne s je to uz vycpele a zub casu pracuje neuprosne  70 % ledva ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Nebýt skvělého Aleca Guinnesse a pár povedených scén, tak je to jen unylý pokus o crazy komedii. On to teda unylý pokus pořád je, ale aspoň ne až tak. Takhle se ale tenhle žánr prostě točit nedá, chybí tomu často šťáva i pořádný vtip, někdy mi i přišlo, že se to bere až moc vážně, na to, že tam jsou takové bláznivé vtipné scény jaké tam jsou... Mě to holt neoslovilo a rozhodně jsem neměl pocit, že by to celé fungovalo. Chvílí je to komedie, chvíli zase drama a celkově to spolu moc nesouznělo. Nebo jsem aspoň neměl ten pocit. Kruci, v čem je problém takový námět natočit pořádně? Britové to mají mdlé, Američani zase moc jednoduché a příliš mířené na děti... Nějakou zlatou střední cestu se mi zatím nepodařilo objevit. Lepší 2* ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Alecovi jsem odpustil i to, že jsem si nebyl jistý, jestli mu mám fandit. Fantastové ale mají vždy navrch nad pragmaticky smýšlejícími. ()

p6qwre 

všechny recenze uživatele

Odlehčené drama na téma nechtěného vynálezu. Herci mluví někdy dost rychle a titulky k sehnání zatím nejsou ani anglické. I když si film udržel moji pozornost, zapamatování hodná je pouze závěrečná scéna. ()

Braddy 

všechny recenze uživatele

Výkon Aleca Guinnesse zaujme a i zápletka je zajímavá. O vědci, který vynalezne nezničitelné a neušpinitelné vlákno, ze kterého lze šít dokonalé oděvy. Což se samožřejmě nelíbí spoustě lidem. ()

MacGuffin 

všechny recenze uživatele

H.- Sir Alec Guinness (Sidney Stratton); Joan Greenwood (Daphne Birnley); Cecil Parker (Alan Birnley); Michael Gough (Michael Corland); Ernest Thesiger (Sir John Kierlaw); Roddy Hughes (Green); Colin Gordon (Hill); Vida Hope (Bertha); Russell Waters (Davidson) ()

Marek 11 

všechny recenze uživatele

Značka Ealing Studios byla ve 40. a 50. letech zárukou kvalitní britské komedie. Sidney Stratton (Alec Guinness) je opovrhovaný mladý vědec, který dělá vše pro dosažení svého cíle (vynálezu neušpinitelného vlákna). Peníze pro něho nehrají roli, klidně se uskromní ve stravování, jen aby měl možnost pracovat v laboratoři na svém výzkumu. Co ale vynález takové textilie rozpoutá? Na to už se podívejte sami. ()

Reklama

Reklama