Reklama

Reklama

Když tajná neonacistická organizace v Západním Berlíně zavraždí dva britské agenty, je vyšetřováním jejich smrti pověřen agent Quiller. Za pomoci učitelky Inge se mu postupně daří pronikat k informacím o tajemné organizaci. To však nestačí, protože se potřebuje dostat až do jejího centra... (Filmhouse)

Recenze (32)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Berlínské dobrodružství špiona Quillera aneb příběh agenta "v mezeře"... ;-) . . . Nu, Mr.Q má sice >qarakter< a je k nakousnutí, i s ženami to umí snad líp než sedm 007iček, ale za těch více než čtyřicet let nám notně zestárnul. Náckové staří i ti >neo< vše přežili a jejich pohrobci už mají dávno jiné metody a leda tak se musí (i u tohohle filmu) smát... A tak tohle dílko je dnes zajímavé a nějak přínosné snad už jen pro tu dobře vystavěnou dobovou atmosféru a jako doklad toho, jak si tenkrát autoři a protagonisté představovali nebondovsky >seriozní< thriller (či spíše špionážní drama (!?))... Dlužno uznat, že herecké kreace (zvláště tří hlavních gentlemanů - ano, i starý nacista Oktober v podání M. v S. působí velmi gentlemansky - Otakar Vávra by z něj udělal nejspíš uřvaného šaška...) jsou stylové, starý West Berlin má nenapodobitelně působivou atmosféru, i ten ne tak zcela jasný konec je lepší, než nějaké bouřlivé klišoidní finále, ale - ALE!... Ale přetěžko je mi tohle dílko hodnotit... Nakonec tedy po zralé rozvaze i s ohledem na dobu vzniku tři a půl hvězdičky za film - a nahoru zaokrouhleno jen(!) pro ten nestárnoucí šarm - ovšem toho nádherného kabrioletu Porsche 356B. Za pana Q ne - i když musím uznat, že být dámou středního věku... ;-} - - - - - (Poprvé viděno 2.5.2009 na dvd, komentář zde jako čtvrtý - 2.5.2009) ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Klasické dílo svého žánru posunuté do blíže neurčené doby na přelomu padesátých a šedesátých let vyniká pozoruhodnou psychologií postav, nápaditostí a spádem děje, i tématem, které pojednává. Zachycuje zdařile i složitost a nesnadnost denacifikace někdejšího západního Německa v jeho nejvýchodnější výspě - Západním Berlíně. Kvalitu tohoto britského díla zvyšuje i jeho pozoruhodně propracovaný otevřený konec. Herecké výkony v duchu proslulé britské racionality a sebeovládání charakterizují všechny představitele hlavních mužských rolí - Segala, Guinnesse i někdejšího stálého bergmanovského herce Maxe von Sydowa; dále dokreslují pozoruhodnou úroveň tohoto "pokleslého" díla. Upozornil bych i na fascinující výkon tehdy 24leté rakouské herečky Senty Bergerové, která i dnes poprávu patří mezi klíčové postavy současného německého i rakouského divadla a filmu. MEMORANDUM i více než čtyřicet let po své premiéře prokazuje svou životaschopnost a přesvědčivě naznačuje neoddiskutovatelné přednosti klasického dobrodružně špionážního filmu před současnými thrillery a akčními filmy všeho druhu. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velice dobrá špionážně-thrillerová záležitost se zručnou Andersonovou režií, sympatickým Segalem, neskutečně slizkými Sydowem a Guinnessem a pohlednou Sentou Berger. Quiller má spád a švih, příběhu nechybí nic, scénář má chytrý a plný inteligentních (!) dialogů, atmosféra filmu je více než okořeněna Barryho hudbou... V paměti utkví hlavně skvělá scéna vyslýchání, jízda tím nádherným červeným porsche a příjemně nejednoznačný konec. Jak já bych tenhle film chtěl vidět v dabované verzi s Eduardem Cupákem. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Dobrá atmosféra a ve vzduchu se vznášející hrozba posilujícího neonacismu v tajné organizaci, která zlikviduje každého, kdo byť jen okem o ni zavadí. Hudba: John Barry ... "Wednesday child" . ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Výborný špionážní thriller s řadou sympatických herců a dokonale zvoleným prostředím, jež má velmi bohatou atmosféru. Časem si dám mile rád repete. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nějak se nezadařilo napětí, postrádá to lepší akci (kromě toho nepodařeného útěku před injekcí), navíc nemám rád, když je hlavní postava bezmocná, což tady Quiller dost dlouho je. Proč má film tři dabingy, je mi záhadou. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Méně známý špionážní thriller, který nabízí standardně propletenou, thrillerovou zápletku, ale vedle klasik žánru dost zaostává. ()

classic 

všechny recenze uživatele

I napriek kvalitnému hereckému obsadeniu, pozrite na tie mená : „Segal, Guinness, von Sydow, Berger, či Sanders” ... , ma snímok, pod taktovkou režiséra Andersona, ktorý, mimochodom nakrútil : Cestu okolo sveta za 80 dní. , neoslovil tak, ako som si sprvoti myslel. Celé mi to pripomínalo jednu vec : „Hry mačky s myšou” ... , predstavte si pod tým, čo chcete, ale mňa to už začínalo unavovať, najlepšie otravovať, liezť na nervy ! Zo starého, nacistického Nemecka, sa po jeho skončení, vytvorilo nové, rozdelené na dva tábory : západné a východné, kde v tom prvom - OPERUJE organizácia, ktorá sa nevie zmieriť s tým, že už nie je žiadny Führer... Po hŕstke mŕtvych agentov, prichádza ďalší, aby vyriešil túto záhadu... Ocitá sa v pavučine samých nástrah, vydierania, kvôli peknej nemeckej učiteľke, ktorá sa zdá, že nie je tým, za koho sa vydáva. Tento agent sa volá Quiller, a ten sa aj dostane do jadra organizácie, kde tomu šéfuje chlapík Október, ale ten na oplátku potrebuje vedieť, kde má On svoju centrálu... A takto sa medzi sebou handrkujú. A mňa to po chvíľke prestalo zaujímať ! Segal bol lepší vo Virginie Woolf, tu síce nebol úplne od veci, ale samotný scenár z neho robil v kuse - šaša ! Všestranný Guinness nedostal toľko priestoru, koľko by v skutočnosti dokázal zúžitkovať. Max v úlohe nemeckého blondiaka, je samotná čerešnička na torte, pozoruhodný výkon ! Senta je veľká kočka, ale viac - menej, ma ničím nezaujala, okrem svojich krásnych očí... Šesťdesiatková, určitá britská klasika, ktorá ma extra NEINTERESOVALA... , „a tým končím tento výlet, po ktorom som si už ani nespomenul, čo som na ňom zažil” ... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Poněkud jiný špionážní film, než na jaké jsme zvyklí. Nejde o akci, zběsile se zde nestřílí, a když se honí auty, tak spíše z hecu mezi kolegy. Zajímavé je, že ten film si drží i druhý plán (a až se mi to trochu rozleží v hlavě, myslím objevím i třetí), což bývá málokdy, většinou se zde jde rovnou na věc a jen se hledá, kdo je čí tajný agent a odkud může přijít hrozba. Na rozdíl třeba od šíleně nudných le-carreovek, zmateně se motajících v kruhu, tady velkou roli na vyznění filmu hraje skoro až snová atmosféra - jako bychom snad ani v Berlíně 60. let nebyli, a jako by ta hrozba novodobého nacismu byla jen zlým snem. Hodně tomu přihrávají i ty filtry, které měly kamery mířící na Sentu Berger, přece jen byla v té době spíš plno, než štíhlá, a taky bylo potřeba jí rozzářit oči a šperky. George Segal hraje svého agenta sice také jako poněkud neposlušného floutka a jeho skvělé bonmoty mne bavily celou první polovinu filmu, aby pak následně přišel na to, že až takový machr vlastně nebude, protože opakuje a zopakoval chyby svého předchozího kolegy. Nehrála mi tam jen jedna věc, totiž, že ho nezabili, ale i ta je uspokojivě vysvětlena. A ten konec mne dostal. Čekal jsem to, ale nečekal jsem to zakončení takto otevřené. "Možná ne všechny. Většinu." Atmosféře a decentnímu pojetí velmi dobře sekunduje kamera, výprava a hudba, jen střih mi občas přišel mírně ukvapený, ale celkově mne film i přes vlastně banálnost historky držel od začátku do konce a rád se na něj podívám znovu. Btw - když si uvědomím to děsivé proroctví, že se neonacisti chtějí infiltrovat do nejvyšších vládních pozic a odtud zase činit Německo silným a sjednocovat Evropu, tak při současném dění v EU mne až mrazí. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 18.3.1972+(obnovená) ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA (dabing ČST): ČST 2 = 13.1.1987+ČESKÁ DVD PREMIÉRA: FILMHOUSE = 22.4.2009, réžia českého znenia (ÚPF Praha) = IRENA SKRUŽNÁ - Segala dabuje EDUARD CUPÁK, Bergerovú dabuje MILENA DVORSKÁ - Na DVD od Filmhouse bohužiaľ predabované a čo je ešte horšie, tak v oreze 4:3. (16.9.2009) ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Strašák neonacismu je přecijen vážnější téma než pošahanej miliardář s prstem na jaderným čudlíku nebo zloduch typu Fantomase. Takže o zábavu je tu dost nouze. Ale co je špatně, že je tu nouze i o všechno ostatní - napětí, akce, spád. Pouhá přítomnost sympatického George Segala a charismatického Maxe von Sydow plus dva tři dobré dialogy nestačí. A nakonec, Berlín je pro podobný typ filmu dost o hovně fotogenická destinace. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Jako kluk jsem měl možnost vidět ve vysílání tehdejší ČST. Film ve mě tenkrát zanechal velice dobrý dojem. Prostě jeden z nemnoha filmů na které se nezapomíná. Nyní musím bohužel hodnocení snížit. To, co se mi zdálo tenkrát strašně napínavé mě nyní připadalo nechtěně komické. V šedesátých letech hodně aktuální a slibný námět špionážního příběhu odhalování nacistických válečních zločinců a jejich současných přisluhovačů bohužel zabíjí nedostatek napětí v místech, kde by mělo být. Strhující a šokujícího finále, které se vyloženě po celou dobu stopáže nabízí, se bohužel nedostaví. Ale i tak velice slušný špionážní thriller. ()

Foma 

všechny recenze uživatele

70%. Docela zábavný. Vtipný využívání filtrů u "tématických" záběrů, jaký už dneska nikdo nepoužije - např. "zamilovaný" záběry na, mimochodem velice krásnou, Sentu Berger. Segal na mě nefunguje tolik jako jiný hollywoodští chlapáci, i když ženy, zdá se, ho mají rády, Guiness je nádherně slizoučkej a von Sydow spolehlivej jako vždy. Takovej trochu jinej špionážní film, ne moc akční, nicméně koukalo se na něj hezky. ()

Cafú 

všechny recenze uživatele

Plytký nudný příběh, který obsahuje spoustu zbytečných scén a nelogické psychologie postav. Mohl to být špionážní film jako víno. Spíš to na mě ale působí tak, že se snímek natočil jen proto, že filmařům zbyly kostýmy a peníze z jiného filmu. Tedy zřejmě režisérův pes přes noc splácal scénář a šlo se natáčet. Jenom psychopat Max von Sydow a krásná Senta Berger stojí za hvězdičku. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Špionážní historie z poválečného Berlína strašící britské diváky politickou orientací pracovnic v německém školství. Bohužel bezvýchodný konec filmu je jasný od čtyřicáté minuty (ale nikoliv pro hlavního hrdinu) a nedostanete se k němu zrovna závratnou rychlostí. Spíš než o akční film jde o "realistickou" pocitovku špióna - pěšáka mezi dvěma centrálami. Nevím ale, zda lze natočit thrillerovou bulvární představu spisovatele o tvrdé práci špiónů, jako by šlo o skutečnost. Pinter jako tvůrce scénáře-přepisu knihy se o to alespoň pokusil. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

George Segal vo svojich asi najlepších rokoch sa ako špión snaží infiltrovať do neonacistickej organizácie. Samotný námet i spracovanie viac než ujdú, ale príbeh sa trochu točí v kruhu. Niekedy zbytočne dlhé zábery a chýba tomu aj lepšie zavŕšenie. Film vyzdvihuje zaujímavé obsadenie, hlavne skvelý von Sydowa v roli vypočúvajúceho záporáka. Zaujala ma aj úvodná scéna na veľkom berlínskom olympijskom štadióne. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Tohle pro me bylo kouzelne dobrodruzstvi, studena valka v oblasti Berlina, post-nazi organizace, spion prebira pripad, kde zarvali dva jeho predchudci, ma to dobrou atmosferu, sympatickeho, dobre zahraneho a velmi vtipneho hrdinu se sptekou Bonda, kteremu sefuji panove v burinkach s kufriky plnymi tajnych dokumentu :) Tvurci vytvorili supr zloducha, perfektne funguje chemie mezi hlavnim hrdinou a zenskym protipolem, umocneno muzikou Johna Barryho, imho i velmi velmi povedeny konec... ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Kriminální zápletka i milostná linie vyznívají absolutně do ztracena a nezachrání to ani filmové hvězdy své doby. Nejzajímavějším atributem snímku tak zůstává jeho název. ()

Reklama

Reklama