Reklama

Reklama

The Scapegoat

Trailer

Obsahy(1)

Anglický učitel francouzštiny John Barratt (Alec Guinness) tráví svou dovolenou ve Francii. Osamělý starý mládenec žije nepříliš vzrušujícím životem a frustruje ho marnost a prázdnota vlastního života. Tehdy zasáhne neuvěřitelná náhoda a John se proti své vůli ocitá v situaci, o které tolik snil, ale která najednou s sebou přináší zodpovědnost za osudy několika nešťastných lidí. (ilclassico)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Záhadný příběh podle knihy Daphne Du Maurier: Nevyzpytatelná náhoda svede jednoho večera dohromady dva muže, kteří jsou si podobní jako vejce vejci. První z nich je hlava zámožné rodiny, druhý je sám jako kůl v plotě a zatím netuší, že život toho prvního brzy nedobrovolně převezme. Byla chyba podívat se před filmem na dobový trailer, protože se ukázalo, že je silně zavádějící. S velikou pompou ukazuje záběry Aleca Guinnesse v obou rolích a budí nesprávný dojem, že se děj bude točit vesměs kolem jejich interakce. Ve skutečnosti první, záhadnější Guinness záhy nadlouho zmizí a o tom, co byl zač, se dozvídáme převážně z jednání jeho rodiny a personálu s druhým Guinnessem, který je za prvního považován. Bette Davis, jen o 6 let starší než Alec, hraje matku toho prvního, zakyslou starou hraběnku s jedním pikantním tajemstvím. Jako obvykle jde o zajímavou charakterizaci velké herečky, ale expresivní herectví Davisové mi v tomto případě úplně nesedí k jinak střízlivému ladění filmu. Vražedná zápletka, exponovaná v traileru za pomoci dramatické hudby, není dominantní; The Scapegoat je docela poklidné drama o relativitě životních hodnot a výši jejich ceny. Možná, že až budu mít někdy rozjímavější náladu, dám mu druhou šanci. Momentálně to nevidím na víc než 60% ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Snímok podľa knihy Daphne Du Maurier klame telom. Vyzerá to na mysteriózny thriller, možno noir a sprvu sa to tak javí, dej však plynule prejde k dráme o životných hodnotách. Alec Guinness predvádza stabilný výkon. Druhý komentár. ()

Reklama

Galerie (27)

Zajímavosti (2)

  • Film byl natočen podle stejnojmenného románu, který v roce 1957 napsala anglická spisovatelka Daphne Du Maurier a který vyšel také v českém a slovenském překladu. (ilclassico)

Reklama

Reklama