Reklama

Reklama

Situace je zoufalá, nikoliv však vážná

  • USA Situation Hopeless... But Not Serious

Dvěma americkým pilotům se na konci války během leteckého náletu přihodí velká nepříjemnost a jsou nuceni seskočit nad německým městečkem Altheim. Ocitají se uprostřed nepřátelského území, a proto vezmou zavděk úkrytem ve sklepním protileteckém krytu německého vlastence Wilhelma Fricka (Alec Guinness). Záhy se však ukazuje, že pan Frick je vyšinutý podivín a z jeho sklepního úkrytu nebude tak jednoduché uniknout. Frick touží se svými zajatci navázat přátelství, a rozhodne se je držet v mylné představě, že druhou světovou válku vyhrálo nacistické Německo a venku jim hrozí smrtelné nebezpečí. Bláznivá odysea dvou zajatých Kaliforňanů se nakonec protáhne na několik let, během nichž málem přijdou o rozum a zároveň se budou válet smíchy po zemi. Námět černohumorné konverzační komedie vychází z novely známého britského herce Roberta Shawa a ve své první důležité roli se zde představil Robert Redford. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Nach 

všechny recenze uživatele

Komedie, která není tak směšná, aby šla brát za komedii. A drama, které není tak dramatické, jak by mohlo ve výsledku být. Název Situace je zoufalá, nikoliv však vážná tak skvěle vystihuje celý film. Není to zoufalá komedie, ale ani moc vážné drama. Přesto herecké výkony jsou dobré, motivaci postav jsem chápal, stejně jako jejich směřování. Ovšem přišlo mi, že celek není ani tak určen na velká plátna, jako spíše na divadelní prkna. Velice mírný palec nahoru. 60% ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Zoufalé je podání, jakým je snímek vyprávěn. Příběh dvou amerických vojáků, kteří se během války při seskoku z letadla dostanou na nepřátelské území, kde je po chvíli uvězní ve sklepení svého domu vyšinutý a malomyslný nácek Wilhelm (Obi-Wan Kenobi), který by se s nimi chtěl spřátelit a tak jim celou dobu vykládá, že Německo udržuje vítězné pozice a i když válka už skončila, stále je drží v mylné představě, že Německo zvítězilo. Po letech se jim podaří ze sklepa uprchnout a nestačí se divit...Bohužel humor je hodně slabý až trapný a míjí se s účinkem. Dovedl bych si představit, kdyby látku zfilmovali angláni nebo frantíci, mělo by to mnohem lepší šmrnc. Takhle to nezachrání ani mladý ucho Robert Redford, který hraje kapitána Hanka, jehož to byla jedna z prvních filmových rolí. Ještě musím podotknout, že jsem film viděl v českém dabingu, který byl nevýrazný a Jan Šťastný, který daboval Wilhelma mluvil jako dement. To možná taky přispělo k celkovému hodnocení. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

"Lidsky" Limský syndrom. Anglický pan Hulot bedlivě střeží, osobitě a zaujatě dohlíží na své zajaté ovečky, zajeté miláčky Ameriky. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama