Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký agent Sam Boyd (Gene Hackman) působící v Evropě, má delikátní úkol. Od východoněmecké rozvědky má převzít zajatého kolegu a výměnou za něj vrátit zadrženého ruského špiona Pjotra Grušenka (Michail Baryšnikov). Při akci v berlínském metru však zjistí, že obě strany nemají na výměně zájem a spíš se pokoušejí nepohodlné svědky zlikvidovat. Sam a Pjotr tak musí navázat nechtěné spojenectví, aby vyklouzli z na první pohled neprodyšné smyčky.

Film vznikl krátce po pádu železné opony, dějově se však vrací ještě před ní a spíš než ke komedii inklinuje k akčnímu žánru. Zklamání však přinese fanouškům baletního mistra Baryšnikova, ten zde totiž nevytočí jedinou piruetu. (Robbi)

(více)

Recenze (23)

honajz 

všechny recenze uživatele

Gene Hackman i Baryšnikov hrají velmi osvěžujícím způsobem, problém je, že nemají moc co hrát. Film trpí značnou nevyrovnaností tempa - chvilku skoro oddychové scénky, kdy není nutné nějak moc dávat pozor, poté trošičku akce, dvě tři zpomalovací scény - jako kdyby strojvůdce rychlíku místo jízdy chvilku šlapal plyn a chvilku brzdu, podle momentální nálady. Neříkám, že střídání oddechových a akčních scén do filmu nepatří, ale celou dobu to musí mít nějakou soudržnost. Tady se chvilku něco dozvídáme, chvilku s jen tak povídáme, pak režiséra napadne, že by se mohla střihnout veselá vsuvka, takže nakonec člověk neví, jestli kouká na vážně míněný politický špionážní film s prvky humoru, nebo nevážně míněnou komedii. Kdyby jen se povedlo některé motivy dopilovat, víc zapojit diváka a místo zajímavých úhlů kamery přemýšlet nad vyzněním celé scény. Kdybychom se třeba i o postavách víc dozvěděli. A kdyby se kromě turisticky jistě atraktivních míst i využila genia loci navštívených míst. Kdyby, no, ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Hodně obstarožní a lehce naivní špionská záležitost která určitě neurazí, ale trochu jí sráží nedostatek akce a souhlasím, že ten konec je poněkud ustřižený jako by bylo v plánu pokračování na které však nedošlo. Každopádně Hackman je držák a i tady mi byl sympatický a do slabého průměru to nakonec vytáhne.50% ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

V podstatě se jedná o jeden z prvních špionážních filmů z období tzv. studené války natočených po pádu železné opony, kde se již příběh nestaví na jednu stranu tajné služby, ale naopak pro hrdiny příběhu vytváří nepřátele z obou stran barikády. Tedy jak CIA, tak i KGB. Byť je to námětově výzva na pořádnou akci, není tomu tak. Koncepcí se scénář drží zavedených praktiky 70. a 80.let, což znamená, že se jedná spíše o ryzí dramatický thriller. Gene Hackman je v této roli jako doma, takže jeho excelentní výkon nijak nepřekvapí. I děj je solidní, plynulý a patřičně atmosferický. Výborné scény v metru v Berlíně a na Eiffelově věži dělají tomuto žánru čest a jedná se o to nejlepší, co je ve snímku k vidění. Co se týče právě té dramatizace, byli natočeny daleko lepší snímky, ale i tento si zaslouží svoji pozornost. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Hackman a Baryšnikov jsou docela zábavná dvojka, což mě překvapilo. Hackmana znám spíš z vážnejších rolí a u baleťáka Baryšnikova jsem vůbec nevěděl, co mam od něho čekat. Oba herci si podle mě zasloužej pochvalu. Problém je v tom, že to je holt jenom jeden z řady tzv. "buddy movies". Tyhle filmy obvykle nedisponujou žádnym úžasnym dějem a jsou založený na rozdílnosti hlavních postav a do toho padne občas nějaká ta hláška. Já si radši vyberu v tomto žánru něco s lepšim a zajímavějšim scénářem (např. Poslední skaut) a nebo něco opravdu vtipnýho (např. Otec a otec). Taky jsem trochu kroutil hlavou nad poněkud stupidníma chybama (celej večer do sebe leju vodku a za 5 minut jsem úplně střízlivej, skočim oblečenej do vody a z vody vylejzám v suchejch hadrech) a moc mě nepotěšil ani konec, kterej mi připadal, jak kdyby byl ustřiženej. 55% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak tady mě čekalo bohužel veliký, převeliký zklámání. Čekal jsem když po někom jde i CIA a KGB současně, že to bude napínavá adrenalinovka, která by svým tempem mohla klidně závodit na okruhu F1. Protože je jasný že když po vás jdou tyhle nechvalně proslulý tři písmena a ještě ve dvojitým vydání, tak je přece jasný, že na luštění křížovek moc časo nezbývá. Nevadilo mě, kdyby mě očekávání nebylo naplněno a místo toho byhc dostal jinou formu vyprávění, ale ať už tak či onak, je prostě blbý když film působí zkratkovitě a někdo se totálně vzpírá myšlení absoloventa zvláštní školy. To pak podraží úplně všechno a jediný co zbývá jsou herecké výkony, ale tady nebylo ani moc co hrát. Z hlavních hrdinů jsme necítil, že na to v jakých byly sračkách nějaký výrazny emoce, prostě věděli že rejža zařve "stop" a oni půjdou na kafe. Vrcholem všeho byl konec, to je jako kdyby rejžova manželka zavolala, kdepak se Nicholasi flakáš už si měl bejt dávno doma. Takhle odbytej konec už dlouho nepamatuju. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • Film se pracovně jmenoval Dinosauři. (Terva)
  • Hrdinovia vo filme pijú vodku "Starka". Jedná sa o žitný nápoj zrejúci v dubovo-lipovo-jablčných sudoch, pôvodom z Poľska a Litvy. (ČSFD)

Reklama

Reklama