Reklama

Reklama

Sjezdař

  • USA Downhill Racer
Trailer

Sláva může být pomíjivá, cíl na dosah iluzí, zlámané kosti skutečností... Když přijde americký lyžařský tým o jednoho ze závodníků kvůli zranění, je pro světový pohár v Alpách vybrán jako náhradník David Chappellet (R. Redford) – slibný, ale samolibý a solitérní mladík z malého města v Coloradu. Ten se brzy po svém příjezdu dostává do konfliktu s rázným trenérem mužstva Eugenem Clairem (G. Hackman), který arogantnímu nováčkovi nehodlá nijak vycházet vstříc. I přes nepřízeň okolností ale Chappellet dosahuje nečekaně dobrých výsledků a jedině pád v závodě v Kitzbühelu zkazí senzaci, kterou mohl vytvořit. Nezbyde mu než přehodnotit svůj dosavadní přístup a začít hledat chyby jinde než u ostatních. Poté jeho hvězda pomalu stoupá a má před sebou olympijské hry, na nichž hodlá vydobýt absolutní triumf... V režijním debutu Michaela Ritchieho natočeném podle předlohy Oakleye Halla se na jedné straně prolíná intenzivní atmosféra závodů sjezdového lyžování s intimním životním dramatem arogantního a osamělého sportovce toužícího po vítězství a uznání na straně druhé. Film se ve své době dočkal pozitivního přijetí – kritika o něm mluvila jako o výtečném sportovním snímku a vyzdvihovala výkony Gena Hackmana a Roberta Redforda. Ten v roce 1971 získal Cenu britské akademie BAFTA za trojici snímků Butch Cassidy a Sundance Kid, Willie Boy a také právě Sjezdař. (Česká televize)

(více)

Recenze (60)

Lima 

všechny recenze uživatele

´Bosé nohy v parku´ lehce naťukly jeho hvězdný rozjezd, Sundance Kid ho katapultoval na herecký Olymp a mezitím si můj oblíbenec Redford střihl tuhle ničím zajímavou, nevzrušivě natočenou storku o arogantovi, který ke štěstí přišel. K jeho postavě nemáme šanci si vybudovat nějaký kladný vztah, protože svůj příběh začíná jako namyšlený cápek a končí stejně, po nějakém prozření ani známky. Navíc to není ani moc dobře zrežírováno, o zkratkovitém vyprávění ani nemluvě. V závěru se přitom nabízela nechtěná paralela na nedávný nečekaný olympijský triumf Ledecké ve sjezdu (tady v postavě německého sjedaře), ale ani tady tvůrci srabácky nevyjeli za zajetých očekávatelných kolejí. Zajímavé to bylo snad jen kvůli srovnání a ujištění, jak obrovský technologický a kvalitativní skok od té doby zimní sport, potažmo sjezdování, udělalo. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Kdo by byl řekl, že ze sjezdů se dá udělat napínavý drama. Určitě bych ale uvítal, když by bylo víc sjezdů a s nimi spojených pádů a nehod, než různých vztahových zákrut. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Kitzbühel, Wengen. Vždy mě zajímalo jak se asi cítí sjezdař, když poprvé v kariéře stojí na startu těchto legend a musí v sobě najít sílu se odrazit a spustit se dolů ze svahu, na kterém ho spíše než cíl čeká zmrzačení. A Ritchie tyto pocity předkládá na zlatém podnose. Vsadil vše na "niterní" atmosféru (pokud patříte k těm, na které silně zapůsobila scéna s pohledem do očí šelmy v Collateral, tak víte co tím myslím). Což u sportovního filmu může vypadat podivně, ale funguje to. A to tak, že hodně. Na druhou stranu je to díky tomu silně nedivácké, čemuž napomáhá i fakt, že zde zcela absentují žánrová klišé a Redford hraje (výborně, nutno podotknout) možná vůbec nejnesympatičtější postavu své kariéry. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Společně s PRIME CUT jeden z nejlepších režijních kousků Michaela Ritchieho. Technika a styl. Redford tu hraje výbornou postavu arogantního sjezdaře. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Vezmeš mého nejlepšího sjezdaře a necháš ho narazit do kamenné zdi." Tak už to bývá, když se na sjezdařskou trať vydají dva jezdci najednou a do cesty se jim postaví viadukt. Musím se přiznat, že mě hrozně bavilo sledovat sjezdové lyžování v plenkách. Tedy rozevlátý styl a hrbolaté tratě lemované skvělými bezpečnostními prvky - skálami a stromy. To však bylo vše, co mě zaujalo, protože film je to převážně mlčenlivý, závody byly natočené poměrně nepřehledně, otázky novinářů mi připadaly dementní (a vesměs nezodpovězené) a kdyby Dave jednou famózně nevytroubil plkající paní Stahlovou, tak bych se snad ani ničemu nezasmál. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Netušil jsem, že by sportovní film mohl být takhle napínavý a svižný a dokázal by se vyhnout většině žánrových klišé. Při autentických sjezdařských záběrech jsem měl pocit, jako bych ten kopec sjížděl já sám. Film jinak nabízí sice nekomplikovaný, avšak zajímavý příběh, který v sobě nese světlé i stinné stránky života sportovce. Navzdory tomu všemu jsou nejsilnějším článkem filmu výborné herecké výkony Roberta Redforda v roli arogantního egoistického lyžaře a Gene Hackmana v úloze mírně cholerického autoritativního trenéra. 80%. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak na počest osmdesátého ročníku závodu na legendární sjezdovce Streif, který proběhl minulý víkend, jsem si doplnil tenhle film o jehož existenci jsem neměl ani potuchy. Takže tímto děkuji komentátorovi přímého přenosu v České televizi, že se o něm zmínil, tak jsem nelenil a hned jsem se po něm podíval a našel ho na ulož to i s Českými titulky. Rozhodně se jedná o zajímavý pohled do dob lyžařského pravěku úplně ne, ale přeci jenom do časů, kdy neexistovaly žádné protektory páteře, žádné super záchytné sítě podél trati a podobné vychytávky. Jezdilo se za každého počasí. Mlha nebo čerstvý sníh na trati? Žádný problém. Takže když to vezmu optikou dnešní doby, tak je to vlastně relativně bezpečný sport. I když i dnes dochází k vážným zraněním i smrťákům, ale už ne v takové míře. Jinak až na ty zmíněné bezpečnostní prvky se zase tolik nezměnilo. Sjezdový postoj je pořád sjezdový postoj a pořád je to adrenalin pro pár šílenců. Filmu jako takovému by prospělo míň keců a víc závodění, protože postavy mě moc nechytly, ale je to zajímavý relikt dávných časů. To rozhodně.65% ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Fajn film, ale cele to islo akosi na pol plynu. Co ma najviac prekvapilo pri Redfordovi s Hackmanom. Zaverecne zdramatizovanie vsak bolo vynikajuce 6/10 ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Teda na rok 1969 by som nečakal také pov zábery počas zjazdu. Neviem s akou kamerou to robili. Inak od filmu s Geneom Hackmanom a Robertom Redfordom by som čakal viac. popravde vás bavia iba zjazdy a všetko ostatné je nuda. Neviete ani veľmi sympatizovať s hlavnou postavou, ktorá je sukničkár a namyslený športovec s veľkým egom. Vo filme sa mi ešte páčila jazda na parádnom žltom porsche. Táto snímka je proste zle napísaná, nedala vyniknúť ani Hackmanovi ani Redfordovi. Príliš dlhá stopáž film ešte viac podhodnocuje. Hudba žiadna, teda pokiaľ si neodmyslíme dramatické tóny. Neviem. Tento film asi najviac zabaví samotných zjazdárov či už profesionálov, alebo amatérov lyžovania. Očakával som viac. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Robert Redford ako pragmatický lyžiar a arogantný necita. Film má jedno pozitívum a síce, že bolo celkom zaujímavé sledovať tento šport v samotných zárodkoch, kedy pády a s nimi v lepšom prípade spojené len zlomeniny, boli na dennom poriadku. Ono v každom športe sa zo začiatku na bezpečnosť moc ohľadov nebralo a ani zjazd nebol výnimkou. Samotné športové zápolenie ma dokázalo celkom strhnúť, nejaké napätie tu bolo, ale to je asi tak všetko. Zvyšok filmu je založený na šedivých dialógoch, všeobecnej nude a slimačom tempe. 55/100 ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch zdařilých sportovních filmů (ač nejsem jejich fanda). Michael Ritchie sice není John Frankenheimer, ale v jiném komentáři objevující se srovnání s Grand Prix vůbec nevnímám jako nepatřičné, i zde ty sportovní závody v 60. letech zabírá působivá dynamická kamera a celé to slušně funguje i mimo akci na dráze v lince zákulisní či přímo intimní (tedy u hlavního lyžaře Chappelleta). Sám bych se jako divák nebránil ani dalšímu pokračování příběhu poté, co se tomu sebevědomému egoistovi postupně podařilo dosáhnout, to co chtěl. Nějak jsem povědomě očekával ještě více vrcholící drama, spor mezi Chappelletem a jeho trénerem v odlišném pohledu a přístupu k sportu (zda soutěžit jenom za sebe a pro své vítězství, nebo zda to má i hlubší význam pro celý tým, kdežto především tým má zasluhu na vítězství) šlo klidně rozvíjet s dobře postavenými charaktery dál... a oni mi s tím tvůrci sekli najednou u čiročirého happyendu, který vše potenciálně zajímavé uhledil a ukončil. Hmm, škoda, film me povětšinou dost bavil, pomalé tempo nevadilo, Redford v hlavní roli zajímavý, jeho dobře zvolena dívčí partnerka dodávala snímku i trocha půvabu a Gene Hackman ani na menším prostoru opět nešetřil svým charismatem. Jen celé to pro mne skončilo jaksi náhle. 70% ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Sportovní dramata neí můj koníček, ale někdy to prostě člověk musí risknout. A tady se zadařilo. Dobrý scénář a herci slušní. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Přes všechny připomínky, které mám (a lehce bublám), zejména k poměrně dost nešťastnému střihu, budiž omluvou tvůrcům, že se jednalo o jejich startovní čáru, hodnotím tento snímek kladně a shovívavě. Jde tu totiž o mé slabosti, předně hory-sníh-lyže a pak Robert Redford a Gene Hackman v hlavních rolích.. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Výjimečně tu procentuální hodnocení odpovídá kvalitám filmu. Ten film není ničím výjimečný, příběh je banální, ale je to dobře natočený. Nemá to žádný výrazný vady na kráse. Redford i Hackman byli oba dobří. Takže 7/10 naprosto zaslouženě. Jo, a mám slabost pro Ritchieho. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Kdyby tam nehrál Robert Redford a Gene Hackman tak bych dala dvě, chvílemi mě to nudilo, chvílemi bavilo. ()

Thewho18 

všechny recenze uživatele

Klasická, poctivá redfordovina, s kvalitním, realistickým zpracováním světa sjezdového lyžování ( nechybí Wengen ani Hahnenkamm), v dobách kdy byly lyže z dubu a vyhrávalo se především pro slávu a přízeň sličných, vypočítavých slečinek, které jezdí v žlutém sportáčku:) Povedených filmů ze světa sportu je jako šafránu a proto musím dát za 5. Zdejší neznalost sjezdaře pravděpodobně vysvětluje fakt, že v dobách vzniku tohoto snímku, neshledali naši cenzoři TV zábavy příliš výchovným pouštět do vysílání namachrované američany, kteří vyhrávají olympiádu levou zadní a přitom mají styl, který by jim mohl závidět i samotný Kája Gott:) ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrné drama z atraktivního sportovního prostředí, které se u nás v kinech nepromítalo. Ještě že byla možnost sledovat filmy z vysílání rakouské televize. Redfordovi role lyžaře sedne. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru jen lehce nadprůměrný film ze sportovního prostředí jak jinak, než inspirovaný skutečnou událostí. Chybělo především více dramatických momentů, ten nejvýraznější v závěru byl nahlodán nevěrohodností situace a vyzněl trochu amatérsky. Sjezd z pohledu lyžaře byl rozhodně nevšední zážitek a jedna z nejlepších scén filmu. Vynikající herecké představení egoistického Roberta Redforda, ale ještě více se mi líbil Gene Hackman v roli trenéra, který musí zvládnout americký lyžařský tým plný individualit, z nich každý chce uspět. Věta „Nikdo nepojede, dokud já neřeknu“ jeho postavu vystihovala dokonale. Musím též souhlasit se zde již jinými zmíněnou myšlenkou, že tehdy (nejen) lyžování připomínalo sport více než dnes a bylo to ještě takové zdravé a romantické soupeření. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nic vynimocne od Michaela Ritchieho, pribeh je vyslovene banalny. Ma to vyborne dialogy, slusneho CervenehoForda a snehova nadhera potesi vzdy. Michael Ritchie /Pulnocni Podraz, Prime Cut/ zacal slusne, uz bolo vidno, ze rezisersky na to ma : 69 % ()

Související novinky

Hugh Jackman a skoky na lyžích

Hugh Jackman a skoky na lyžích

21.01.2015

Sportovních filmů nikdy nebyl nedostatek, jen málo z nich se ale věnuje zimním sportům. Hokejový zázrak, Kokosy na sněhu nebo Sjezdař s Robertem Redfordem teď ale nafasují dalšího celovečerního… (více)

Reklama

Reklama