Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Četař americké armády, který se účastnil 1. sv. války, vede jednotku odstřelovačů ve stejné divizi, jako kdysi před lety sám sloužil. Jednotka se účastní bojů v severní části Afriky, která spadá pod vichistickou vládu ve Francii, vylodění na Sicílii a v Itálii, vylodění v Normandii na pláži Omaha a dostává se až do obsazení Německa. Během těchto dobrodružství se jednotka dostane do několika konfliktů s civilním obyvatelstvem - jako například s těhotnou Francouzskou, která se chystá rodit či do přestřelky v sanatoriu pro mentálně postižené. Paralelně s tím četeř vede malou osobní válku s vojínem Griffem, který veřejně projevuje své pacifistické smýšlení. Griffs nakonec ve stínu nepopsatelné hrůzy osvobozeného koncentračního tábora uzná, že někdy je třeba vzít do ruky zbraň

INFO O ROZŠÍŘENÉ VERZI: Jeden z nejproslulejších válečných filmů se téměř po čtvrtstoletí od své premiéry dočkal zásluhou filmového kritika a dokumentaristy Richarda Schickela nejlepšího možného zkompletování. Navzdory faktu, že na 113 minut zkrácený původní materiál čítal více než dvojnásobnou metráž, je velmi pravděpodobné, že verze, kterou Schickel zrestauroval za pomoci poznámek režiséra Samuela Fullera a kompletního scénáře, svými 160 minutami v podstatě odpovídá režisérově představě. Seržant První pěchotní divize (odtud název - označení na rukávu uniformy), ztělesněný Lee Marvinem, a čtyři jemu svěření mladíci procházejí v epizodicky vystavěném příběhu přes severní Afriku, Sicílii, pláž Omaha, Německo až do Československa. Navzdory geografickému rozmáchnutí, odkazujícímu až k epickému velkofilmu, redukuje Fuller druhou světovou válku pouze na pět jedinců. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Mark Hamill jako bezkonkurenční odstřelovač poprvé mine a uvědomí si, že už dále nemůže zabíjet. Smutně chodí a do toho hláškuje Lee Marvin. Deset minut na to palba a záběr jednoho a toho samýho výbuchu pořád dokola, načež se začnou nepříteli řezat uši. A to je teprve začátek. Když vzápětí začne Marvina v německým špitále líbat doktor, víte, že je to tam. Ó sole mio! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak už vím na který film se dívali tvůrci Bratrstva než stvořili svůj jedinečný miniseriál. Film má jedinou nevýhodu, chce obsáhnout všechno podstatné ze druhé světové války, samozřejmě z pohledu amíků. Jenže bohužel to se do necelých dvou hodin ( viděl jsem zkrácenou verzi ) prostě nevejde ani kdyby jsme si všichni udělali uzel na penisu. Navíc film předpokládá alespoň základní divácké znalosti amerického tažení ve druhé světové válce. Jinak samozřejmě film jde o kvalitní, příběh nebo spíše jednotlivé epizody, kluků z velké červené jedničky nepostrádají napětí ani chlapácké hlášky ani protiválečný posleství, ale v době kdy máme k dispozici "bratrstvo neohrožených" ...... znáte to, silnější film mrdá. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Od tohoto filmu jsem čekal trochu více, ale celkově patří mezi válečnými filmy mezi takový soldiní průměr. Mark Hamill pro změnu jednou nehraje Luka Skywalkera. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě, že právě tenhle film tu má tak málo procent. Přitom nápad je jasnej a stáří se na něm vůbec nepoznamenalo. Dobře skloubí jak negativní antiválečný myšlenky, tak ryzí válečnou atmosféru a pořád se něco děje. Vždyť to je o rotě, která si prošla celou válku. Celou válku! To znamená, že film se odehrává v Africe, Sicílii, Anglii, Ardenách, Německu...dokonce je tam i znázorněný Den D. Tak komplexní válečný film jsem opravdu ještě neviděl, shrnutý do jednoho dvouhodinového příběhu. A popravdě mě to nudit skutečně nedokázalo. Nechápu, kde zdejší uživatelé vzali, že je to nuda. Proto doufám, že si ostatní z nich nevezmou příklad a podívají se na tento parádní kousek, který se kdesi zapomněl, ale přitom se bude řadit mezi jedny z těch lepších, pokud ne i nejlepších tehdejší doby. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $7,206,220Tržby Celosvetovo $-║ Veľká červená jednotka a jej 5statočných šťastlivcov a ich strastiplná púť frontou 2.svetovej vojny od Severnej Afriky, cez Normandiu až po Československo, veľmi pútavý film, tiež fajn akcia, nechýba dramatickosť a surovosť. /80%/ ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Stejně jako vyprávění veteránů i Fullerovo pojednání o jeho anabázi druhou světovou postrádá jakoukoli dramaturgickou výstavbu či gradaci. Jeden výjev střídá druhý v epizodickém vyprávění bez příběhu či vývoje postav. Spíše než válečný film představuje "Velká červená jednička" fikčně přibarvený memoár vyvolávající respekt k autorovi nikoli pro jeho tvůrčí schopnosti, ale kvůli jeho vojenskému působení. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Krásně cynický, černohumorný a jen tak mimochodem taky náramně napínavý válečný snímek. Lee Marvin byl řezník!! ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je mi od základu nesympatický. Problém je, že se snaží tvářit kdovíjak není autentický a neokázalý, jenže ve skutečnosti je poměrně hloupý. Jednotlivé válečné epizodky jsou ve stylu Němci jsou největší pitomci na světě, něco jako návaznost tu prakticky není a že by se postavy vyvíjely? Kdo byl jaký na začátku, je takový na konci. A pak ta scéna s "pastí", to bylo tak debilní, že snad ani sovětský válečný film takové neměl. Hlavně že si jí vypůjčil Ayer do Fury a zabil tím nijak vynikající, ale aspoň koukatelný film. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Pro mě Velká červená jednička patří k těm působivým válečným filmům. Po filmové stránce je sice takový... nejspíš musím říct naivní a zastaralý, respektive je prostě zřejmé, že Sam Fuller ještě patří k tomu starému Hollywoodu a mezi kinematografií začátku osmdesátých let takhle vedený film působí prostě jako zjevení z dob minulých. Při sledování jsem si vzpomněla na italský film Velká válka, který je z roku 59, a tam někam bych Jedničku asi pocitově zařadila. Navíc rámuje a proplétá vyprávění humorem, i tak ale dokáže stavět z velmi silných surových obrazů a autenticky dýchajících detailů. Oproti jednoduchému voice-overu mluví velmi důrazně mimoslovně a to ve mě vyvolává divácký zážitek takového kalibru, že jsou všechny ostatní nedostatky nebo námitky s gustem zameteny pod koberec. Navíc bych řekla, že to bude moje nejoblíbenější role Leeho Marvina, i když mám v jeho filmografii zatím ještě mezery. A stejně mi přijde šílené, že on i režisér tady pro kamery inscenují, čím si reálně prošli. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

K restarurované verzi. Není o nic lepší než ta krátká, „zmasakrovaná“, možná spíš naopak. Přidané scény tvoří většinu poslední hodiny delší verze, rozhodně se nevyrovnají scénám původní verze a vzhledem k epizodické struktuře – celek je v podstatě „pouze“ prostou sumou jednotlivých scén, postavy jsou konstatní – film celkem zbytečně protahují. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Vynikající a nedoceněný válečný film. Jedná se o víceméně povídkové vyprávění o jedné jednotce US Army. Všichni hrají příjemně civilně, hlavně seržant Lee Marvina je úplně jako skutečný. Film sice vypráví o (téměř) nepřemožitené jednotce, ale po všech stránkách opravdově. Sám režisér Samuel Fuller bojoval ve válce. Patos, sentiment, nebo patriotismus se zde rovněž neobjeví. Realistický válečný film, který má na víc. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Rekonštruovaná verzia, dlhšia o cca 45 minút oproti donedávna uvádzanej 112 minútovej, obohatila vojnový epos o putovaní nezničiteľnej (!) americkej vojnovej jednotky zo severu Afriky do Nemecka o zopár epizodických príbehov najmä v záverečnej hodine filmu. Film sa stal ešte drsnejším, ale nudné chvíle skrátenej verzie to nijako neovplyvnilo. Film nevypovedá len o utrpení, ale i o radostiach, o humore a sexuálnom apetíte, ktoré si bolo nutné uchovať, pretože vo vedomí vojakov sa iste objavili myšlienky možného blízkeho konca. Scenár filmu opisuje konkrétne miesta bitiek, doslova historicky kopíruje postup fontu, v čom sa čiastočne líši od vojnových filmov pracujúcich s úplne vymysleným scenárom, no zároveň ukazuje, že aj počas vojny, kde sa situácie temer nepretržite opakovali, musela byť napriek neustálemu stresu a napätiu, niekedy poriadna nuda. Kríž s dreveným Kristom, miesto sĺz roniaci krv je symbolicky zasadený na začiatok i koniec filmu. 70% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Původní verzi Velké červené jedničky, kterou jsem kdysi několikrát viděl v televizi, jsem si pamatoval jako poměrně dobrý, ovšem místy dost nudný a nesmrtelností pětice hlavních hrdinů tak nějak přehnaný film. Jak může být o čtyřicet minut delší sestřih lepší? Nečekaně snadno. Možná to tehdy bylo televizním oříznutým obrazem, dabingem a mým věkem, ale určitě nejen tím. Ve velké červené jedničce toho totiž tolik chybělo! Na DVD je film rázem mnohem lidštější, emotivnější a působivější... Řada scén, které do něj přibyly, je doslova nezapomenutelných, válečné peklo ukazují místy jako pořádně absurdní, ale rozhodně ne ničím odlehčený zážitek, a když člověk vidí neustále padat k zemi ty většinou bezejmenné vojáky, najednou se už ústřední postavy nezdají tak neprůstřelné. Obzvlášť závěrečná hodina pak patří k tomu nejlepšímu, co kdy v (proti)válečných filmech vzniklo Jediný kaz na kráse - Němci mluví anglicky. Ale i tak čtyři a půl. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Momentálne nanovo zreštaurovaný a o 40 min. doplnený vojnový film o jednotke, ktorá sa postupne prebojuje cez severnú Afriku,Sicíliu, vylodí na pláži Omaha, vybojuje územie v Belgicku a znova ho stratí a svoju misiu končia v Československu. Na svoju dobu dosť kvalitný vojnový film s kvalitným hereckým výkonom Lee Marvina.Minúty naviac na dramatičnosti nepridali,ale ani mi nevadili.Nejako mi to zbehlo,nudným by som ho nenazval.70%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Spíš slabší válečný film, ale má i mnoho světlých okamžiků, proto je mé hodnocení tak vysoké. Zaujal mne hned samotný začátek, kdy máme možnost nahlédnout do okamžiku posledních hodin 1. světové války. Velice dobrá scéna je, když se hlavní hrdina vrací na místo, kde prožil právě onen konec "Velké války" a v podstatě se nic nezměnilo. Jen zákopy jsou pryč, rozbahněná půda je suchá, ovšem všude je cítit "zápach" ještě horší války...Evropa je opět v plamenech...Hrdina také prožívá závěr první a druhé války prakticky stejně...Klidně bych se na to podíval víckrát... ()

Reklama

Reklama