Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oscarový snímek Malá Miss Sunshine je černá komedie o jedné dysfunkční rodině, která se vydává na soutěž krásy. Sedmiletá Olive Hooverová je nadšená, když zjistí, že dostala příležitost zúčastnit se jako soutěžící prestižního klání Malá Miss Sunshine v Kalifornii. Hooverovi však žijí v Novém Mexiku a peněz nemají zrovna nazbyt. Takže jediný způsob, jak Olive její sen splnit, je naskládat celou rodinu do dodávky a vyrazit na cestu společně. Posádku zchátralého Volkswagenu tvoří kromě Olive její nezaměstnaný otec Richard, přepracovaná matka Sheryl, vzteklý dospívající bratr Dwayne, který je velkým obdivovatelem Nietzscheho, strýček Frank se sebevražednými sklony a vulgární dědeček Edwin. Cesta je dlouhá, prostoru v dodávce málo a všichni členové rodiny si brzy začnou lézt na nervy. Když starý autobus po chvíli vypoví službu, Hooverovic musejí začít bojovat nejen mezi sebou, ale i s časem, aby na Oliviinu velkou premiéru nedorazili s křížkem po funuse. (HBO GO)

(více)

Recenze (895)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Pompézní záležitost. S touhle rodinkou bych z fleku nastoupil do toho jejich žlutýho vehyklu a jel třeba až do hajzlu a zpátky. Něco mi říká, že s tím dědou bych si skvěle rozuměl. Vlastně s každým z nich, protože co člen rodiny, to lidská perla. Asi po patnácti letech jsem viděl další soutěž Miss a propadnul jsem v nadšení, hlavně ze závěrečné volné disciplíny té malá holčiny - no úlet jak když šoustá tygr s opicí. Já tý malý holčině fandil víc než našim hokejistům na mistráku. Mimochodem pěkně satirickej zářez na adresu všech tech sraček , které se nazývají Miss. Jo a jedna scéna mě tam fakt dojala, jak tam sedí bráška a už nechce dal ject a nikdo ho nemůže přesvědčit a pak k němu přicupitá jeho malinka sestřička a za 10 sekund ho přesvědčí, to bylo fakt hezký, ale především mi Malá Miss Sunshine zaměstnala držku smíchem na hodně dlouho dobu. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Jednou za pár let se stane, že nějaký nenápadný filmík zcela nečekaně narazí na "zlatou žílu" v podobě velkého diváckého zájmu a příznivého kritického ohlasu, ale přitom šuškanda a aureola "báječné komedie" vzniklá kolem něj daleko převyšuje jeho skutečnou hodnotu. Příkladem z poslední doby budiž třeba taková ´Moje tlustá řecká svatba´a právě nyní Malá Miss Sunshine - nejpřeceňovanější komedie posledních let. Příjemně pronuděných 97 minut, se zcela banálním humorem, s několika do očí bijícími konstrukty (poněkud opožděný objev barvoslepectví) a s jednou z nejNEpochopitelnějších oscarových nominací pro Alana Arkina coby párkrát hláškujícího dědy. Vyhypeovaná záležitost, která se do budoucna klasikou zcela určitě nestane. Taneček roztomilé Abigail Breslin to nezachrání..... ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Co na tom, že je to příběh lehce přitažený za vlasy a dovedený do absurdit, když se na to tak pěkné dívá a skvěle baví? ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Hooverovic rodinka je jednou z těch nadprůměrně atypických. Táta Richard vtlouká lidem do hlav, kterak si nepřipouštět něco jako prohru, což sám činí. Obtloustlá obrýlená dcerka Olive touží po titulu královny krásy. Synek Dwayne, velký obdivovatel Nietzscheho, již devět měsíců nepromluvil, chce být pilotem stíhaček. Děda Edwin šňupe heroin a se zálibou si prohlíží časopisy s tvrdým pornem. Sebevražedně smýšlející strejda Frank je prvním největším odborníkem na Marcela Prousta. A máma Sheryl? Ta „jenom“ tajně kouří. Cesta této povedené šestice napříč Amerikou bude spíše sladká, i když místy hořká, ne všichni se dočkají jejího konce, ale všichni projdou jistou proměnou. Nenápadité motto „každá rodina by měla vždycky držet pohromadě“ je nám servírováno velmi nápaditým způsobem. Příhody, které naše hrdiny (naše úmyslně nepíšu v uvozovkách, protože ke konci je skutečně budete brát jako své příbuzné) potkávají, těžko dopředu odhadnete. Nečekaný konec rozhodně není plný patosu a pokud je ve filmu nějaké moralizování, pak zabalené jako vtipný dáreček. Malá Miss Sunshine svět nezmění, ale nesmírně potěší. 90% Zajímavé komentáře: Marius, Le_Chuck, castor, carly, pabelito ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Nudné, málo vtipné a bez zapamätateľných scén? Užívatelia, ktorí toto napísali, si zrejme pomýlili profil filmu a omylom sem dali komentár k nejakej českej komédii z poslednej doby ;-). Ja som si túto pohodovku vychutnal tak veľmi, že som uvažoval aj o 5*. Ale je pravda, že Bokovka alebo Americká krása to naozaj nie je, preto "iba" 4*. Z celého filmu sa mi najviac páčil Greg Kinnear. Divák si ho tak trochu "nevšimne" popri Carellovi, hláškujúcom Arkinovi a hlavne skvelej malej Abigail ("Naozaj veríš, že vyhráš, moja?"; "YES!!!" ;-)), ale ten chlap to vlastne celé herecky ťahal dopredu, bol motorom filmu. V skutočnosti by som toho Oscara dal radšej jemu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nepřišlo mi to jako komedie i když pár vtipných scén by se tu našlo, ale jako tak trochu pofidérní drama s jednoduchým příběhem a debilním koncem. Členové rodiny jsou svým způsobem velice zvláštní a oné zvláštní atmosféře v rodině přispívají hlavně velice slušné herecké výkony i mimo jiné pro mě stále zajímavějšího herce Steva Carella, který zahrál post-traumatizovaného sebervraha vcelku originálně. Dalo by se říct, že celý film se staví jenom na dialozích, které zato nenudí, ale jsou brány s vážností a docela by se hodilo je okořenit trochou humoru. Krom toho mě ještě zaujala hudba, ale to musela být zřejmost jelikož oba režiséři filmu s ní mají mnoho společného a celkově film vyzdvihuje o stupeň výše. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $8miliónovTržby USA $59,891,098Tržby Celosvetovo $100,523,181Tržby za predaj DVD v USA $55,654,806 //počet predaných kusov 3,388,747║ Mne sa tento počin podarilo vidieť až na záver festivalu Cinematik 2007 v Piešťanoch a stálo to za to, film získal najväčšie možné ovácie za celý priebeh festivalu ... príbeh rodinky putujúcej na dodávke Wolfswagen prepletení mnohými zaujímavými komickými vsuvkami je to naj čo je možné vidieť v tomto čierno-humornom rangu. Zo začiatku to až tak výnimočne nevypadá ale ako spoznávame unudenú rodinku a jej každodennú všednosť, spriaznenú s nemocničného návratu strýka "samovraha" v podobe Steve Carella, ďalej dobre zabývaného uleteného strýka Alana Arkina učiaceho malú vnučku Abigail Breslin tancovať a pripravovať sa na súťaž Little Miss Sunshine, ... a ostatných členov rodiny, to naberie taký spád že takmer celú druhú polovicu filmu sa neprestanete smiať, aj keď je to miestamy fakt s čiernym humorom vyplnené. "A samozrejme že to najlepšie príde až na koniec v podobe tančeka malej slečinky." /videl v kine: 95%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Michael Arndt .. Kapku načernalá tragikomedie o přáních, touhách, snech, vítězích a poražených. Herecky skvělé, zábavné, přesto prosté nějaké geniální zápletky, plné podivných charakterů aka jedné obyčejné rodiny, která se vydá na cestu autem přes půlku Států na finále Little Miss, kde se během jízdy katalizují všemožné rodinné problémy (místy až křečovitě gradované). Samotná soutěž Miss Sunshine pak vypadá jako přehlídka plastických dětských prostitutek a naproti tomu když jedna ze soutěžících ve volné disciplíně předvede jemný striptýz, je z toho hotové pobouření... 70%. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Tak to ma podrz... Pre mna osobne jeden z najlepsich filmov roka. Mnohi nebudu suhlasit, ale toto dielko je vtipne, uchylne, skvelo herecky obsadene a jednoducho je to vyborne. Konecne som sa na niecom, co ma v popise napisane komedia aj zasmiala... ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Svěží, vtipné, bez hluchých míst a s neuvěřitelným koncem. Přes počáteční odpor byl pro mě nakonec nejlepší postavou Kinnearův "otec motivátor", což bych rozhodně nečekal. Super jsou ale i všichni ostatní, snad kromě upozaděné, příliš normální matky. Zkrátka pohodový film, velice chytře operující s trochu vážnější linkou. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Další z podob Americké krásy, tentokráte nezávislá a až nezvykle rozverná, úžasně očisťující sebereflexe současné Ameriky a západního světa vyprávějící mnohé o životech, jaké ve skutečnosti žijeme - pod maskou úspěchu a zhmotňujícího se amerického snu jsou jen obyčejní smrtelníci, uvědomující si, že pocit štěstí je v jejich případě jen pouhá fikce a přetvářka... Velmi silný typizovaný příběh rodiny ztroskotanců, kde se dá jen těžko určit, kdo z nich by si odnesl cenu pro největšího losera (homosexuální vysokoškolský profesor coby intelektuál v depresích a sebevrah; otec, jehož rodina i podnikání je silně nefunkční; děda narkoman, jehož syn se nepovedl a nedává příliš důvodů k hrdosti; manželka, která s hrůzou zjistí, že žije s kreténem, pubertální synek se sklony k nihilismu řešící stěží sotva své krizové období, natož tlak disharmonické rodiny a ,,osobitého" otce) a jejímž jediným pojítkem a zprvu latentní nadějí je malá dcerka toužící stát se velkou miss. Celá tahle cesta (jde vlastně svého druhu o road-movie) až k ohromujícímu a sémanticky nosnému finále je tak svěží a uhrančivá, že ve svém existenciálním tápání a reflexi deziluze nese silné pozitivní motto - Buď sám sebou a ve své přirozenosti hledej svůj pocit štěstí! Vynikající film... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Vtipné, inteligentní, příjemně odsýpající, skvěle zahrané, podbarvené skvostným soundtrackem. Ač nezávislé, tak přístupné všem. Navíc i s velkou dávkou postupně budovaných sympatií k jednotlivým postavám, takže na konci vám zdaleka nebudou jedno a budete se s nimi jen těžko loučit... Vše je jak má být a navíc ještě v nadstandartní kvalitě. DOPLNĚNO : Po Malé Miss Sunshine ve vás dlouhodobě zůstane tak skvělý pocit pohody jako po žádném snímku z poslední doby a i na podruhé má stejný účinek. Proto zvyšuji ještě o jednu *. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Pecka. Tenhle film mě opravdu potěšil. Plný toho nejvytříbenějšího decentního humoru a opravdu skvěle zahraný. Finální taneček rulezzzz. ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem sympatické. Dvěma slovy ohromně sympatické. To asi sedí nejlíp. Podivná rodinka i její počínání při cestě na soutěž krásy a tak trochu i na cestě za sebepoznáním je přesně takové. Navrch spousta inteligentních a vtipných dialogů (podle mě ne úplně nepodobných těm z Gilmorek), a k dokonalosti už chybí jen málo. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Kura? ZASA to posraté kura? Celé dni nežerieme nič iné, len zasraté kura, všade samé kura, doriti s kurami!“ – „Tak si var sám.“ – „Len som sa pýtal.“ Občas sa taký film zjaví a niekedy je dokonca z Ameriky, zaklope vám na dvere a zrazu s ním jete čokoládové špice a od smiechu sa dusíte pomarančovým džúsom. Toto je prvý film po takmer tridsiatich rokoch, ktorý sa môže sebavedomo postaviť po bok Griswoldovcov. Pritom sú to oba úplne iné (aj žánrové) kategórie. Ale trvám si na tom. Pred koncom, vysilený smiechom i dojatím, som si hovoril, že by som musel byť riadna sviňa, aby som nedal 100%. Ale povedal som si, že aby chalanom zbytočne nenarástol kohútik, dám len 80%. 100% iba pod podmienkou, že sa k hrdinom na konci s potleskom pridá ten drsný rocker v rifľovej bunde. Pridal. Veci sú to detailoch. A aj ja mám najradšej čokoládovú. „Dobre, že si sa rozhodol zasa hovoriť.“ ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla neuveritelna jizda. Ukazkovej priklad vtipne uchylnyho filmu. Zhruba behem deseti minut je danej pribeh a zacina neuveritelna smrst vetsinou hodne vtipnejch scen a dialogu. Sice tempo misty polevi a odehraje se nejaka dramatictejsi scena a v tehle momentech film vyjimecne krapet nudi, ale diky naprosto masakralnimu zaveru si na to za chvily ani nevzpomenete a budete se jeste dlouho po skonceni filmu smat jak idioti. Herecka sestava byla vybrana perfektne, vsichni sou ve svejch rolich prirozeny, ale nejhustsi je asi deda v podani Alana Arkina a Steve Carell, kterej se tvari desne vypraskane. A jak tu nekdo zminuje, ze se jedna o napraveni rodiny, tak to bych teda nerek, podle me se nijak zvlast neudobrili. Taky stoji za zminku hudba, ktera sice pusobila, jako bych ji uz nekde slysel, ale k filmu se skvele hodila. Vynikajici komedie. ()

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

A scénáře pro Star Wars VII – IX obstarají...

A scénáře pro Star Wars VII – IX obstarají...

22.11.2012

Co se týče režisérů, prozatím se hraje hra „které další slavné jméno odmítne možnost točit Star Wars pro Disneye“ (na seznamu už jsou Matthew Vaughn, Steven Spielberg, Quentin Tarantino a několik… (více)

Sexmise opotřebovaného Stillera

Sexmise opotřebovaného Stillera

06.05.2009

Vítejte ve světě ovládaném ženami. Studio Fox vykutalo z haldy nezrealizovaných projektů sci-fi komedii Used Guys a hodlá ji oprášit. Před lety měla být prvním společným projektem tenkrát… (více)

Reklama

Reklama