Reklama

Reklama

Nesmrtelná garnisona

  • Sovětský svaz Bessmertnyj garnizon (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Sovětský umělecký film zachycující tvrdou skutečnost prvních hodin a dní Velké vlastenecké války. Líčí nekonečné hrdinství sovětských lidí při obraně pevnosti Brest v červnu a červenci 1941. Brest byl těsně u hranic. Za řekou Bugem, ve vzdálenosti necelého půl kilometru, byli Němci. Nikdo z lidí ve městě a v pevnosti netušil zradu, která nechala časného rána 22. června 1941 vzlétnout nacistická letadla a bez vypovězení války hanebně přepadnout sovětskou zem. Město Brest padlo Němcům do rukou hned v prvních hodinách boje. Ale jeho pevnost, obsazená pouhou hrstkou sovětských vojáků, vydržela vzdorovat nepříteli celý měsíc. Její odpor poutal značné německé síly, které by jinak byly vrženy na podporu dalšího útoku. Hrdinní obránci brestské pevnosti padli do posledního muže. Jejich velitel, major Baturin, byl jako poslední bojovník raněn a zajat. Přežil však útrapy zajateckého tábora a dočkal se velkolepého vítězství sovětských zbraní. Mohl tak vydat svědectví o hrdinství obránců Brestu, mužů i žen, kteří bojovali a umírali pro sovětskou vlast. (FILMOVÝ PŘEHLED 3 / 1957) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Dobré válečné scény, občas působivé vlastenecké projevy, jindy zas úsměvná touha po vstupu do strany, to vše je tomuto válečnému snímku vlastní. Staří se na něm bohužel již velmi projevuje a škodí mu možná víc než jiným filmům. Jako obrázek na počátek Velké vlastenecké války je to solidní, avšak upřednostnil bych nové zpracování - Brestskaya krepost (2010). ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

No to jsou mi věci! Vojáci Brestské pevnosti, kteří byli za Stalina v nemilosti, se po jeho smrti stali nástroji komunistické propagandy! Ale jinak čest jejich památce. Natočeno je to typicky rusky, takže nějakou závratnou kvalitu nečekejte. Bitvy jsou na svou dobu průměrné a jediné co se dá v této oblasti vytknout je původní technika. Tento film jsem si koupil jen abych porovnal vyobrazení bitvy o Brest s pasáží z filmu Boj o Moskvu. Možná by tady ty bitvy vypadaly trochu lépe (s přičtením pár bodů za rok vzniku), ale to by se film musel soustředit pouze na boj o Brest a nikoliv na neustálé schůzování a pronášení fází typu: "Chci umřít jako komunista," nebo "řekli ať vyvěsíme bílej prapor, tak mi vyvěsíme rudej." Závěrečný epilog mě při váhaní mezi dvěma a třemi hvězdičkami donutil jít dolu. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Nevim o jinem filmu, ktery by se venoval Brestu a jeho oblehani. O to vice jsem se tesil. Bohuzel, film je dost nevyrovnany, zbytecne plny komunistu a hluchych pasazi. Za namet a valecne sceny vsak davam prumerne hodnoceni. ()

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele

Celkově musím tento film hodnotit výše než Brestskaya krepost (2010) a to hned z několika důvodů. Oba snímky trpí podobnými neduhy, ale každý trochu jinak. V obou je patosu a hrdinských scén jako máku. V obou je hromada ideologického balastu. V obou jsou Němci ukazováni jako trotlovitý hovada, který nemají jinou strategii než frontální šturm. Jenomže zatímco v tomto snímku vše působí až naivně, ve filmu z roku 2010 to člověku připadá jako kdyby se autoři snažili naotčit to samé, ale dnešními postupy. Tudíž filmu z roku 1956, dnes už každý prokoukne, resp. většina by měla být schopna rozeznat tu ideologickou masáž. Zatímco ve filmu z roku 2010 zůstala ta samá ideologie akorát schovaná za blýskavými akčními scénami a celkem povedenými triky. Proto si raději třikrát pustím znovu tento film, než abych se nechal urážet jeho modernější variantou. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Podla obsahu filmu som ocakaval neustaly boj o dobijanie pevnosti nemeckymi vojakmi. Po prezreti tohoto kusku filmu som rychlo vytriezvel a musim skonstatovat, ze to nebolo nic vynimocne. Ked sa vo filme objavili nejake boje, tak vyzerali take chaoticke a pomaly som ani nevedel co sa tam vlastne odohrava. Zbytocny mismas vo filme mu len poskodil a ani poriadne tu pevnost neukazali v pnej krase. Vsetko sa to nejako odohravalo v stiesnenych podmienkach miestnosti a nadherny adrenalin z tuhych bojov niekde vyprchal do prazdna. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Na svoji dobu typický sovětský válečný snímek, který se přeci jen trochu odlišuje. Není tu tak mohutná stalinistická propaganda. Jinak i zde se najde voják, který chce umřít jako komunista. Černobílý obraz vytváří větší autenticitu, což spolu s výbornými, byť velice kratičkými válečnými scénami vytváří reálný dojem. Zbytek je už hrůza. Obraz i příběh je velice statický, nezajímavý, bez patřičných dramatických chvil. Spíše to vytváří divadelní dojem o jednom hrdinství. Vlastenecký válečný snímek, který se moc nepovedl. ()

Reklama

Reklama