Reklama

Reklama

Maraton

Trailer

Obsahy(1)

“Na pastvinách v Serengeti v Tanzanii žijí ve skupinách býložravá zvířata...” a mladý korejský autista Cho-won má z nich nejraději zebry. Možná právě proto rád běhá, ale jistotu nemá ani jeho matka, která se o něj stará a z počátku i trénuje. Třetí místo jejího syna v závodu na 10 km pro hendikepované, pro ní není dost a maratón zaběhnuty pod 3 hodiny je opravdová výzva. Divák se musí nejprve vyrovnat s přístupem nového trenéra, projít přípravou a těžkostmi než se může postavit na start Chuncheonského mezinárodního maratónu. Pokud se tam přes veškeré obtíže dostane, měl by se zeptat, a ne jen sám sebe: „Co moje nohy ?“ a možná že uslyší „Milión dolarů !“ (Mantis)

(více)

Recenze (119)

golfista 

všechny recenze uživatele

Korejský "Rain man" je dalším důkazem toho, že kinematografie téhle země zažívá vynikající období. Krásná muzika, skvělá kamera a vynikající výkon Seung-woo Cho (kterého bych si po jeho roli v Keulraesik jako autistu ani nedokázal představit :) ... Film se sportovní tématikou, u kterého je závěrečný sportovní výkon v podstatě nepodstatný ..... ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Rodinné problémy, nerudný trenér, boj s vlastním osudem, trochu humoru a slz, solidní formální stránka a davová nekritická hysterie. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Prdnout si po jídle“ Tak prosté, tak jednoduché. Rain Man a Forrest Gump v jednom, o síle převyšující oba. Kluk, který běžel. Běžel, protože chtěl alespoň na těch pár hodin (výhoda maratónu) splynout s davem. Nejde o výhru, nejde o závod, jenž by někomu změnil život, jde o víru v sebe samotného a své blízké. Seznámení a trénink, laděný spíše do komična v první půli, vršení smutných událostí v půli druhé a obrovská, neskutečná (!) katarze v samotném závěru. Když Cho-won sebral poslední síly a následně spoznal, že „déšť padá na zem“, tělem jakoby mi projel blesk. Marathon ždímá slzy jemně, ale důrazně, jako většina jihokorejských melodramat, není však filmem smutným, je přímo synonymem naděje. Dle vlastní nátury a míry cynismu vás buď totálně rozseká, nebo nepohltí a uspí. Má cenu, zmiňovat také špičkovou režii, nečernobíle napsané a precizně zahrané postavy a přenádherný soundtrack? 90% Zajímavé komentáře: Adrian, zputnik ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Korejci to stejně svedou. Z té asijské kinematografie jsou Evropě vlastně nejblíž. Jediná trošku atypická je ta korejština a na to se ve výsledku taky dá zvyknout. Tvůrci jsou tam totiž nesmírně talentovaní a dokáží dobrou filmařinu spojit se skvělým tématem a perfektními hereckými výkony. Maraton je přesně v tomhle duchu. Ten kluk toho autistu hrál tak dokonale, až jsem měl pocit, že autistou opravdu je. A on přitom hraje v tolika filmech. Vlastně se jedná o drama, ale celé dvě hodiny se tak nenápadně usmíváte a přejete mu štěstí, že spíš koukáte na úctyhodný rodinný příběh, než na film o těžkém životním údělu jednoho korejského kluka. Líbilo se mi to moc. Korejci prostě umí uhranout. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Yoon-Chul Jeong .. Tíživý a stále neléčitelný úděl autismu se stal námětem i pro jihokorejské tvůrce. Civilní snímek o touto chorobou postihnutém chlapci Cho-won (téměř bezchybně ztvárněný Seung-woo Choem), jehož smyslem života, ač to sám moc nechápe, je běh. Díky silnému rodinnému zázemí a úmornému tréninku se mu povedlo dokázat něco, pro mnohé a zdravé, nemožného. Nebyl to sice takový nářez, jak slibovalo zdejší hodnocení - 99% na 16 hodnocení - ale rozhodně se jedná o nadprůměr a pro fanoušky sportu či autismu povinnost! ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

V čase písania tohto príspevku (máj 2005) ide zatiaľ jednoznačne o komerčne najúspešnejší kórejsky film roka 2005 (Update 29.8.2005 - Z prvého miesta komerčne najúspešnejších juhokorejských filmov roka 2005 bol Marathon zosadený ďalším úžasným filmom s názvom Welcome to Dongmakgol, kĺbiacim v sebe poetiku jemenj fantasy a reality). To ale s kvalitami filmu nemá veľa spoločného a zmienenú informáciu berte ako malú pikošku na úvod. Príbeh filmu nie je ani zdaľeka originálny - na odvíjaní osudu autistického chlapca, ktorého záľubou je beh, nám snímka odkrýva klasický príbeh človeka zápasiaceho s určitými indispozíciami, ktoré aj s pomocou okolia nakoniec prekonáva. Podobný motív v rôznych obmenách bol spracovaný veľakrát a pravdepodobne ešte viackrát bude. Napriek tomu ma dokázal film, usadený v žánri melodrámy, do seba spoľahlivo vtiahnúť. Jeho krása spočíva nielen v prenádhernej obrazovej štylizácii, kde doslova každý záber hýri farbami, ale aj v tom, ako nenápadne a s minimom sa dá dosiahnúť maximum v apelácii na city. Úsmevné scény neurážajú prvoplánovaným a ľahko navoditeľným kontrapunktom "sveta nášho vs u človeka trpiaceho autizmom" a rovnako ani citovo nevydierajú (to si uvedomíte hlavne v záverečných titulkoch, kedy tvorcovia úplne bez varovania vytiahnu informáciu, ktorá by u väčšiny filmov západnej produkcie bola prezradená na začiatku ako spoľahlivý nástroj citového vydierania). Emociálna zaangažovanosť síce miestami hrá na dôverne známe struny, ale robí to spôsobom tak jemným a ľahkým, že sa vôbec nebudete chcieť brániť im podľahnúť. Maraton je tak ďalším zástupcom kórejského spoločenstva filmov z veľkým srdcom. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Snímek, který v sobě obsahuje snad všechna myslitelná klišé. Ovšem díky výborné režii, nádherné hudbě a skvělým hercům jde o vynikající zážitek. To čím se to odlišuje od filmů podobného ražení je, že tento má "duši" jakou filmu umí v posledních letech vtisknout snad jen jihokorejci. Jedním slovem je to prostě krásné. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

S každým dalším zamyšlením tím větší zklamání. Z Malatonu se vyklubal velmi dobře formálně zvládnutý a odehraný doják s prvoplánovým scénářem. Jednu vytouženou medaili si ovšem zaslouží a dostane ji Seung-woo Jo. Jeho autistická kreace byla famózní a hlavně díky němu bych tenhle závod doporučil i těm, kteří se citlivými dramaty nechávají dojmout o poznání hůře než já. Minimálně polovina přesně vyměřených emocí mě ale bohužel míjí. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Nechci Marathon srovnávat s jinými podobně zaměřenými filmy, protože každý z nich mě oslovil nějakým jiným způsobem. Při tomhle příběhu jsem si uvědomila, že je cosi posvátného, čeho je třeba si vážit a to jsou matky, které projevují sebeobětující lásku o své postižené děti, ať se jedná o autismus, Downův syndrom nebo cokoliv jiného. A mnohdy jako tady mají i výčitky svědomí, že snad nedělají všechno tak dobře, aby jejich dítě bylo co nejšťastnější. Za tu obrovskou dávku emocí, která se na mě vychrlila hlavně pak v té finální druhé části marathonského běhu, kdy Cho Won (skvělý Seung-u Jo) nabral druhý dech i díky obrazům z jeho života, musím dát nejvyšší ohodnocení. Když si navíc uvědomím, že se z velké části jedná o film podle skutečné události, tak to byl opravdu velmi intenzivní zážitek. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Výborný a civilně pojatý snímek, který zahřeje na srdci, dojme a současně dodá kvantum životní energie. Přiznám to: mám slabost na filmy s autistickou tématikou, ale zároveň moc nemusím filmy ze sportovního prostředí. MARATHON mě však dostal. Ani trochu mi zde sportovní prostředí nevadilo... a se zpracováním tématu autismu jsem byl více než spokojen. Skvěle a realisticky vykreslené (možné) uvažování autistického dítěte/mladíka: obtížná socializace a chápání našich norem (prdění, "problém" na bazéně atd.), okouzlení vodou, fixace na rituály + navyklé postupy, schopnost vnímat úžasné detaily života, které nám "normálním" prosviští myslí a mnohdy si je ani zbla neuvědomíme. Současně musím pochválit to, že tento opus zaměřuje pozornost nejen na samostného autistického chlapce, ale také na jeho rodinu a jejich společné soužití. Shrnuto a podtrženo: Vynikající film, který společně s BYL JSEM PŘI TOM považuji za absolutní vrchol filmů s autistickou tématikou. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Ano, jsem dojatá.. Silné téma, které místy připomíná Forresta Gumpa a místy Rain mana. Přesto si zachoval svoji originalitu a půvab. Seung-u Jo předvedl jeden z nejlepších hereckých výkonů vůbec. Ikdyž scénář není nijak složitý, člověka upoutá. A tak téměř z ničeho tu máme nádherný film, který je kvalitní po všech stránkách. Některé (zejména běžecké) záběry jsou doslova pastvou pro oči. Krásné. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný a nevtíravě dojemný snímek, jenž se zčásti odehrává ve sportovním prostředí, ale není tak o sportu, jako o tom, že i autistický chlapec může s podporou blízkých lidí překonat hranice, pro většinu lidí nepřekonatelných. Opravdu krásný a silný film, který vás vtáhne do sebe a v několika momentech i okouzlí. Asi nejlepší kousek, co jsem kdy ve spojitosti se sportovním prostředím viděl. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Ano je to dobrý, má to super herecký výkony i příběh, ale že by to zase bylo nějaký přelomový dílo a lepší než Rain man, to si zase nemyslim, přeci jenom tomu chybí nějaký silnější momenty ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrá športovo ladená dráma. Má dosť dobrý príbeh o mladíkovi trpiacim autizmom, ktorý si žije vo svojom vlastnom bezstarostnom svete, kde mu robia radosť nielen dokumenty o zvieratách, ale hlavne beh, čo si všimla aj jeho nadovšetko milujúca matka a tak ho túži vytrénovať na pravého maratónca, lenže kvôli mladíkovej poruche, ale aj netolerantným ľuďom musia spolu prekonať mnoho útrap. Spracovanie je na tom dobre, ale stále sa to dalo podať aj o niečo lepšie. Celkovo sa na to pozerá dobre, vzťah medzi matkou a synom je tu podaný výborne, takže hlavne ich spoločné scény mi sadli, páči sa mi aj tá snaha stať sa maratóncom a s tým súvisiaci tréning a vzťah s trénerom, aj mimo toho sa tu nájde plno vydarených situácií a navyše sa to väčšinu času nesie v takej príjemnej atmosfére, len tie problémy s netolerantnými ľuďmi mali väčší potenciál a rovnako omnoho viac priestoru mohlo byť venované atmosfére v rodine s autistom, stále vynikala matka a autista, ale tie problémy, ktoré to každodenne prináša hlavne jeho bratovi, ale aj otcovi mi tu chýbali, keďže dostali len málo príležitostí sa prejaviť. Ale aj tak sa je na čo pozerať. V rámci žánrov treba okrem športovej drámy spomenúť aj komédiu, pretože sa tu nájde viacero vydarených vtipných scén. Herecké obsadenie je výborné, Cho Seung-Woo to zahral prvotriedne, k tomu skvelo podaná postava matky v podaní Kim Mi-Sook a tak to obaja s ľahkosťou ťahajú, ale problém nemám ani s vedľajšími postavami. Réžia a technická stránka sú na tom veľmi dobre, skvelá vizuálna stránka, správne dávkované emócie, tu nemám problém. Marathon mi nesadol až tak dobre, ako by som chcel, ale aj tak som spokojný, je to skvelo natočené a aj zahrané, len ten scenár to ešte chcelo trochu upraviť. 74% ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Krásny a citlivý film plný krásy, nádeje, lásky, zúfalstva, odhodlania, smútku, pochopenia, nepochopenia a víťaztva. Toto všetko umne zmiešané a ako čerešnička na torte je neskutočný Seung-woo Cho, ktorého "autistický" výkon je niečo neuveritelne uveriteľné (a to mám rád aj Hanksa aj Hoffmana). Vážne som nadšený a verte, že sa dnes budem na svet usmievať. Ešte doplním, že aj keď je v podtitulke písané drama, režisér pár krát atmosféru uvolnil komickými vsuvkami a pri jednej som od rehotu plakal asi dve minúty(!) a to už sa mi veeeľmi dlho nestalo. Hold nieje slza ako slza. 100% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Snímok vyvolávajúci úsmev na tvári, súcit, rešpekt ale i pokoru zároveň. Ako rodič dieťaťa sa pasovať s obdobnými problémami, neviem neviem, či by to bolo v mojich vnútorných silách. “Malaton” je príbeh o chlapcovi, ktorý mení “uhol pohľadu na vec”, v ktorého závere sa len sťažka ubrániť dojatiu. Zaujímavé, ako sa človek vžil do JEHO role, ako prežíval JEHO každú, šťastnú chvíľku .. Krásny film. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Korejský Forrest Gump v teniskách. Sice to není na konec kontinentu a zase zpátky, ale uběhnout maratón je taky fuška. Obzvlášť s nohama za milion, které mají minimum natrénováno. ()

Reklama

Reklama