Reklama

Reklama

Maraton

Trailer

Obsahy(1)

“Na pastvinách v Serengeti v Tanzanii žijí ve skupinách býložravá zvířata...” a mladý korejský autista Cho-won má z nich nejraději zebry. Možná právě proto rád běhá, ale jistotu nemá ani jeho matka, která se o něj stará a z počátku i trénuje. Třetí místo jejího syna v závodu na 10 km pro hendikepované, pro ní není dost a maratón zaběhnuty pod 3 hodiny je opravdová výzva. Divák se musí nejprve vyrovnat s přístupem nového trenéra, projít přípravou a těžkostmi než se může postavit na start Chuncheonského mezinárodního maratónu. Pokud se tam přes veškeré obtíže dostane, měl by se zeptat, a ne jen sám sebe: „Co moje nohy ?“ a možná že uslyší „Milión dolarů !“ (Mantis)

(více)

Recenze (119)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Tvoje nohy?" milión dolárov..."Tvoje telo?" zabiják...Nie, nebavíme sa o žiadnom šampiónovi v behu, hoci Cho-won behá veľmi rád. Je autista a jeho mama a ani jeho nový tréner (inak pekný kvietok) to s ním nemajú ľahké. Je takmer nemožné, aby ste si hlavného hrdinu svojím spôsobom neobľúbili a neuznali jeho kvalitný herecký výkon. Všetky postavy sú pekne prepracované, na nič sa nezabudlo a film rozdáva emócie vo veľkých dávkach. Asi v polovici filmu, maximálne zaujatý, som si musel zahrešiť a vyhlásiť: "Kurva, tí Kórejci robia fakt úžasné filmy." Humor je nevtieravý a príjemný a miestami som sa naozaj dobre zasmial. Vtipné sú takmer všetky scény s povaľačským trenérom, no hlavne dávno som sa tak dobre nezasmial pri tak otrepanom fóre ako je prd (pred dverami). Divák, ktorý má napozerané s prehľadom profesionála odhadne, že tu o žiadne víťazstvo v maratóne nejde. Ten je iba tmelom príbehu a vzťahov medzi postavami. Film sa porovnaniu s Rain manom nevyhne. Výkon Hoffmana je oscarový, ale kórejský herec to zvládol minimálne rovnako dobre. Mne bol jeho výkon dokonca sympatickejší, ale to je skôr pochvala pre filmárov. Čo sa týka filmu ako celku, tak kórejský maratón sfúkol Rain mana ľavou zadnou, pretože ako celok je podstatne kompaktnejší a dojímavejší. Cho-won má rád tri veci. Zebry, jedlo a beh. No a mňa strašne bavia kórejské filmy. Už dlho som nevidel tak príjemný film. Jednoznačne 100%. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

S přibývajícím počtem shlédnutých korejských (samozřejmě jiho-) si uvědomuji, že jejich kinematografie je z těch všech asijských nám evropanům (a amíkům) nejpřístupnější a nejpochopitelnější. Přeci jen, jejich filmy mohou bez problémů fungovat i v našich kinech a je jen škoda, že zde nedostávají tolik prostoru, protože kvalitou euroamerickou tvorbu minimálně vyrovnávají. A to vše platí i pro Malaton, žánrový film který je nekomplikovaný a líbivý až na hranici kýče, to je však při tématu naprosto v pořádku. Tomu odpovídá i hezká estetická kamera a obdobně líbivá hudba. Navíc osobně se pokouším na maraton už pár let trénovat a ještě jsem ho ani jednou nedokončil, a to ani zdaleka nemám tak přísnou laťkou, jakou jsou tři hodiny, takže žasnu i událostí v filmu popisovaných, protože dát maraton vůbec, je strašná machrovina. ()

balone 

všechny recenze uživatele

Silné drama o autistovi, jenž se díky běhu stává "normálním". Ono to ani neni o jednom člověku, ale spíše o té "nemoci", jak jí cítí nejbližší a jak to cítí okolí. Určitě velmi zajímavý pohled. Film měl i pár humorných pasáží, jako třeba "fart outside" atd. Nedivil bych se, kdyby Seung-u Jo dostal Oskara za svůj výkon, to by však musel Malaton být americkým filmem. 85% ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Korejský Rain Man je tu. Výkon hlavního protagonisty byl oscarový. Příběh mladíka, postiženého autismem, který žije se svojí matkou a bratrem. Svůj volný čas vyplnuje běháním a sledováním přírodopisných dokumentů z Afriky, kde ho nejvíce fascinují zebry. V běhu na 10 km se mu podaří doběhnout jako třetímu a hledá se další výzva a tou není nic menšího, než uběhnout maraton za tři hodiny .... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Silný životný príbeh predostretý divákovi veľmi peknou kamerou a emotívne zvýraznený krásnou hudbou. Postavu Cho-wona - autistického bežca, si skrátka musíte zamilovať. Krehké, krásne, krištáľovo čisté a napĺňajúce. Je to dráma o cieľavedomosti, o peripetiách tejto choroby (hlavne v kontexte s najbližšími a okolím) a s pozitívnym záverom, ktorý zahreje pri srdci. Inak, to sa mu ale bežalo, keď mal na čísle sponzora SK Telecom :). Náhoda? ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Těšila jsem se na jihokerejskou pecku a dostala jsem patosem prolezlý film o autistovi. Ne, skutečně nic jiného, než ty kupy dalších na stejné téma, vlastně nenabízí. Tedy vlastně ano, jeho patos na steroidech by umlátil i stádo krav. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Sen každého amatérskeho bežca je zabehnúť maraton pod tri hodiny. Tuna si ho borec dá a ešte si medzitým stihne posedieť na zemi na riti a trochu pokontemplovať. No nemám slov... ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Takový korejský Rain man v sportovním obalu s kapkou humoru. Nádherný film ukazující velkou píli a nahlédnutí do světa autistického Cho-wona, který si "jde" za svým snem. Celý příběh nebo spíše děj, je fascinující po všech stránkách. Jednak již zmiňované nahlédnutí do světa autistického člověka, dále si zde můžeme povšimnout různých psychologických point a zápletek. A také jsem se v jistých scénách od srdce zasmál, v což jsem ani nedoufal a byl jsem velice překvapený a tudíž i nadmíru spokojený. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

City nejsou ve své podstatě nic složitého, kapky endorfinu rozlité po nervových zakončeních. V některých okamžicích se ale tyto krůpěje spojí v potůčky, pak řeky a nakonec vás zaplaví silou, které není možné odolat. Marathon je příběhem o tomto splynutí, prostý a nádherný. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Vcítili ste sa do Cho-wonovej matky? Ja áno, a preto som jej úplne rozumela. Seung-woo Cho bol taký skvelý, že všetky hviezdy by som dala kľudne jemu. Až na konci som si vlastne uvedomila, že on toho autistu zahral tak, že som mu naletela a myslela si, že je to skutočnosť. Ale okrem neho si tie hviezdy zaslúži aj pekný príbeh a hudba. Odporúčam! ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Nevim proč, ale tenhle film na mě nijak extra silně nezapůsobil. Výkon hlavního představitele byl ohromnej, o tom žádná, ale jinak si nemůžu pomoct, průměrné drama, na Jižní Koreu bych řekl snad až trochu nudné. Spousty zbytečných záběrů a pro mě jen pár silných scén. 87 procent mi přijde jako hodně nadhodnocených. ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Buď umí točit Korejci ty nejdojemnější filmy, nebo jsem jen taková hrozná plačka. V zásadě banální příběh, ale natočený s ohromným citem. Povznášející. 8/10 PS: po dnu rozjímání zvyšuju hodnocení na 9/10, už jen kvůli tomu hereckému výkonu, je to moc krásný film... ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Film o autistovi ktorého vášňou je behanie a snom zúčastniť sa maratónu. Najväčším kladom filmu je famózny Seung-woo Jo, ktorý autistu stvárnil absolútne uveriteľne a v pohode sa vyrovná aj Hoffmanovmu Rain Manovi. Pre mňa je bohužiaľ aj najväčším záporom, pretože film sa venuje najmä jeho postave a rôznym detailom na ktorých si zakladá. Radšej by som bol, keby sa film viac sústredil na jeho rodinu, ktorá je okrem miestami dosť otravnej matky v pozadí príbehu a len v stručných náznakoch sa dozvieme ako to znášajú. Nech už je Seung-woo Jo akokoľvek dokonalý, tak sledovať dve hodiny utekajúceho autistu nie je dostatočne zaujímavé. Škoda že línia s jeho trénerom má tiež málo priestoru. Tá ma bavila najviac. Výsledkom je taký milý pohodový film o handicapovanom človeku, ale poriadne ma nedojal ani raz. Keď už niečo s podobnou témou, tak novší Keys to the Heart ma bavil oveľa viac. 6/10. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Velice příjemná a pozoruhodná záležitost, ve které se umně snoubí několik filmových žánrů a dotýká se mnoha témat, ať už se jedná o sportovní drama, rodinnou/vztahovou psychologii či nahlédnutí do individuálního světa mladého autisty, k tomu jako bonus nadhled a jemný humor (vyjma trenéra, ten místy přitvrdil). Moc se mi to zamlouvalo, matčina láska i pochyby, včetně výčitek svědomí, Cho-won (úžasný Seung-woo Jo), který má rád běh, těstoviny a zebry a v neposlední řadě velmi nestandardní trenér, pod hrubým zevnějškem srdce na správném místě. Krásný film. ()

yakoob 

všechny recenze uživatele

Nádherný příklad toho, jak jde z jednoduchého příběhu vykřesat nádhernou filmovou poezii...Životní pouť autisty, žijícího ve vlastním světě, a bezmocné matky s touhou pomoct svému synovi...Smile:) ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Má ještě cenu říkat něco navíc? Myslím, že ne, nekriticky obdivné komentáře kolegů - spoluuživatelů tohoto webu hovoří za vše. Já si to tedy jenom dovolím zesumarizovat a říct, že Malaton patří k těm jihokorejským snímkům, jejichž sledování jsem si užil nejvíce. Patří do té skupiny filmů o niž se skutečně nebojím mluvit v superlativech. Všechny ty slova, jež se dočtěte níže, jsou pravdivá - ano, Malaton je skutečně krásným filmem. Asi bych to neřekl jinak, než uživatel DaViD´82, proto si jeho poetická slova s nedovolením vypůjčím, Malaton má to duši (což je jedna z nejúžasnějších poklonek, které jsem kdy slyšel). 85% ()

Pan Filuta 

všechny recenze uživatele

8/10 Korejci prostě holt umějí a dokazují to pořád. Sice hodnocení na devadesát procent se mi zdá trošičku nadsazené, ale musím uznat, že se jedná o velice citlivě natočené drama, kde všechno a všechny zastiňuje herecké umění hlavního představitele. ()

Reklama

Reklama