Reklama

Reklama

Maraton

Trailer

Obsahy(1)

“Na pastvinách v Serengeti v Tanzanii žijí ve skupinách býložravá zvířata...” a mladý korejský autista Cho-won má z nich nejraději zebry. Možná právě proto rád běhá, ale jistotu nemá ani jeho matka, která se o něj stará a z počátku i trénuje. Třetí místo jejího syna v závodu na 10 km pro hendikepované, pro ní není dost a maratón zaběhnuty pod 3 hodiny je opravdová výzva. Divák se musí nejprve vyrovnat s přístupem nového trenéra, projít přípravou a těžkostmi než se může postavit na start Chuncheonského mezinárodního maratónu. Pokud se tam přes veškeré obtíže dostane, měl by se zeptat, a ne jen sám sebe: „Co moje nohy ?“ a možná že uslyší „Milión dolarů !“ (Mantis)

(více)

Recenze (119)

Karush 

všechny recenze uživatele

Neskutočný výkon Seung-u Jo, otravná Mi-suk Kim, umraučaná kórejčina, dobrý scenár, skvelá kamera to všetko v tomto veľmi ľudskom príbehu, ktorý pohladí po duši. ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Pozitivní, veselý, optimistický, reálný, skutečný, neuvěřitelný. Nádherný film. Je mi z něj dobře. Příběh o chlapci trpícím autismem, který má rád zebry, těstoviny, koláče a běhání je hezký. Je odhodlán za přičinění maminky trénovat pod vedením zprvu nedůvěřivého bývalého běžce a nakonec běží i maraton. A když se k závěru přidá poznámka skutečného příběhu, rozveselý a závoreň dojme celý příběh ještě víc. Herecké výkony byly neuvěřitelné. Seung-u Jo byl neskutečně roztomilý tím, jak vše opakoval svým šišlavým způsobem, jak uměl poslouchat na slovo. Oproti americkému Rain Manovi, byl ten korejský něčím víc dojemnější. Asi to bude tím Cruisem, výkon Dustina Hoffmana byl excelentní, to je bez pochyb. Snímek pro každého, komu se aspoň trochu chtějí číst titulky a je citově založený. Tisíce zeber žijí v harmonii s antilopami... ()

July 

všechny recenze uživatele

Výborný film, kterému nechybí vtipné momenty ani chvíle velkého emocionálního napětí (scéna v metru mě téměř přiměla k slzám, a to jsem jedna z těch, kteří ani jako děti vůbec necítili potřebu uronit slzu u E. T. Mimozemšťana). Hlavní představitel zvládl roli autistického Cho-wona úžasně, až to bralo dech. Nesmím opomenout zmínit ani krásnou hudbu. Je škoda, že se k nám v záplavě mnohdy brakových amerických snímků nedostanou podobně nádherná díla neamerické kinematografie. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

[Druhé zhlédnutí] Po pár letech od prvního zhlénutí musím ty dvě hvězdy ubrat. To co mi prvně přišlo jako krásně melancholické a hlavně citlivé drama o autistovi mi teď přišlo tak do očí bijící nedorozumnění. Prostě tuctový Rainman, kterého jsme viděli už trilionkrát + obyčejná sportovní historka. Existuje něco méně originálního? Opravdu jsem nečekal, že se budu takhle napodruhé nudit - to se mi ještě u korejského filmu nestalo. 60 % ()

rockwoman 

všechny recenze uživatele

"Pomůže běh jeho autismu? Motivuje ho. Neumím z jeho tváře vyčíst, co cítí. Ale když běží, vypadá jinak. Vypadá štastnější." ...Cho-won byl úžasný, roztomilý a tak bezprostřední, že jsem měla chuť ho obejmout, pohladit, chytnout za ruku a běžet s ním v dešti. Nádherný film! Úsměv! :-) Xx ()

Kalidor_ 

všechny recenze uživatele

Asisjký Forrest Gump neměl sice tolik štěstí a slávy jako americký kolega, ale nestyděl se prdět na terase. Mimochodem krásná hudba skladatele Kim Jun-Seonga. ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

"TVOJE NOHY?....MILION DOLARŮ! TVOJE TĚLO?....ZABIJÁK! :-)" Silný příběh, silné emoce, skvělý humor i dojemné scény, brilantní herecký výkon atd. atd......v tomto filmovém drahokamu je prostě vše, co dělá mnoho korejských filmů tak výjimečnými. Jedním slovem DOKONALOST.....netřeba psát víc, třeba TO VIDĚT!....."Pomůže běh jeho autismu? Motivuje ho. Neumím z jeho tváře vyčíst, co cítí. Ale když běží, vypadá jinak. Vypadá štastnější." ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Moc se mi do tohodle filmu nechtělo a ze začátku se mi to opravdu moc nezdálo. Jenže si mě to postupem času získalo a při závěrečném "smile" sem byl docela naměko (a to se mi u filmu věru často nestává). Než o nějaký běh je středobodem příběhu mateřská láska a tenká hranice mezi sebeobětováním a závislostí na dítěti. Oba dva aktéři skvělí. ()

Specs 

všechny recenze uživatele

Hláška: Cho-wonova máma: - "Tvoje nohy?" Cho-won: - "Milion dolarů." Cho-wonova máma: - "A tvé tělo?" Cho-won: - "Zabiják." ()

fox171cz 

všechny recenze uživatele

Po dlohé době a sledování západní kinematografie, jsem viděl konečné film, který zaujme a už jen tak nepustí do cílové čáry maratonu. ()

!Borec! 

všechny recenze uživatele

Skvěle zahraná role hlavního hrdiny. Nevinnost a snaha.Výborný hudební podklad. Smutek a beznaděj provázená trefně vtipem a radostí. Splnění snu....jen ten naměřený čas v cíli mi přišel nad jeho síly. Při předvedeném výkonu by takového času stěží dosáhl. ()

Lookass 

všechny recenze uživatele

Neopísateľne krásny film. Poetický, dojímavý, ľudský. V jednoduchosti je krása. Marathon u mňa zabodoval natoľko, že si hneď mením svoju TOP 10. Korea rulezz ()

Káronoš 

všechny recenze uživatele

Marathon je silné drama s hlubokým nádechem a procítěnou atmosférou. Cho-won bojuje se svím životem prostřednictví marathonu, který je řekl bych jenom nástroj o který se celý příběh opírá, protože hl. tématem je přátelství a velká podpora blízkých překonat svoje hranice a i přes svoje velké omezení či poškození se stát rovnoceným a kvalitním soupeřem jak proti svému autismu tak proti běžcům marathonu. Cho-won bojoval s nemocí prostřednictvím běhu a ikdyž nemohl vyhrál dá se říci že v životě vyhrál a splnil si sen, který je pro většinu lidí nesplnitelný. Film jenom potvrzuje fakt, že člověk je sám svého štěstí strůjce a že i přes svůj jistý osud musí bojovat a poprat se s ním, aby dosáhl svého osobního cíle a potěšení. Cho-won je žijící důkaz, i přes svoje postižení má rodinu, která ho z celého srdce miluje a podporuje ho v sebepoznávání a v jeho "boji proti osudu". Seung-u Jo zahrál svoji úlohu naprosto dokonale a kdyby mě někdo řekl že Seung autismem trpí, věřil bych mu. Hrozně se mi líbila atmosféra filmu, byla ohromná. Všechny role skvěle obsazeny a příběh zdrcující a plný lítosti. Poslední a hlavní běh byl třešnička na dortu nejenom běh sám o sobě, ale ta metaforická stránka obsažena v něm, která popisovala to sebeukojení a smysl překonávání překážek jeho života. Jak jinak by mohl režisér krásněji popsat boj proti autismu než marathonem, už to je samo o sobě krásné, nemyslíte?... Hodnocení: 9.5!/10 ()

Eruntano 

všechny recenze uživatele

Ve filmech, u kterých se prostě a jednoduše cítím dobře a jsem upřímně dojatý jejich příběhem, se mi ani za mák nechce vrtat. Jen si z nich vezmu jejich lidské teplo, které si nechám u srdce. Tento film je krásný díky hlavnímu protagonistovi, jehož umění dělá z Cho-wona tak úžasně čistou bytost. Konfrontace tohoto typu postav (nedávno mě takto dostal například sloní muž) s naší realitou je prostředkem, který mě nenechává chladným. Navíc momenty typu: "Co se stane, když se zebra unaví a spadne na zem?" - "Co se stane? ... Lvi a hyeny ji sežerou! Oh! To je strašidelné!" - "Takže neběhej rychle!!!" nebo scéna kdy trenér zkouší, jestli je jeho svěřenec geniální matematik, mě rozesmívají nejmilejším smíchem. ()

Vejrrr 

všechny recenze uživatele

Překrásné. Tolik krásných okamžiků, tak nenuceně... Film není o maratonu, není o výsledcích, ani o podstatě sportu, kde by se nám dostavilo známého hesla "není důležité vyhrát, ale zúčastnit se". Film je mnohem více o lidech, o autismu, o tom jak složitý a zároveň krásný a barvitý může ten život být. ()

Atheas 

všechny recenze uživatele

S velkou chválou se klaním jihokorejským mistrům jemnocitu, lehkosti, půvabu, skromného humoru. Je to pro mne i takovou malou ctí pohlednout na tak krásný film. Opravdu silný příběh, je mi teď jasne, že určitě není pro každého, jenže mě to skvěle sedlo. Ke konci to spravedlivě graduje k vytouženým slzám, pobrečel jsem si ;) Konec zakončený ničím jiným než úsměvem, snad už nic víc to nešlo a ještě i tam jsem uronil slzu ;) Párádní slzopecka, na kterou se jesště určitě moc rád podívám. ()

Reklama

Reklama