Reklama

Reklama

Maraton

Trailer

Obsahy(1)

“Na pastvinách v Serengeti v Tanzanii žijí ve skupinách býložravá zvířata...” a mladý korejský autista Cho-won má z nich nejraději zebry. Možná právě proto rád běhá, ale jistotu nemá ani jeho matka, která se o něj stará a z počátku i trénuje. Třetí místo jejího syna v závodu na 10 km pro hendikepované, pro ní není dost a maratón zaběhnuty pod 3 hodiny je opravdová výzva. Divák se musí nejprve vyrovnat s přístupem nového trenéra, projít přípravou a těžkostmi než se může postavit na start Chuncheonského mezinárodního maratónu. Pokud se tam přes veškeré obtíže dostane, měl by se zeptat, a ne jen sám sebe: „Co moje nohy ?“ a možná že uslyší „Milión dolarů !“ (Mantis)

(více)

Recenze (119)

jorgus 

všechny recenze uživatele

nebyl vykonu herce Seung-u Jo tak by slo o vyborny film, ale on svym zahranim autistickeho chlapce povysil pro toto dilo mezi nejdokonalejsi filmy co jsem videl..neni to o efektech ale o uveritelnosti a to tom to ma byt:) ()

Rambo159 

všechny recenze uživatele

Strašne kráááásny film......Smutný/vtipný, perfektne zahrané, motivujúce. Bolo mi ho ľúto celý čas ako som pozeral, proste nádhera. Príjemná hudbička len dodáva silu tomuto dielu. Nevidím nič negatívne, práve naopak. Len tak ďalej Kórea, máš na to!!! 5* ()

Georgiana 

všechny recenze uživatele

Nešťastný osud, tragédie a nemoci? Bez problému - to jsou Korejci ve svých vodách, ale je důležité to nepřepísknout, tak jak se jim to často stává. Korejský film si snadno oblíbíte, ale může se vám stejně tak přejíst... Tenhle snímek se naštěstí držel zdravé linie a nesklouzlo to nikam do dlouhých srdceryvných záběrů. Naopak, běh hlavního hrdiny si pěkně vychutnáte, a pokud nejste z kamene, tak vás i dojme. Na plný počet hvězd by pro mě film snesl trochu složitější příběh, ale i tak vám film pěkně uteče a určitě na něj nezapomenete. ()

elea 

všechny recenze uživatele

Seung-woo Cho byl senzační. Myslím, že tvůrci vybrali snad toho nejlepšího herce, kterého mohli. Těžko by divák uvěřil, že běžec, který nemá vypracováné svaly na nohou, by mohl běžet. Ovšem v případě Seung-woo Cho se tohle vůbec nedá říct, nejenže má svalnaté nohy ale svůj herecký výkon v Marathonu bude mít velký problém někdy překonat. Tohle by se dalo označit za jeho životní roli. Je to určitě jeden z nejlepších korejských filmů, který jsem viděla. Perfektní scénář, výprava, herci, hudba... 10/10! ()

matini 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů co jsem za poslední dobu viděla. Silný příběh, výborní hrdinové v čele s vynikajícím hlavním představitelem Seung-u Jo..., co dodat, tenhle film mě vážně dostal. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Romanticky natočené, no filmovo príťažlivé dielo, ktoré sa určite páči všetkým okrem rodičov omnoho ťažšie postihnutých autistov. Reálny pohľad na život týchto ľudí by zaiste nemal také percentá sledovanosti. No keď sa odosobním, musím vysloviť spokojnosť. Samozrejme až na ten gýčovitý záver.. ()

TylerGage 

všechny recenze uživatele

Kdybych se nedozvěděl ,že herec ,který hrál Cho-wona není postižený ,tak bych to režisérovy zbaštil io s naviákem.. jeho role byla excelentní.. zahrál to jako by byl postižený a teď si vem te , že V roce 2005 trpělo v Korei 40 000 lidí autismem. Příběh natočný podle pravdy.. ()

Blaogranas 

všechny recenze uživatele

Kdo zná autismus trochu blíže, ten se na Malaton nekouká pouze jako na film. Sám ani moc nevím jak hodnotit. Za výkon Seung-u Joa dávám 5*. ()

Al44... 

všechny recenze uživatele

Náhorní plošina Serengeti, v které žijí zebry - samice rodí jen jednoho potomka - jejich přirozeným nepřítelem jsou lvi a hyeny...Toto je jeden ze střípků myšlenkového nitra hlavního hrdiny tohoto filmu. Jeho světem je svět určitých rituálů a postupů, které se s každodenní přesností opakují. Ano, hlavní hrdina Cho-won je autista a je jasné, že na toto téma již bylo natočeno hodně snímků - tento je však svým způsobem jedinečný. Zpočátku se seznamujeme s Cho-wonem skrz sérii úsměvných scén, postupně se ale film stává opravdu vážným, ale hlavně realným. Nic nepůsobí strojeným dojmem, všechny dějové scény jsou naprosto plynulé a nenucené - dokonce i na emoce tento korejský snímek působí velmi zlehka, ale za to důkladně. Netřeba připomínat naprosto fenomenální výkon herce v hlavní roli. Seung-u Jo - hraje autistu naprosto přesvědčivě a některé scény, ve kterých se Cho-won ponořuje do svého myšlenkového světa jsou naprosto skvělé. Další věc - vedlejší postavy - vynikající!! Důležité je říci, že procházejí určitým vývojem a hlavně nejsou černobílé. Matka Cho-wona až s nepřirozenou důkladností dělá pro svého syna maximum - hraničí to až s posedlostí. Za to postava trenéra je zpočátku líčena negativně - je to pěkný neřád - postupně se však jeho role obrátí. Co říci závěrem? Asi to, že důležitou součástí tohoto filmu je i běh, přesněji řečeno maratón. Jak tento závod ale dopadne, není vůbec důležité - důležité je to, že si po skončení tohoto filmu budete dlouho v hlavě přehrávat všechnu tu krásu, co jste právě dosledovali. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

"Tvé nohy? ... Milion dolarů. A tvé tělo? ... Zabiják." Další jihokorejské krásně hořkosladké drama a studie lidské duše. "Myslela jsem si, že mu pomáhám, ale pravdou je, že jsem chtěl abych se při tom cítila lépe já." ()

annickka 

všechny recenze uživatele

Sklánim se před představitelem hlavní role, zahrál to naprosto geniálně! Marathon se plným právem může rovnat s filmy Čas probuzení a Rain Man, i když se na tento hendikep dívá trochu z jiné stránky. Moc se mi líbila symbolika běhu jako boje proti netolerantní společnosti. ()

mazic 

všechny recenze uživatele

naprosto minutej současným hodnocením - od herců přes příběh až po konec.... asi jsem na koreu moc kritickej ()

balcazar 

všechny recenze uživatele

Rozmýšľam, čím to je, že Aziati vedia vždy daný príbeh či tému podať tak úprimne a vierohodne. Či to je tým, že im, na rozdiel od angličtiny, nerozumiem a dialógy mi prídu tým pádom viac reálne, alebo to je niečím iným, neviem. Každopádne je Malaton ďalším skvelým počinom. Skvelý výkon hlavnej postavy, výborné spracovanie veľmi citlivej témy, vhodná hudba, úplne obyčajné veci, ktoré však pre ľudí s autizmom obyčajné nie sú, vytvárajú smutno-veselé situácie. Beh je z veľkej časti o tom, či to máte správne nastavené v hlave a to, čo sa deje v hlave autistu, nevieme my ani samotný autista (inak by už boli všetci vyliečení), záver, v ktorom hlavný hrdina, postihnutý touto chorobou, nájde počas maratónu sám seba, je jednoducho veľkou vecou, ktorej spracovanie hodnotím tiež mimoriadne pozitívne. Všetky kladné stránky, ktoré som vymenoval, tak v pohode zakrývajú občasné prehnané sentimenty v niektorých scénach a záberoch. ()

wito 

všechny recenze uživatele

dojemny pribeh autistickeho chlapca, ktory len potvrdzuje nastup juhokorejsej kinematografie medzi elitnu svetovu tvorbu. vsetky atributy filmu mi pridu vyvazene a miestami predpovedatelny pribeh vyvazuje schopnost tvorcov prekvapit, nadchnut, ci dojat. ()

haffen 

všechny recenze uživatele

Športový film o autistovi, ktorý chcel vyhrať maratón. Ako dobrý je tento film? Ako dobrý môže byť Forrest Gump, alebo Rain man? Neveril by som, že môžem ešte nájsť film, ktorý by sa týmto dvom klenotom konematografie dokázal vyrovnať a dokonca by s nimi držal krok. Neviem čo pri týchto filmoch chytí človeka viac za srdce. Či je to ten jednoduchý prístup k životu autistov, že im stačí tak málo k tomu aby boli šťastní. Že sú svojim spôsobom jedineční, alebo ako dokonale sú vyrozprávané životy postihnutých ľudí v týchto filmoch ktoré som zatiaľ mal možnosť vidieť. Hodnotiť ktorý je lepší nemá zmysel. Každý má svoje čaro a trochu iný prístup ktorým si razia cestu k divákom. A vždy to funguje takmer dokonale. Je škoda, že tento film nie je tak známy ako ostatné dva, pretože by si to zaslúžil. A čo obsah? O Kórejskej kinematografii nemá cenu neustále písať ako je zvládnutá kamera, hudba, či výkony hercov. Všetko je to na veľmi vysokej úrovni a ja som počas celej doby veril tomu, že herec Seung-u Jo je aj v realnom živote autista. V tomto sa naozaj na neho nechytali Hanks a Hoffman. Nevídané... Dávam plných 5* (95%). Zároveň ho dávam do mojej pomyslenej TOP20 najlepších filmov. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=JKz3Uoqn7qc ()

Reklama

Reklama