Reklama

Reklama

Maraton

Trailer

Obsahy(1)

“Na pastvinách v Serengeti v Tanzanii žijí ve skupinách býložravá zvířata...” a mladý korejský autista Cho-won má z nich nejraději zebry. Možná právě proto rád běhá, ale jistotu nemá ani jeho matka, která se o něj stará a z počátku i trénuje. Třetí místo jejího syna v závodu na 10 km pro hendikepované, pro ní není dost a maratón zaběhnuty pod 3 hodiny je opravdová výzva. Divák se musí nejprve vyrovnat s přístupem nového trenéra, projít přípravou a těžkostmi než se může postavit na start Chuncheonského mezinárodního maratónu. Pokud se tam přes veškeré obtíže dostane, měl by se zeptat, a ne jen sám sebe: „Co moje nohy ?“ a možná že uslyší „Milión dolarů !“ (Mantis)

(více)

Recenze (119)

boombang 

všechny recenze uživatele

Trochu zklamání Což o to, hrdina je zahraný perfektně, ale spíše než o problému autizmu či o tréninku maratónu je to film o vztahu obětavé matky a postiženého syna - a to je pro mne docela ožehavé téma, takže nyní vůbec nedokážu říct, zda se mi to líbilo, nebo ne. Podle hodnocení ostatních jsem čekal víc a sám bych dal také pět hvězd, kdybych ovšem něco podobného nezažil. Nebo mám možná jen špatný den - nemluvě o tom, že čtyři hvězdy jsou taky slušné. Závěr filmu je ovšem velmi působivý. ()

RigorMortis 

všechny recenze uživatele

Nádherný film. Autizmus je sviňa a často skomplikuje život nielen autistovi ale aj jeho okoliu, čo je aj prípad Cho-wonovej matky, ktorá ho aj v dospelosti vníma ako svojho malého chlapčeka a je naňho naviazaná na úkor ostatných členov rodiny. Páčilo sa mi postupné budovanie vzťahu medzi Cho-wonom a trénerom; z nevrlého chlapíka sa stal človek, ktorý stál pri svojom bežcovi ešte aj v deň D. Občas som sa pousmial nad až detským Cho-wonovym pohľadom na svet. Maratón je síce dojímavý (holt Kórejci), no nie je smutný. Je to príbeh nádeje. ()

Pierret 

všechny recenze uživatele

Film jistě mnoho lidí zaujme svou dvojí exotikou, jak cizokrajnou zemí, tak podivnou nemocí, se kterou moc lidí nemá zkušenost. Ale co se v něm skrývá mimo to? Mám o moc raději Pouta války (z Koreje) a Rain Mana (o autismu). ()

milanko8 

všechny recenze uživatele

Co se týká jihokorejské kinematografie, zvykl jsem si na velmi vysoký standard, takže s tím faktem ke každému pro mě novému jihokorejskému filmu také přistupuji. Jinými slovy - naplnit má tak vysoká očekávání je stále těžší a těžší. Ale "oni" to znovu dokázali :) Nevím, jak to dělají, ale už úvodní pasáž tohoto filmu mě prostě doslova přikovala k obrazovce. V první polovině, ve které je i několik vtipných momentů, se příběh teprve "připravuje", aby mohl v druhé půli zaútočit na divákovy emoce, což se mu v mém případě rozhodně povedlo. Vůbec celé zpracování (kamera, střih, scénář, hudba) a herecké výkony na jedničku. Nejsilnější scéna - v metru "Můj syn je výjimečné dítě. Můj syn je výjimečné dítě. Můj syn je výjimečné dítě. ..." ()

muti 

všechny recenze uživatele

zivotny ciel. aky je ten nas? co chceme dosiahnut? kam chceme zabehnut? niektorym staci ked dobehnu do ciela :) zivotny pribeh autistickeho chlapca (Seung-woo Cho - hral v Kwakovom The Classic) , ktory sice nema pamat na cisla ako Rainman, ale zato rad beha. ako daleko dokaze zabehnut? nema trening, ale zato ma vydrz a chut behat. no, nebudem vas klamat, nieje to ani Forrest Gump :) ak sa vam pacili 2 spominane filmy a mate chut si pozriet nieco na tuto temu, tak si pozrite korejsku "verziu". je cas zabehnut osobny rekord a nebude to lahke. bude to ale vobec mozne? ()

Sticks 

všechny recenze uživatele

Občas sa to tiahne ako Rain man, ale ponuka je, veru, pestrejšia. V RM sme mali len pohľad arogantného Cruisa, tu na nás čaká nielen arogantný tréner, ale aj pocity celej rodiny. Malaton boduje soundtrackom na piano, občas až artovne krásnymi zábermi(o kórejských bez strihu nehovoriac) a hlavne, ľudskejšou tvárou. Emócie viac menej naplnené, s psychologizáciou postáv som spokojný. 9/10 ()

Blazis34 

všechny recenze uživatele

Krásný až dojemný příběh inspirovaný skutečnou osobou, což ještě přidává na kráse. Cho-won je zajímavý člověk a jeho handicap mu přidává na síle a prožitku při běhu. Jeho postavu úžasně ztvárnil Seung-u Jo. Tohoto herce neznám a tak doufám, že je naprosto zdraví a jen se dokázal takto úžasně do role maratonce s autismem vcítit. Pokud ano, jeho role je vhodná ocenění Oscara. Nejvíc se mi na celém díle líbil závěr, kdy od dostal v průběhu tratě "druhý dech" a závod si plně užil. Tak to má být. Filmu Marathon dávám 85% - lepší čtyři hvězdy. ()

Deadmann 

všechny recenze uživatele

Takový korejský Rain Man...pěkně natočený, formálně v podstatě dokonalý...ale možná až příliš natahovaný. Herecký výkon hlavního hrdiny každopádně skvělý. ()

Ondrew 

všechny recenze uživatele

Dalsi dokaz, ze azijska kinematorgrafia ma neuveritelne silny potencial. USA nam kedysi predstavili svojho "Rainmana" a neskor bežiaceho Forresta, no tento film si ma ziskal nadhernym feelingom, ktory z neho vyzaruje, spolu so skvelo budovanou atmosferou. Tu podciarkuje tradicne mimoriadne vydareny soundtrack. Vobec nie je dolezite, ake sportove vykony sa v tejto snimke dosiahnu alebo nedosiahnu, podstatne su najma pocity hlavneho hrdinu a ich podanie. Ak s juhokorejskou tvorbou nemate skusenosti, myslim, ze nastal cas prehodnotit situaciu a nechat sa unasat tymto prekrasnym pribehom. 95%. ()

goelr 

všechny recenze uživatele

Boj proti neprizni osudu, boj s indispozici, boj za uznani sounalezitosti do "normalni" spolecnosti, byl natocen jiz mnohokrat, ale nikdy ne s takovym citem, se srdcem plnem porozumeni. Drama matky, ktera synuv autismus resi postavenim barier - pripoutanim ho k sobe, drama syna, jez i pres svuj stav tuto barieru rozbije. 42,195 km za 2H 53M v 19 letech s handicapem! ()

gjk79 

všechny recenze uživatele

Zajímavý lidský příběh, který je citlivě natočen a nesnaží se za každou cenu dojmout. Všechna klišé jsou většinou zahraná s lehkostí a velkým srdcem. Zajímavě je použita Cho-wonova fascinace zebrami, která se táhne celým příběhem. Nejhezčí film o autismu, co jsem zatím viděl, ani Rainman se mu nevyrovná i když.... "Déšť padá na zem" ()

27p16and41p6 

všechny recenze uživatele

I když byl konec jako z hollywoodské pohádky, tomuto filmu bych asi odpustila vše. Taková hovadina jako scénky o autistově běhání a takovou pecku z toho udělali. ()

bishi1 

všechny recenze uživatele

jihokorejský Rain Man je ještě lepší než ten americký, takový opravdovější ... na tváři se mi usadil úsměv a den se stal krásnějším ... ()

rigpa 

všechny recenze uživatele

Paráda, legrace, taková jaká bývá s lidmi s autismem. Cho-won má nejraději běhání, které mu zlepšuje náladu a dává smysl života. Skládám poklonu před umem korejských filmařů, podívat se na životní situaci ze širší perspektivy a zároveň tam nenacpat přebytečnosti. Takhle byly krásně poodhaleny vztahy v rodině. Příběh matky, která musí dělat nelehké volby. I příběh bratra, který je Cho-wongovím postižením ochuzen o péči matky. Vše zpracované lehce a jednoduše a přitom si divák užije film i ze sportovní stránky. Opět film, který za tu dobu strávenou u TV stojí. ()

montel 

všechny recenze uživatele

Cho-won (Seung-woo Cho) je mladý autista, který ze všeho nejraději běhá. Po třetím místě v závodu na 10 km, chce jeho matka, aby se zůčastnil Chuncheonského maratonu. Sama si ale netroufá Cho-wona trénovat, proto přemluví bývalého vítěze bostonského maratonu, aby se tréninku ujal on. Ten zpočátku nesouhlasí ale časem mu Cho-won přiroste k srdci a tak nakonec souhlasí. Na svá bedra si však naloží pořádně těžké břemeno...Chvilkama úsměvné, pak zase velmi smutné. Ale film může být jaký chce, protože tady stejně vše stojí na jedinečném výkonu Seung-woo Choa. Dlouho jsem se vyhýbal jihokorejské produkci, ale proč to dělat, když skrývá takto skvělé filmy. Nemůžu ale dát více procent, protože kvůli zdejšímu hodnocení jsem přeci jen čekal více. Ale je to na hraně. 65% ()

rado3105 

všechny recenze uživatele

Krasny film po vsetkych strankach. I ked vela "akoze odbornikov" moze tomuto filmu vytykat co chce, podstatnu ulohu tento film splnil. Je to jeden z mala ludskych filmov, z ktorych ide nieco viac ako len film. ()

StandikK 

všechny recenze uživatele

Ty jo. Tak to mě fakt dostalo. Přes 5 měsíců jsem měl tento film ve filmové knihovničce. Konečně jsem se k němu odhodlal, a naprosto mě překvapil. Další klenot Korejské filmografie. ()

Reklama

Reklama