Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Proslavený tvůrce nezávazných společenských komedií Vladimír Slavínský se i v komunistickém režimu pokusil sloužit novým pánům a zvolil si látku přímo budovatelskou. Nadšeným horníkům na povrchovém dolu stále kdosi narušuje pracovní aktivitu, záškodníci dokonce poškodí velkobagr, aby nebylo možné splnit plán těžby. Slavínský se zoufale potýkal s obskurní látkou a během natáčení zemřel. Film byl dokončen a uveden až dva roky po jeho smrti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (45)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Ale jó docela to šlo, scény na bagru byly fakt dobrý:-)) Opět jedno montérkově budovatelské drama. Líto mě bylo herců té nejst. generace jako byli Jaroslav Vojta, Gustav Nezval, J.O. Martin nebo Vlastička Fabianová. Sám velký režisér třicátých let se svého posledního filmu radši nedožil:-( Ne teď vážně to byla jen hloupá ironie:-) Ale co bylo to jako z roku 1946 tedy těsně po válce-ale nádech té v našich dějinách nejhorší doby to mělo i tak. Rozoráme-li meze, padnou hranice mezi lidmi-to bylo jen socialistické heslo-zde ale uvedeno na pravou míru.. Rozvratnická činnost, záškodník, sabotáž, skupina těžce pracujících, skupina hornických rodin nesouhlasící s jejich vystěhováním, pořád stejné termíny jak typická pro padesátá léta a pořád stejně nekoukatelné křečovité výkony. Nakonec přeci jen jedno malé plus z tohoto filmu: Nejlépe se mě zde jevil svérázný a jak se říká od huby pořádně drzý starý horník Vohryzek (J.O. Martin) a ta menší finální přestřelka se sabotážníky a s plukem SNB na bagru, jinak tento ideologicky-tendenční film za moc nestál..Jen pro skalní fandy a zvědavce. ()

Bart 

všechny recenze uživatele

Schématické drama natočené krátce po převratu bylo rozhodně poplatné své době a odpovídalo tomu nejen téma filmu, ale i to, že se zbytkem si režisér nedělal velké starosti. Naše Divá Bára Vlasta Fialová si zahrála sekretářku hlavního inženýra a moc jí to neslušelo, obvzlášť, když si časem oblékla montérky a jásala nad povedeným dílem s ostatními. Další negativní ránu nasadila filmu skutečnost, že během natáčení zemřel režisér Vladimír Slavínský (1949). Film se téměř dva roky někde povaloval a potom bůhvíkdo dotočil pár posledních scén a film byl puštěn do distribuce. Na jeho rychlém a náhlém závěru je to vidět. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tak kolesový rypadlo je určitě velmi zajímavej a užitečnej stroj, ale spíš bych ho radši viděl v nějakym dokumentárnim filmu. Tohle je akorát stupidní agitka, ze který je sice znát to socialistický nadšení, ale jinak to nestojí ani za zlámanou grešli. Hvězdičku dávám za ten velkostroj. Mohli ho ukázat trochu víc v "akci" a možná bych nějakou hvězdičku navíc ještě přihodil. Příběh je ovšem naprosto o ničem. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

To bylo tak budovatelský optimistické, že jsem se začala doma rozhlížet po nějakých montérkách. Nejlépe s předem vyhrnutými rukávy ... Takhle nějak si soudruzi přáli, aby vypadal svět. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Ještě, že máme stanici CS film která nás zásobuje těmito budovatelskými skvosty. Na filmu zaujmou především dvě věci za prvé vyžádal si život svého režiséra který patrně spáchal sebevraždu, když zjistil co to vlastně točí a za druhé ve filmu asi stokrát zazní hláška : zdař bůh! ale pokud jste správně zvrácení, tak vám možná během sledování mrdne v kouli jako mě a začnete si moc přát a fandit aby DS-70 nakonec vyjelo a za odměnu dostanete i akční scénu na konec! Je to kvalitativně nehodnotitelné, ale já mám úchylku na podobný úlety.50% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Slavínský se zoufale potýkal s obskurní látkou a během natáčení zemřel. '' - Tak lepší oficiální text distributora jsem zde snad ještě nečetl :-). To je vše vypovídající. Samozřejmě to nemyslím zle vůči panu Slavínskému, řežisérovi dnes už klasických filmů točených před válkou a během ní .Tenhle film, to je klasika z padesátých let! Diverzanti po únoru nemají nic potřebnějšího na práci (v éře zabavovaní majetku, zatýkání a tajných úprků přes hranice), než instalovat protitankové miny pod pásy obřího bagru na povrchovém dole, nebo strkat šroubovák do ozubeného soukolí obludy... Za hlavní herecký a ideologický výkon bych zde řádem DS-70 nominoval bagristu Deymla ml., který tady opravdu perlí a ta budovatelskost z něj nečiší, ta z něj tryská. Jeho nadšení, když přivezli nový generátor ve mne vzbudilo podezření, že mu štáb musel píchnout trochu vodky s adrenalinem do žíly. On byl vždycky angažovaný, ale tady to tedy bylo zatím nejvíce. Jinak DS obluda byla zajímavá, osádka 5 mužů, váha nedozírná... No nechte se překvapit jestli diverzanti uspějí či nikoliv, nebudu spoilerovat. Mimo jiné mne zaujali členové sboru národní bezpečnosty se steny :-) . Holt bylo to ještě krátce po válce, proč neužít spojenecký materiál. Dám tedy za jedno relé ! * ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Ten začátek jako kdyby z oka vypadl Velkému sedlu, jen o čtyři dekády později měli k výkladu vrtulník. Dále se Dietl inspiroval v milostných trablech hlavního hrdiny. A i tady šlo jednu chvíli o život. Leč DS-70 je skutečně povedená mašinka, tento důlní stroj (zajímalo by mě, co znamená číslo v důmyslném názvu) se před kamerou oprávněně naparuje a předvádí, co vše umí. Společně s dámami patřil k tomu nejhezčímu, co film nabídl. Čekala jsem mnohem větší filmový průser, ale DS-70 je celkem snesitelně zromantizovaný pohled na poválečné budovatelské nadšení. Práce zde mnoho není, spíše se o ní hodně mluví, takže člověka při sledování ani nebolí ruce. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Vladimír Slavínský byl ten typ režiséra, který, jak se říká, šel s dobou. Kritika jej nezajímala, odměnou mu bývaly vyprodané kinosály. V poválečné kinematografii se ovšem jen těžko dokázal prosadit, částečně také proto, že v kurzu byla docela jiná témata. Slavínského zoufalá snaha být aktuální jej nakonec stála vlastní život a rozpracovaný film šel k ledu. O něco později byl, zřejmě s ohledem na již spotřebovaný materiál, dokončen a uveden do kin. Že to bylo skorem zbytečné, je nasnadě. Není tu o čem a co hrát. Nedůstojný epilog. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Ještě že máme ten CS Film! Nebýt tohoto bohulibého kanálu, neměl bych o existenci "DS-70 nevyjíždí" ani potuchy a byl bych tak ochuzen o neopakovatelný dobový kolorit, řadu otřesných hereckých výkonů (R. Deyl ml. a L.H. Struna ve svých typických úlohách bodrých, politicky uvědomělých a své práci oddaných úderníků a agitátorů v jedné osobě, zoufale prkenný a ustavičně na zhroucení vypadající R. Široký aka ing. Marek), názorových a vztahových veletočů v průběhu jednoho odpoledne (obě Vlasty a Vackova hláška "jistýho nic ještě nejni, ale vo svatbě se už taky mluvilo"), pohled na davy brigádníků s nadšeným výskotem se vrhající k lopatám a kolečkům nebo na zlotřilé záškodníky plížící se nocí a prchající do kapitalistické ciziny. Pozorný divák navíc jistě zaznamená několik pozoruhodných detailů: příslušníky SNB vyzbrojené anglickými samopaly Sten nebo úžasnou plakátovou výzdobu v sídle ing. Marka a jeho party, jíž vévodí nesmrtelné a univerzálně platné zvolání "BUDOUCNOST PATŘÍ STŘÍZLIVÝM!" ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

DS 70 alebo bager, ktorému sa budujúci baníci klaňajú. Lenže strašne im to chcú prekaziť hnusní sabotéri. Samozrejme triedni nepriatelia. Boľševický výkal. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Název filmu neodpovídá skutečnosti, protože DS-70 nakonec díky relátku vyjelo. V úvodních titulcích uveden rok 1946, celý film byl poznamenám smrtí režiséra Slavínského a později uveden až v roce 1949. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Není to taková ta nekoukatelná budovatelská břečka, ale zároveň to není ani tak krásně absurdní a k popukání jako třeba Botostroj.. Je to prostě drama které není bůhvíjak rafinované a napínavé (ikdyž v asi dvou momentech jsem napjatý chvíli byl.. a to se nestává ani u 90% dnešní holywoodské produkce..), ale je tam pár slušných hlášek, nějak zásadně to asi neurazí a hlavně je tam krásná Vlasta Fialová (!!!) ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Ani ryba, ani rak. 1) Ačkoli se režisér potýká s ryze budovatelským námětem, starého psa novým kouskům nenaučíš a tak chvílemi probleskne prvorepubliková atmosféra. Ostatně film se natáčel většinou již v roce 1946, jak prozrazují titulky.To víte, poválečný materiál..._____ 2) Po smrti režiséra v srpnu 1949 dotočil několik scén Martin Frič. Rok výroby se uvádí 1949 a premiéru měl snímek v listopadu 1951. 2) Potěší několik hesel z plakátů na zdi kanceláře. Za dobrou práci rekreaci._____ Voláme statečné chlapy do dolů na Mostecku._____ 3) Výstižný koment: Crocuta*. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Sice je to opět budovatelský film, ale tentokrát musím tu jednu hvězdu dát. Proč? Čekal jsem to, pravda, horší - je tu vidět patos tehdejší doby, ale agitek je zde podstatně méně a navíc se tu nedočkáme nějakého pomlouvání těch "zlých kapitalistů" atp. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Jako nejzajimavejsi na celem filmu je ten bagr. Jinak jeden z prvnich budovatelskych filmu u nas, divak jim to nadseni i veri.-). A posledni Vladimira Slavinskeho... ()

sator 

všechny recenze uživatele

DS - 70 vyjel tak,a teď jsem vykecal pointu... Není to tak hrozné už jsem viděl horší budovatelské filmy.. Pro milovníky historie rudého severu ale i ztracené krajiny uvádím že exteriéry byly točeny zde : Ervěnice................... Most - nádraží......................... Teplice - okolí....................... Severočeský uhelný revír..................................... ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Není to objektivní ale dávám 5. Poslední film pana režiséra. Herecky i režisérsky je to opravdu dobré včetně Deyla. Komunistický blbec postavený za velký stroj a moc se mu to líbí. Holky z tohoto pitomého tématu udělaly herecký koncert. Vlasta Fialová tu hraje sekretářku, která unese i kolejnici. Její první velká role a moc jí to sluší. Vlasta Fabiánová tu pochopí, že nemá žárlit na manžela neboť má milenku - práci! Pro Slavínského to muselo být děsivé, aby se uživil, točit budovatelské slátaniny. Nicméně je to film se zápletkou, vzrušením a perfektním herectvím. ()

Iroquaise 

všechny recenze uživatele

Hlavním tématem filmu je těžba na Mostecku ( a s ní spojené peripetie) coby zástupný symbol budování a restrukturalizace nové společnosti. DS-70 je nový obří těžební bagr, který má těžbu urychlit. Film - a to platí obecně pro propagační snímky z přelomu 40. a 50. let - bývá zhusta kritizován za přílišný schematismus. To mi ale připadá jako nepochopení systému agitačního filmu, jeho struktury a vyznění. ...více zde...http://blacklsays.blogspot.cz/2012/07/ds-70-nevyjizdi-r-vladimir-slavinsky.html ()

Reklama

Reklama