Reklama

Reklama

Šílenec

(neoficiální název)
  • USA Madman (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dětský tábor, skupinka lidí kolem ohně si vypráví strašidelné historky na dobrou noc. Když tu jeden drzý mládežník zvolá jméno místního masového vraha. Podle legendy se totiž traduje, že onen „Madman Marz“ kdysi pozabíjel celou svoji rodinu a byl oběšen, jenže jeho tělo do rána zmizelo z oprátky. A tak běda tomu, kdo ho přivolá… A také že ano, naši hrdinové začnou být jeden po druhém masakrováni. (ČSFD.cz)

(více)

Recenze (61)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Tady tenhle slasher není vůbec tak špatný, jak jsem původně myslel. Vlastně v rámci žánru se mi i docela líbil a myslím, že jeho jediná chyba je, že to je slasher "zapomenutý", nikoliv špatný. Děj je naprosto striktní a jednoduchý, parta instruktorů na táboře, noc, strašidelná historka a přicházející lidské monstrum, které postupně vyvraždí skoro všechny instruktory v kempu. Nic víc, žádné odbočky, řešení vztahů, nesmyslné scény, vzájemné strašení ... Což mi docela sedlo. A co se opravdu počítá, tak to, že každé zabití bylo vidět na kameru, bylo brutální, krvavé a kamera zbytečně neuhýbala ani nebyly vraždy střižené, jak jsme z 80. let zvyklí... Postava zabijáka je docela v pohodě, jeho xicht není moc často zabírán, takže i kritika masky není tak zcela na místě. Navíc si myslím, že právě tento film byl přímou inspirací pro novější slasher Hatchet (2006), ale nemohu to nijak dokázat. Ty filmy jsou si skutečně podobné, jen tento má tu klasickou, pomalou a hustou atmosféru, zatímco Hatchet je prostě "divočina" ... Milé překvapení, příznivcům slasheru vřele doporučuju!!! ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Slušnej slasher, zaměnitelnej s téměř jakýmkoli jiným kempovým slasherem (proto ten subžánr nemám moc rád), jehož velikou výhodou je to, že vraždí takovej mohutnej znetvořenej týpek se sekerou a celej se odehrává v noci v lese. Takže o atmosféru je postaráno - a je opravdu docela povedená. Na druhou stranu děj a postavy jsou tak neskutečně debilní, že se divák až zdráhá uvěřit, že ho nešálí zrak. Dneska už by naštěstí demenci takovejch rozměrů snad žádnej tvůrce nedovolil. V podobných exkurzích do let minulých se to však zkousnout dá. Takže 3 hvězdy. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nádherný osmdesátkový slasher, pravý poklad z kategorie 'zapomenutých'! Prostě lahůdka, i když jak je vidět tak rozhodně ne pro každého. Je to jednoduchý, přímočarý, bez nějakých zbytečných odboček, nebývale hezky natočený, s výtečnou atmosférou hned od začátku. Až mi při první vraždě docela docela slušně zatuhlo:) Mimochodem ten příběh vyšel z legendy o Cropsym, která posloužila i stejně staré a o něco známější vyvražďovačce THE BURNING. Tady ale vrahem není žádný osmahlík s nůžkama, nýbrž takový vlasatý vousatý přerostlý kolohnát, který si jen tak bosý a se sekyrou pobíhá po lese, nasraně přitom bručí a kosí každého, kdo mu přijde pod pařátu. Bydlí v opuštěném starém domě, tam kde dřív vyvraždil celou svojí rodinu, ve sklepě si hromadí mrtvoly a čeká, až zase nějaký ten naivní hlupák zvolá jeho jméno. Madman Marz! (stopáž hodnocené verze: 01:28:21, screeny) ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

V campu uprostřed lesů táboří parta mladých. Historkou o jedné z legend - šíleném vrahovi - ožijou zlo, které je začne jednoho po druhém kydlit... Povedený táborový slasher, který se zhlédl v sérii Friday the 13th nebo dokonce v obdobném, méně známém hororu The Burning. Strašidelné příběhy u ohníčku, noční les s nádechem sytě modrým, spousta teenagerů na porážku a jeden pomatenec se sekerou, který se nám stará o krvavou zábavu. Celý film se odehrává za tmy, sem tam nějaké to slušné gore, no prostě nostalgická cesta do doby, kdy se podobný kousky uměly točit. 7/10 ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Takovej typickej osmdesátkovej slasher, kterej kvalitativně a příběhově stojí někde za pátkem třináctým. Ještě zhruba úvodních 15 minut je fakt vynikajících, obzvlášť atmosféra je skvělá a Madmana Marze se sekerou bych teda fakt nechtěl potkat, jenže pak se to tradičně stáhne, Madman se bohužel na moc zabití nezmůže, akorát všude strká strašící pracku, ale to už je takovej tradiční průběh těchhle starších slasherů a začíná nekonečný čekání na závěr, kde se to zase rozjede a pár obětí naporcuje, ale taky nic extrémního a vynahrazujícího. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„One by one you'll start to fall. Before night is over, I'll get you all..“ Strašidelné historky u táborového ohně probudí plesnivého dědka v lacláčích, co dlouhodobě zanedbává péči o nehty. Napodobeniny herců vybrané přes inzerát valí bulve a hysterčí jak Wendy v hotelu Overlook, tajemný zabiják se sekyrou a zálibou ve věšení mručí jak starý grizzly, aby mezi nekonečnými minutami vaty tu a tam někoho odkrágloval a atmosféra a uvěřitelné napětí jsou na hodnotách blížících se nule. Po scéně s vířivkou, kdy se na 0,4 vteřiny objevily poprvé a naposledy prsa a kamera romanticky kroužila kolem hrdliček, jsem otevřel okno a řval do tmy jméno Madmana Marze, aby to už skončil. A to jsme byli teprve v první třetině.. Kultovní slasher? Jak by řekl Broňa Poloczek, tak to kurva ani omylem.. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Typický slasher z 80´ rokov, kedy filmové plátna "zavalil" samý nadprirodzený, sériový vrah, ktorý pokiaľ nechcel vyvraždiť celú svoju rodinu (Halloween), nenosil uniformu (Maniac Cop), rozhodne zašiel do "pionierskeho tábora", kde to zrátal všetkým iskričkám. Boh vie, či z toho divák nebol unavený už vtedy, lebo v dnešnej dobe je "Madman" viacmenej voľbou z nudy. Každopádne, aj po 35 rokoch, sa nato dalo pozerať... - 55% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Hodně nekoukatelná záležitost, která působí místy spíše směšně. Dočkal jsem se jak pitomé hlášky "Rozdělíme se", tak klasických chyb postav, které si prostě říkají o to aby je někdo vzal sekerou. Jediné co se povedlo, je počáteční atmosféra u ohýnku. Madman si sebou vzal 7 obětí. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Klasická vyvražďovačka, kde skupina lidí se chová jako banda hovad (scénárista musel být padlý na hlavu) a chodí po jednom na porážku. Divák si celou dobu vpodstatě tipuje, kdo zařve jako další. Některé postavy jsou tak vyděšené, že jsem měl pocit, jako by je režisér nechal opravdu vylekat k smrti. Tematicky velmi blízké Pátku 13., z jehož úspěchu chtěl Madman určitě těžit. Dokonce i hudební doprovod (Stephen Horelick) si z Pátku vybral zlověstný šepot, byť mírně elektronicky upravený. Gore efekty jsou vcelku vydařené, vraždící monstrum již tolik ne. Bosá chodidla jsou evidentně z gumy a nazouvací, nestvůrné ruce pak dotváří viditelné rukavice, které mají představovat kůži...škoda. Kromě masakru nabízí snímek několik vydařených scén navozujících správnou atmosféru strachu (bloudění některých postav v lese a úprk před monstrem). Neštěstím je, že hlavní hrdinka se na poslední chvíli zachová jako blbá blondýna (autor scénáře by zasloužil zmrskat kovovými pruty). Režisér obsadil film nepříliš pohlednými ženami, a tak se více přiblížil realitě. Na druhou stranu v tomhle typu filmů nejsou krásné ženy vůbec na škodu. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Treťotriedny ultralacne vyzerajúci slasher o vraždiacom yetim-drevorubačovi. Hrozne nasvietené scény, katastrofálni herci, predvídateľný príbeh a hlavne úplne bez atmosféry. ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Značne jednotvárny slasher ozvláštnený úvodným predslovom pri ohníku, z ktorého sa divák čo to dozvie, bol dobrý hneď na dve veci. Jednak Joe Giannone v celku hravej forme predstavil svoju postavu Madmana Marza, tým pádom je všetko jasné hneď už na začiatku a rozum v ďalšom priebehu len odpočíva. Súčasne táto historka poslúži ako dobrý spôsob nahnania strachu malým, lesným táborníkom, ktorých dostať do postele bez pípnutia nie je žiaden problém, čo samozrejme hlavne ocenia ich opatrovníci (avšak nijak šťavnato :/). V lese tej noci začne úradovať Madman a maratón o najväčšiu nelogickosť sa začína. Nutno povedať, že v tomto smere si tieto dva súperiace tábory nič nedarujú. To, čo by som pochválil je napríklad ten úvod spolu s originálnou hudobnou témou (Madman song), a pár mord efektov. Podpriemer. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Madman Marz. Má aj vlastnú pesničku, ani tá mu nestačí. Priemerný slasher bez koz, ktorý by (ako jeden zmála 80s) nutne potreboval remake. 50% ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Madman je koukatelný béčko které ale díky mnohem větším a lepším konkurentům zapadlo. Nicméně i tak si vyslouží uznání. Je to dobře natočené a hlavní záporák je fakt hajzl. Sice tu nejsou zas takový jatka jako třeba v Burning, ale film má svojí osobitou atmosféru a scény v Marzovym baráku jsou parádní. Scéna kdy je Marz na stromě je skvělá. A film celý je prošpikován parádníma scénama, ale bohužel plno scén je nezajímavá výplň. A proč vždycky když se ukáže vrah se spustí tak debilní nehodící se hudba? Slabší 4*, ale bavil jsem se dost. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Klasický začátek se strašidelnou historkou a závěrečné titulky jsou kromě několika šplíchanců krve tím jediným, za co stojí Madmana vidět. Ač mám rád staré slashery a sekera je jedna z mých nejoblíbenějších hororových propriet, tak u Madmana jsem se nebetyčně nudil. Už to tak bývá, že příběh těchhle starých fláků nestojí za zlomenou břitvu, ale tady už toho bylo trochu moc, nesympatičtí či spíš vyložené hnusní protagonisté tady chodí z jednoho místa na druhé a nic se mezi nimi neděje, dětský tábor je zaplněn vedoucími, kteří mají na starost všehovšudy asi pět dětí a zabiják Madman mě strašil stejně jako emzák Alf, čili jsem posledních 10 min prospal. Hvězda s odřenými cípy. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Uuuuff a co jsem taky vlastně čekal.Tyhle staré slashery jsem nikdy moc nemusel, jedinou vyjímkou je Halloween.Zapomenutá kravina s příšernými dialogy, děsnou hudbou, nudnýma vraždama a vrahem, co mrumlá jak retardovanej medvídek a vypadá jak Santa Claus po pár lahvích Ethanolu.Děsně nudný a blbý béčko.20%. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Laciná osmdesátková vyvražďovačka, kterých se po Pátku 13. a Halloweenu urodilo několik desítek a bohužel většina z nich, byla hodně mizerná. Toto je jedna z nich a nebaví příběhem a už vůbec ne mizernýma killama. ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Řekl bych slasher bez fantazie. Proč? Protože půlka stopáže jsou jen dramatické záběry na vrahovu přerostlou špinavou ruku a na nohy obětí, které táhne do lesa. Toho už jsem měl na konci opravdu plné zuby. Z podžánru táborových vyvražďovaček nejslabší bráška z tria Madman,The Burning a Sleepeway Camp. 45% ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Hned po zvířecích/monster filmech patří slasher k mým nejoblíbenějším hororovým „subžánrům“. Ty zaškatulkované pod označením „CAMP“ jsem měl - (mám) asi nejraději a to především díky sériím Friday the 13th a Sleepaway Camp. Jenomže u tohoto kousku jsem si musel pořádně protřít oči, jestli „vysoké“ hodnocení myslí lidi vážně, nebo si dělají prdel, stejně jako režisér tohoto filmu. Jsem pro každou prdel, ale tohle byla jedna velká trapárna, přehlídka tragických hereckých výkonů, žánrového klišé (ještě k tomu hrozně natočeného), do očí bijící gumovitost a kupa nelogičností. Marná snaha kopírovat své předchůdce odsoudila Madmana téměř k zapomnění a já se ani moc nedivím. V osmdesátých letech vznikla celá řada podobně laděných filmů, nicméně Pátek 13 zůstal nepřekonán. Především díky tomu, že Jason Voorhees se stal „kultovní postavou“, kdežto zarostlý Madman Marz vypadá jak nějaký retardovaný horal (to by možná ani tolik nevadilo), jenže záběry na jeho gumové nohy a ruce (při scéně kdy se snaží dostat do autobusu a do ruky ho začne mlátit Gaylen Ross tyčí je to patrné na první pohled) mě doslova vytáčely. Stejně jako naivita režiséra, že divákům stačí ke štěstí to, že bude hodinu a půl sledoval rádoby drsný masakr bandy dementních vedoucích, kteří se nechávají postupně zabíjet kousek od tábora. Ono dělat tábor kde je 5 dětí, 7 vedoucích se určitě vyplatí – tábořiště vzdálené asi pět minut chůze, takže Madman i přes svou chromou chůzi běhá jako laňka mezi táborem, svým domem a tábořištěm – no to byla pecka. Ještě teď se „třepu“ strachy. Jediná vyvedená scéna za celý film bylo to oběšení. Jinak vážně nuda a to jsem ještě nemluvil o výběru herců. U slasherů jsme většinou zvyklí na to, že tu hraje nepostradatelnou roli i erotika – ehm tady jsem byl rád, že se tu žádná nevyskytovala – protože ty herečky byly vážně hnusné jak noc. ()

Reklama

Reklama