Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zaměstnanec stavební firmy inženýr Beránek se prudce pohádá s polírem Klimešem. Krátce na to ho najdou těžce zraněného. Muž v nemocnici zemře a jeho smrt vyšetřují nezávisle na sobě dva detektivové. Vrchní inspektor Zouplna řeší případ jako vraždu, jeho kolega Šimák se zase zabývá podezřením z černých machinací. Podezřelí jsou všichni z Beránkova okolí: arogantní opilec Klimeš, profesionální vyděrač Bártl, jeho milenka Alena i hokynář Matuška. Skutečný vrah se však ukryl do nervového sanatoria, kde se ukrývají pováleční zbohatlíci. Kriminalistům nezbývá, než nastražit léčku... Kriminální žánr ve filmu u nás po roce 1948 upadl do nemilosti státních orgánů. Detektivní příběhy musely vycházet z třídní podstaty a pachatelem musel být někdo z rad nepřátel socialismu. Tímto přístupem je poznamenáno i detektivní drama režiséra Jiřího Slavíčka z roku 1949. V rolích kriminalistů však i po letech zaujmou Vladimír Šmeral a Josef Beyvl, jehož sté narozeniny si v těchto dnech připomínáme. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Jeden z řady filmů kde si stará a nová doba podávají ruce - docela zajímavá a obratně natočená detektivní zápletka mírně přesahuje do roviny třídního boje a pětiletkového hopodářství. Mě zaujala temnější atmosféra, brněnské prostředí a umírněné herecké výkony, jimž vévodil ledově klidný Vladimír Šmeral. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Tři žluté hvězdičky na rudém práporu... :-) Na svou dobu čistě filmově myslím dosti zdařilá detektivka - a nebýt té scénáristické úlitby bolševikovi o parazitních podnikatelích a podobné buržoázní pakáži, uvažoval bych i o vyšším hodnocení... Pro pamětníky - zvláště brněnské - pak zajímavost v úvodní scéně filmu, kde jsou docela unikátní záběry z výstavby dětské nemocnice v Černých Polích, jedné z posledních skutečně funkcionalistických (formou i obsahem ;-) veřejných staveb v Československu... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ucházející kriminálka - na to, že vznikla v roce 1949, mohla snadno být ještě angažovanější, ale naštěstí není. Obsazení Josefa Beyvla do role vrchního inspektora se mi zpočátku zdálo velice zvláštní, nějak jsem si pořád nedokázal představit, jak zrovna tenhle bodrý chlapík odhalí všechny nekalosti a najde vraha... Jenže postupem času bylo víc a víc jasné, že vše nakonec objasní přece jen o dost kriminalističtější Vladimír Šmeral, a vše bylo v pořádku. Asi nejvíce se mi líbila scéna s nalezením těla a následným prozkoumáváním světlíku. A ta náramně temná Kalašova hudba! Mimochodem Karel Pavlík v roli Koudeláka vypadal, jako by k nám byl seslán z těch nejlepších hollywoodských noirových filmů. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

„No, takhle to s Klimešem opravdu nepůjde. To tedy ne!“ Ale jo, tohle ještě docela šlo. Je to komponované jak případ Honzy Zemana (a koukám, že na scénáři se podílel tehdy začínající Jiří Sequens). Ideologie je vysoko nad prahem, místy jsem se musela smát, ale v jádru je to průměrná detektivka. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Beyvl nikdy nepatřil k významným umělcům, neurážel mě snad jen jeho školník v Hurvínkovi, ale to, co předvedl tady, bylo na všechny Zlaté maliny světa. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Objektivně za tři hvězdy, ale protože jsou zde záběry ze starého Brna, tak slabé čtyři. Film hodně táhne Vladimír Šmeral, ale pan Beyvl se žel na vtipkujícího a zkušeného policistu zoufale nehodí, a jeho věčný úšklebek vypadá, jako že se pořád směje, i když jde o vážnou věc vraždy. Líbí se mi, že ideologie tady není tolik, dialogy a charaktery postav jsou přirozené, vše vyplývá z logiky děje. A že se tehdy šmelilo s materiálem, no, to tedy šmelilo. Na malém prostoru poměrně životný výřez životů několika lidí žijících poblíž stavby včetně prolínání jejich osudů. Škoda, že osudová kráska Marie Kautská zde v podstatě nemá co hrát. A potěšilo mne něco, co se dnes u filmů málo nosí, totiž že film na stavbě začne a symbolicky na ní také skončí, říká se tomu návrat v kruhu tuším. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Zase si trochu rozšiřuji obzory ohledně českého filmu, a tak jsem se dostal i k tomuhle, pro mě dříve naprosto neznámému kousku. Vzhledem k době a filmům, které se natáčely v zahraničí, je tohle v podstatě český noir snímek, který má kriminální zápletku klasického ražení, která ale bohužel prostředím trochu ztrácí na vážnosti, i když se autoři o noirové prostředky snaží. Bohužel zde není žádný hrdina, který by snímku vládl. Takhle je to pořád jen takové maloměstské pátrání, kterému rozměr dává hudba, která se snaží gradovat nějaké ty rádoby napjaté scény. V rámci atmosféry to celkem funguje, ale druhá polovina je přece jen slabší a celkem nudná. Na druhou stranu, pořád mám pocit, že na svou dobu a na to, že si Češi hrají s žánrem, který není jejich klasický a který místy stále evokuje filmy pro pamětníky, nakonec vznikl film, který si rozhodně nadprůměrné hodnocení zaslouží. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Ač mám Josefa Beyvla moc rád, tahle role inspektora mu vůbec nesedla, naopak byla směšná. To samé Vladimír Šmeral jako detektiv Šimák nebyl moc přesvědčivý. Příběh hodně slabý, napětí nulové a tahle kriminálka trpí poúnorovou atmosférou, kdy komančská ideologie měla jasně navrch a třídní socialismus byl opěvován. Kdyby aspoň ta zápletka byla zajímavá a pátrání trochu zaujalo, ale nic. Nuda, herecké výkony ani nemá cenu zmiňovat. Jedinou filmovou zajímavostí bylo zachycení stavby Dětské nemocnice v Brně. Jiří Sequens zde debutoval scénářem a Julius Kalaš dělal hudbu, z níž zazněly na chlup stejné motivy jako v o dva roky novějším filmu Císařův pekař a Pekařův císař. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

"Při stavbě jsme zapoměli na dveře do světlíku." Kriminálka z dob minulých, kdy rozkrádačka v socialistickém státě, musela být po zásluze potrestána. 35% ()

sator 

všechny recenze uživatele

Z dnešního hlediska nekoukatelné a obsazeno druhou až třetí gardou hereckou..pochopitelně psal se rok 1949... Obsazení " huhňy " Beyvla do role kriminalisty to byl panečku tah... 50 % ()

otík 

všechny recenze uživatele

Čistokrevná stará kriminálka ještě bez komunistických přívlastků. Dva zcela rozdílní detektivové pátrají po vraždě muže, který má něco společného s podvody ve firmě u bohatého muže. Žádná velká dráma to není, ale jako průměrná černobílá detektivka to jistě potěší. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Superbéčkové komunistické krimi. Herci, kromě profíka Deyla, který se tam jen mihne, odvádějí práci jak na ochotnickém představení JZD. Nakonec vlastně vrah je zástupná osoba, vrazi jsou zlí kapitalisté, tedy šmelináři. S tímto mottem bylo natočeno v 50-tých letech i mnoho kvalitních krimi, toto je ale píčovina, které se vyhněte. ()

Iroquaise 

všechny recenze uživatele

Z hlediska žánrového ukotvení - vysamplovaný Čapek, kombinace civilní detektivky a jemně karikované komedie ( dva policisté s odlišnými metodami, první si neustále dobírá druhého a ve finále druhý rozlouskne případ). Z hlediska narativní složitosti/ sytosti - povídka roztažená na délku celovečerního filmu. To celé je obohaceno o agitační významové linky ( tematizace šmeliny, jejího přirozeného propojení s vraždou ). A jako bonus je tu absurdní motiv továrníků organizovaně ukrytých v pohodlíčku psychiatrické léčebny. Film je průměrně natočený, statický a divácky poměrně nevděčný. Žánrová nadsázka je zředěná, atrakce ( akce, napětí) absentují. Kriticky řečeno: Jde o hodně průměrný, až podprůměrný film. Ale přesto mne to v řadě ohledů fascinovalo....více zde...http://blacklsays.blogspot.cz/2012/08/dnes-o-pul-jedenacte-r-jiri-slavicek.html ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Velmi špatná a nudná detektivka z let dávno minulých. Z herců nezaujme vůbec nikdo, ani samotný příběh není lákavý. Mladý levicově zaměřený inženýr je zavražděn - jeho mrtvola leží ve světlíku. No a nejvtipnější na tom je, že ona to vlastně mrtvola ani není, ležel tam podle slov doktora 32 hodin a přežil to, zemřel až v nemocnici. To znamená, že byl pobodán, hozen z desetimetrové výšky do světlíku a přesto to přežil, no... Zřejmě podivuhodný zásah osudu... ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Ono by to mohlo byt bezvadne detektivni becko, kdyby nebyla hlavni dvojka detektivu Bejvl a Smeral. Tomu se proste neda verit a tahle fatalni chyba to tahne cele dolu. Film neudrzel moji pozornost. Radosti byl jen pohled na krasnou Belu... ()

Reklama

Reklama