Reklama

Reklama

Výtah do pekla

  • Japonsko Gusha no bindume (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Ve zničeném světě se pod povrchem rozkládají města spojená výtahy. Přísné zákony dohlížejí na pořádek, a tudíž je všude klid. Avšak jedna dívka s telepatickými dovednostmi svou tvrdohlavostí spustí děj několika fatálních situací. Poté při cestě potkává ve výtahu nemilé hosty... (gruvacek)

Recenze (34)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Zpočátku zmatečná šílenost, no jakmile se v centru dění ocitl výtah, šel dojem prudce nahoru. Vlastně jsem se až divil, jak mě tahle japonská multižánrová hříčka nakonec zaujala... ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Žádná sláva. Není to ani moc divný, natož originální, nebo přehnaně sadistický, a už vůbec ne halucinogenní, neboť zvolená filmová forma nedisponuje parametry klaustrofobně identické Kostky a aroma Pekla si musí člověk dočmuchávat mezi řádky. Někde na pomezí metafory a exploatace se pouze vypovídá něco málo o lidech, kteří ve vyhrocené situaci sundávají masky a odhalují sama sebe. ____ Ohledně stylu: Za prvé tak jako Matrix rozlišuje zelené virtuálno a modrou realitu, i Hellevator vyděluje dvě barevná schémata – pro výtah mongoloidně žlutá, pro policejní výslech námořní modř. Tenhle efekt dosahovaný přes filtry není až na nasvěcování moc drahý, proto se hodí do obdobně ambiciózních filmů omezených rozpočtem. Za druhé místo obvyklé formule záběr-protizáběr využívá film hlediskové záběry (tj. pohledy na hledícího a na hleděné). Vyplývá to z uzavřenosti prostoru a z faktu, že se ve filmu vztahy mezi lidmi příliš nepěstují. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Silne fascinujici podivana, mozna take diky tomu, ze rozpocet byl evidentne nizky a byl vyvazovan reziserovym umem a hereckymi vykony. Ty jsou naprosto vynikajici, dvojici veznu jsem si okamzite zamiloval a predevsim expert na vybusniny, genialni postava. Po prvnich deseti minutach jsem se dost bal, ze to bude kravina, ale jakmile film dostane grady nelze se od nej odtrhnout. Jedina vytka smeruje k lehkemu poklesu tempa v posledni tretine. Skoro bezchybny maly film. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

HELLEVATOR - minimalisticky laděný trip "pekelným výtahem". Ale buďme konkrétní: Příběh nás zavádí do teritoria civilizace, kterou si můžeme pracovně nazvat retro-futuristicky-technicko-industriální; alespoň se tak minimálně jeví. ;o) Civilizace (ten termín používám záměrně) používá techniku, která chvílemi vypadá jak z roku nula, chvílemi však překvapí svou důmyslností a sofistikovaností. Právě v takových podmínkách se začíná odvíjet příběh mladé dívky Luchino Fujisaki; problémové dívky, která mění jeden problém za druhý. Společně s dalšími lidmi nastupuje do výtahu, kde se postupně začíná odvíjet jejich... peklo. Co říci k filmu? Industriální interiéry + jejich střídmost až strohost, minimalistické ladění příběhu. Příběh završený velmi zajímavou a chytrou (myšleno ani né tak šokující jako důmyslnou a k zamyšlení) pointou. Než se však člověk k této pointě dobere musí si projít více než hodinou velké nudy. Ta sice skýtá fůru času k přesmýšlení, ale svou holou podstatou tak nějak nehorázně nudí. ;o) Shrnuto a podtrženo: Minimalistické, industruální, brutální, kostkoidní, béčkové, nudné, se skvělou pointou načrtávající řadu otázek o té jejich, ale potažmo i naší civilizaci. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Originální a zajímavé sci-fi drama okořeněné krvavými efekty a výtečnými hereckými výkony. Uprchlí vězni byli skvělí, zvláště úchylný kanibal byl hodně slušný psychouš. Ze začátku mi to také připadalo jako děsná ptákovina, ale když se děj přesunul do výtahu, náhle se z toho stala bezchybná podívaná. Vzhledem k nízkému rozpočtu filmu, jeho působivosti, umístění v nedaleké budoucnosti a faktu, že se větší část děje odehrává na jednom místě, se nabízí paralela ke The Cube. Akorát mi toto dílko připadá, hlavně díky hercům a dramatičnosti scén, o dost lepší. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

No, po většinu doby fakt děsný psycho a hned od začátku sem v podstatě nevěděl na čem sem, vůbec sem se nemol pořádně zorientovat v ději, protože film v podstatě nic moc nevysvětlí a rovnou vás šoupne do prostředí temnýho sci-fi, který mi trošku připomínalo mix mezi 12 opic a Blade runner a začne se odehrávat zmatenej a nic neříkající děj a to až do doby než do výtahu nastoupí ty dva vězni, teprve pak začne to co sem od tohohle filmu očekával, oba dva sou fakt neskutečně super drsný a jde z nich opravdu strach, tahle část filmu je opravdu brilantní a celkem pěkně krvavá vyvražďovačka v mini prostoru. To co se filmu taky nedá ubrat je dokonalá atmosféra, ale i tak, že jsem si nakonec přišel na svý, nemůžu překousnout ten děsně nepochopitelnej děj, i když na konci se to aspoň trošku vysvětlí ()

yenn 

všechny recenze uživatele

Jeden výtah + osm cestujících = drsná a fascinující psychologicko-psychedelická podívaná. Obrazově a hudebně takřka bezchybné a především s osazenstvem a prostorem, které vytvářejí parádní stísněnou atmosféru. Jen škoda těch pár záseků ve výsledcích interakce násilí s lidským tělem. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Podobnu temu - hrstka individui uveznena v uzavretom priestore - spracovala uz americka Cube. Temna vizia buducnosti v ktorej funguje uplne rozdielna spolocnost a hierarchia - ta je spracova velmi podobne ako v Gilliamovom 12 monkeys. Vo vysledku je film vsak aj tak velmi svojsky a na vlastnych pravidlach fungujuci film, stojaci hlavne skvelom vizualnom spracovani a samotnom "svete". Jednak zaujme posobivy konflikt roznych typov ludi, tak isto aj velmi posobive pozadie na ktorom sa pribeh odohrava. Film tak isto nechava, ba priam nuti divaka, aby zapojil svoju predstavivost a namiesto odpovedi ponuka len naznaky, male voditka a nezodpovedane otazky. Mam velmi rad ked, film po dopozerani zanecha taky ten zahadny pocit. Tomuto sa to naozaj podarilo. Vo vsetkych ohladoch skvele. (9/10) ()

Ketri 

všechny recenze uživatele

Tak 20 minut jsem přemýšlela, že to fakt vypnu. Znalá komentářů jsem si říkala, že musím vydržet, že se to zlepší. A taky že jo. Jako horor bych to sice neklasifikovala, ale psycho to bylo parádní. Bacha na japonský školačky! ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Prostředí podzemního světa lehce evokuje postapokalyptickou uzavřenost 12ti opic, ale na rozdíl od nich vás nečekají fantastické výlety v čase, ale psychodrama několika lidí zavřených v zaseklém výtahu. Že nejde o lidi obyčejné je jasné od prvního pohledu, a právě v odhalování jejich traumat a úchylek projevujících se právě v tomto uzavřeném prostoru tkví největší část kouzla filmu. Vytknout bych mu mohl jen pár věcí, z nichž nejvýznamější je od počátku malá uvěřitelnost některých postav u kterých si nebudete jistí jestli je autoři opravdu mysleli vážně, a pak také to že jsem měl neodbytný pocit že jsem něco podobného už dřív viděl - ať už ve výše zmíněných 12ti opicích, v Kostce, a v samotném závěru zase v jedno nejmenovaném polském filmu. I přes tyto výtky se ale jedná o velmi dobrý film. ()

hladass 

všechny recenze uživatele

Výborná japonská šílenost... Ze začátku jsem byl docela zmatený (tipuji asi jako všichni), ale po nějakých desíti, patnácti minutách mě film neuvěřitelně vtáhl, nemohl jsem skoro odtrhnout oči od obrazovky... Skvěle natočené, skvěle zahrané, proto je obrovská škoda, že tomuhle kusu ke konci citelně dochází dech a tempo opadá... Ale i tak, tenhle kus musím každému rozhodně doporučit... ()

Hellblazer 

všechny recenze uživatele

Podarený thriller so slušnými herckými výkonmi a predovšetkým so záverečnou pointou z ktorej nebudete paf ale rozhodne je originálna. Dôkaz že aj za málo peňazí sa dá natočiť vynikajúci film. ()

honajz odpad!

všechny recenze uživatele

Nuda k uzoufání už od začátku. Proč mám fandit nějaké holce, která fetuje a porušuje zákaz kouření? Protože je tak moderní porušovat příkazy? Proč mám sledovat nervní kameru a depresivní výpravu, která vypadá, jako že to dělali někde na japonské střední škole v rámci divadelního představení? Nulová atmosféra, ze sci-fi to vlastně nic nepobralo, a vybíječky už mne delší dobu nebaví, co se z toho stal laciný mainstream. Možná, kdyby to natočili Francouzi, mělo by to nějaké grády navíc. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Hu, ale řádné psycho. Skupinka lidí vě výtahu a půlce z nich jebe. Telepati, psychopati (a ten ksicht je fakt vymazlenej), teroristi a kdo ví kdo ještě a zda vůbec. Až fobicky působicí dystopiské futuretro, které je stejně dramatem, sci-fi, psychologickým thrillerem, horrorem nebo bizarním úletem. Futuristický, zřejmě postapokalyptický svět, kdy lidé žijí v podzemí a hodně času tráví ve výtazích, jako domácí miláčky si vodí mozky na mechanických nožičkách, ale japonské školačky pořád nosí ty samé školní uniformy. Inu, síla fetiše je obrovská. ()

Litsarch 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý snímek... Jak již někdo psal, tak po prvních 10ti minutách jsem čekal kravinu, nicméně to co přišlo mě přinejmenších příjemně překvapilo a dějově upoutalo... Nejprve tím, že zde nejsou přítomni duchové apod. jako ve většině Asijských hororů (ne, že bych je neměl rád, naopak, ale změna není k zahození)... Za druhé atmosférou, leč se děj odehrává víceméně jen na dvou místech (výtah a u výslechu)... Bylo to celé stísněné, pochmurné, s dobrými zvuky například když zhasínalo a rosvícelo se světlo atd... Podle popisu asi nic moc, ale celé to bylo podané dobře... Nakonec hereckými výkony... Vězni byli dokonalý... Perfekně zahrané role vzbuzující smích, nepříjemný pocit a strach... Obsluhovatelka výtahu svým na začátku až "robotickým" výstupem si také upoutala mojí pozornost... I zapisovatelka výslechu se mi líbila... Zvuky psaní na psacím stroji někdy dobře doplnili atmosféru... Ostatní postavy jakoby byly pro mě v pozadí... Hlavní aktérka až na její telepatické schopnosti nějak moc nezaujala a ostatní víceméně totéž... Samotné telepatické schopnosti byli znázorněni v mých očích na jedničku... Když to celé tak shrnu, tak slabších 4,5 hvězdičky, nicméně k tomuto filmu se rád někdy opět vrátím.... ()

TomikZlesa 

všechny recenze uživatele

Malý rozpočet kouká z každýho rohu a celý to vypadá jak točený mobilem. Jako ukázka toho, že i za malý peníz se dá udělat kvalitní psycho vyborné. Proč točit v exteriérech když se dá točit 90% filmu ve výtahu :). Žánr horor bych spíš nahradil thriller.... ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Zdejší synopse k tomuto japonskému artíku, je poměrně ...zcestná. Ano, máme tady magorku, která cestuje výtahem, jenž protíná různé sekce...nikoliv města. A ano, jak už to tak bývá, ve výtahu se cosi stane. A protože jde o japonský bizár, tak pasažéry tvoří velmi výbušný koktejl individuí, která se navíc chovají velmi podivně. Atmosféru tomuto dílku nelze upřít...ale do hororu, nebo sci-fi, to má opravdu daleko. A to zmiňované a vyzdvihované psycho, není výsledkem zajímavého scénáře, ale spíš snahy tvůrců nenechat diváka uvědomit si, že se dívá na první počin mladého režiséra. Nicméně v tomto ohledu obstáli tvůrci velmi dobře. Hrátky s kamerou, střihem, zvukem...všechno moc dobrý, jen ten námět. Na mě ta dějová linie nefungovala, takže jsem zklamaný. ()

eye candy 

všechny recenze uživatele

Výtah už je samo o sobě docela povznášející prostředí, přinejmentším v doslovném slova smyslu. Hellevator je když do něj přidáte dva šáhlý sadistický magory, ujetýho vědce s kufříkem, 17ctiletý uzlíček traumat, dvě ženský, týpka na heroinu a jednoho brzy mrtvého policajta, celý to zamícháte, zalijete několika litry krve a opepříte schizofrenií. Dostanete tak chvílemi zábavné béčko, odehrávající se ve svěžím klaustrofobicko-futuristickém prostředí ()

Reklama

Reklama